Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
33.28 Кб
Скачать

жче вперед, торкаючись руками підлоги; кладе і бере предмети біля носка правої (лівої) ноги збоку, піднімає за спиною зчеплені руки; тримаючи руки вгорі, нахиляється праворуч чи ліворуч; сидячи на підлозі і спираючись ззаду руками, піднімає, опускає витягнуті ноги, переносить одночасно дві ноги через палицю, скакалку; нахиляється до правого та лівого коліна, торкається їх лобом, допомагаючи собі руками, сидячи на підлозі, склавши ноги навхрест; обирає упор при­сівши, з упору присівши, переходить в упор присівши на одній нозі, відводячи другу вбік; стоячи на колінах, сідає на підлогу справа і злі­ва від колін; лежачи на спині, рухає ногами, схрещує їх; підтягує го­лову, ноги до грудей — групується; піднімає одночасно голову і плечі, відводить руки назад, прогинається, лежачи на животі; піднімає ноги, зігнуті в колінах, виконує рухи ними ("велосипед"), лежачи на спині; піднімає одночасно витягнуті ноги, лежачі на спині.

Вправи для ніг. Переступає на місці, не відриваючи від опори паль­ців ніг; присідає кілька разів підряд, з кожним разом нижче, піднімає пряму ногу вперед махом, плескає під ногою в долоні; присідає, тор­каючись спиною і потилицею стіни; присідає, піднімаючи руки вперед, угору з предметами і без них; робить випад уперед, убік, тримаючи руки на поясі, виконуючи руками рухи вперед, убік, угору; захоплює предмети пальцями ніг, трохи піднімає і опускає, перекладає або пере­суває їх зліва направо; ходить по палиці босоніж приставним і змінним кроком; стрибає на місці на обох ногах, виконуючи рухи руками.

Танцювальні вправи. Невимушене рухається відповідно до харак­теру та темпу музики; погоджує рухи з музичними фразами; виконує приставні кроки з присіданням, крок галопу, бічний галоп; плавний танцювальний крок, крок польки, підскоки (легкі та сильні), змінює характер рухів на швидкий, пожвавлений, точно виконує ритмічний малюнок; чергує простий і дрібний крок, виконують перешиковування в колі; розходяться та сходяться нарами; творчо застосовує знайомі танцювальні дії. Бере участь у танцях та хороводах.

Шикування та перешиковування. Діти самостійно шикуються в колону, шеренгу по одному, парами, в коло, перешиковуються з од­нієї колони в три, чотири через центр трійками, четвірками; поверта­ються вправо і вліво. Рівняються в колоні, шерензі, по лінії, носках. Розмикаються у колоні на витягнуті руки вперед, у шерензі, колі — на витягнуті руки врізнобіч.

Розмикаються і змикаються приставними кроками. Перешикову­ються з колони по одному в колону по чотири, розходяться праворуч,

128

ліворуч і змикаються у пари, четвірки. Розподіляються на "перший-другий", після чого перешиковуються з однієї шеренги в дві.

Ігри з ходьбою, бігом, рівновагою. "Птахи і зозуля", "Гуси-ле­беді", "Ми веселі діти", "Чия ланка швидше збереться", "Зроби фі­гуру", "Каруселі", "Хто перший", "Мишоловка", "Квач", "Карасі і щука", "Хитра лисиця", "Шпаки", "Теремок", "Два Морози", "Зміни прапорець", "Дожени свою пару", "Сміливіше вперед!", "Рибалки і рибки", "Швидко візьми, швидко поклади", "Визволяй!", "Совонь-ка", "Третій зайвий", "Трактористи", "День і ніч", "Квачі парами", "Шуліка", "Пастух і вовк", "Заєць без хатки", "Білки, жолуді горі­хи", "Слухай сингал!", "Море хвилюється", "Білі ведмеді", "Вільне місце", "Пастух і вівці", "Чаклун".

Ігри з повзанням і лазінням. "Ведмідь і бджоли", "Хто швидше до прапорця", "Курочка і горошинки", "Пожежники на навчанні", "Мисливці і мавпи", "Розвідники", "Птахи в клітці".

Ігри з киданням, та ловінням предметів. "Мисливці і зайці", "Серсо", "Підкинь і злови", "Не давай м'яч", "Кільцекид", "Мис­ливці і звірі", "Квач з м'ячем", "Хто далі кине?", "Не давай м'яча ведучому", "Передай і встань", "Снігові кола", "Влучи в кільце", "Влучи м'ячем", "М'яч середньому", "М'яч у повітрі", "Вантаження кавунів", "Переправа", "Спіймай м'яч", "М'яч через шеренгу".

Ігри зі стрибками. "Вудочка", "Хто краще стрибне", "Чижик у клітці", "Не боюсь", "Снігурі і кіт", "Не залишайся на підлозі", "Вовк у рові", "Горобці і білий котик", "Жаби і чапля", "Стрибуни", "Бій півнів", "Класи", "Зайчики і кульбаби", "Білочки".

Ігри на орієнтування у просторі. "Піжмурки", "Горидуб", "За­боронений рух", "Бережи предмет", "Чий вінок кращий", "Довгоно­сий журавель", "Ходить гарбуз по городу...", "Група, струнко!", "По­доляночка", "Як у нас біля воріт", "До свого прапорця!", "Зозуля", "Карлики і велетні", "Калина".

Ігри-естафети. "Зустрічна естафета", "Естафета з прапорцями", "Естафета з викликом номерів", "Зустрічна естафета із перешкода­ми", "Естафета парами", "Естафета з веденням м'яча".

Бадмінтон. Дитина уміє: правильно тримати ракетку, бити по волану, перекидаючи його на бік партнера (без сітки, через сітку чи мотузку); вільно рухатися на майданчику, намагаючись не пропусти­ти волана.

Городки. Кидає биту від плеча і збоку, зберігаючи правильне вихідне положення (півоберта до кону з опорою на праву ногу, що

. 129

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання