Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TOV-VO_kharch_prod_L_R_Shulga_Grigorenko_Chor.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.2 Mб
Скачать

Форма запису результатів досліджень

Назва показника

Характеристика досліджуваного показника

Висновок про відповідність нормативному документу

Колір,

Смак, наявність хрускоту

Запах

Робота 2.2. Визначення масової частки борошна

Вологість борошна визначають висушуванням 5 г борошна, зваженого із точністю 0,01 г, в металевих бюксах у шафі СЭШ-3 при температурі 130 °С протягом 40 хв з моменту встановлення температури, що знизилась при завантаженні шафи (10-15 хв). Бюкси охолоджують у ексикаторі приблизно 20 хв, але не більше 2 год. Можна висушувати і в інших шафах, що дають результати, ідентичні СЭШ-3. Вологість борошна (Wб), %:

Wб = ,

де m1, m2 — маса бюкси з наважкою борошна до і після висушування, г;

m3 – маса пустої бюкси, г.

Розбіжність між паралельними визначеннями допускається не більше 0,2 %, а при арбітражних визначеннях — не більше 0,5 %. Вологість визначають із точністю до 0,1 %.

Результати досліджень вносять в табл. 2.2.

Таблиця 2.2

Форма запису результатів досліджень

Назва показника

Умовне позначення показника

Числове значення

Маса бюкси з наважкою борошна, г

m11

m12

Маса бюкси з наважкою борошна після висушування, г

m21

m22

Маса пустої бюкси, г

m31

m32

Масова частка вологи борошна, %

Wб1

Wб2

Wб сер

Робота 2.3. Визначення зольності борошна

Зольність визначають спалюванням борошна у муфельній печі, що нагріта до яскраво-червоного кольору (~ 600 оС), 1,5-2,0 г борошна в двох попередньо прокалених і зважених тиглях. Спалювання ведуть до повного зникнення чорних частинок. Потім тиглі охолоджують у ексикаторі, зважують і знову прокалюють протягом 20 хв, охолоджують і зважують. Якщо, два послідовних зважування дають різницю не більше 0,0002 г, озолення вважають закінченим. Усі зважування проводять на аналітичних вагах із точністю до 0,0002 г. Зольність (X), % у перерахунку на СР, обчислюють за формулою:

Х =

де mз – маса золи, г;

mб – маса борошна, що взята для оголення, г.

При використанні як прискорювача озолення спиртового розчину оцтовокислого магнію у тигель з борошном додають 3 мл прискорювача, після 1-2 хв у витяжній шафі запалюють вміст тигля. Після вигоряння прискорювача тиглі ставлять в муфельну піч і ведуть озолення до повного зникнення чорних частинок (близько 1 год). Після чого тиглі із золою охолоджують у ексикаторі і зважують. Зольність обчислюють за формулою:

Х =

де mп – маса золи прискорювача, г.

Масу золи прискорювача визначають спалюванням у тиглі 3 мл розчину прискорювача і прожарюванням його в муфельній печі протягом 20 хв. Розбіжність між двома; паралельними визначеннями не повинна перевищувати 0,025%. При контрольному визначенні зольності розбіжність між контрольним і первинним визначеннями не повинна перевищувати 0,05 %. Зольність борошна виражають з точністю до 0,01%.

Результати досліджень заносять до таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]