Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
n1.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Робота 6.2. Визначення показників якості льодяникової карамелі Робота 6.2.1. Виготовлення льодяникової карамелі на патоці

У металевий ківшик зважують 100 г цукру-піску, додають 20 см3води і розчиняють, нагріваючи. Після того, як цукор розчинився, вносять 50 г патоки. Суміш уварюють до утворення карамельної маси з певним вмістом сухих речовин. Кінець уварювання карамельної маси визначається за її температурою (135-140 °С), яка контролюється за допомогою термометра.

Готову карамельну масу трохи охолоджують, додають 0,75-1,0 г лимонної кислоти, 2-3 краплі есенції і барвник, ретельно перемішують й одразу розливають у попередньо змащені олією металеві форми. Після охолодження готові карамельні вироби виймають з форм і визначають їх органолептичні (форма, стан поверхні, колір, смак, запах) та фізико-хімічні (масова частка вологи, кислотність, вміст редукуючих речовин) показники.

Робота 6.2.2. Визначення органолептичних показників якості карамелі

Результати визначення органолептичних показників оформлюють у вигляді таблиці:

пор.

Показник

Характеристика

показника за стандартом

досліджуваного зразка

1

Смак і запах

2

Колір

3

Поверхня

4

Форма

Робота 6.2.3. Визначення кислотності карамелі методом титрування

Для визначення кислотності беруть наважку попередньо подрібненої карамелі масою 5 г з точністю до 0,01 г, переносять у конічну колбу місткістю 200…250 см3, доливають 100 см3теплої (60…70 °С) дистильованої води, добре перемішують та охолоджують. Потім у колбу вносять 3-4 краплі індикатору фенолфталеїну (1 %-вий спиртовий розчин) й титрують 0,1 моль/дм3розчином гідроксиду натрію або калію до отримання слабко-рожевого забарвлення, яке не зникає протягом 1 хв.

Кислотність, град, розраховують за формулою:

де V – кількість 0,1 моль/дм3розчину лугу, що пішла на титрування, см3; G – маса наважки карамелі, г; 100 – перерахунок на 100 г продукту; 1/10 – переведення 0,1 моль/дм3розчину лугу до 1 моль/дм3.

Для того, щоб кислотність перевести у відсотки кислоти, її значення у градусах перемножують на міліеквівалент відповідної кислоти (напр., для лимонної – 0,07).

Результатом аналізу є середнє арифметичне двох паралельних визначень, відхилення між якими не повинно перевищувати 0,05 %, виражене з точністю до 0,1 %.

Аналіз одержаних результатів, висновки й рекомендації

Одержані результати порівнюють із нормативними значеннями і роблять висновки про відповідність аналізованих зразків вимогам нормативної документації.

Запитання для самоконтролю

  1. Яким методом визначають масову частку сухих речовин у патоці?

  2. Чому отриманий показник масової частки сухих речовин для патоки називають видимим, а не істинним?

  3. Назвіть основну сировину для виготовлення льодяникової карамелі.

  4. Яка кінцева температура уварювання карамельної маси?

  5. Перерахуйте органолептичні показники якості карамелі.

  6. Чим обумовлена кислотність карамелі та яким методом її визначають?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]