Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

РОЗДІЛ V ІГРИ, СПРЯМОВАНІ НА АКТИВІЗАЦІЮ

РУХОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ДІТЕЙ

ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

Рухливі і спортивні ігри розвивають силу, спритність,

витривалість, відвагу, рішучість, ініціативу, товариську

взаємодопомогу, привчають долати психічні й фізичні

навантаження, гартують організм, створюють

у дітей бадьорий і веселий настрій.

М. Стельмахович

ІГРОВІ ВПРАВИ

Вправи з ходьби

Унадився журавель до бабиних конопель

Ходити на носках, високо піднімаючи коліна, на зовнішній сто­роні стоїш, на п'ятках, приставними кроками вперед, убік. Ходити в колоні, по колу, не тримаючись за руки; парами один за одним та в різних напрямах. Ходити, виконуючи завдання вихователя, із зупин­ками, присіданням, повертанням, "змійкою" (між предметами, що на підлозі).

Вправи з бігу

Змійка, потяг, водії

Бігати в колоні по одному, невеликими групками, всією групою в одному напрямку, змінюючи напрям руху (оббігаючи предмети, що стоять на підлозі), по прямій і звивистій доріжці (ширина 25-30 см, довжина — 5-6 м); у різних напрямах, із зупинками (присідання). Тікати від того, хто ловить, наздоганяти того, хто тікає. Пробігати швидко до 20 м. Бігати у середньому темпі 25—30 с.

Вправи для рук і плечового пояса

Ріпка

Руки на поясі. Піднімати руки вгору через боки; опускати руки по черзі (спершу одну, потім - другу, обидві разом). Перекладати предмет з однієї руки в другу перед собою, за спиною, над головою. Плескати в долоні перед собою і ховати руки за спину. Піднімати руки вперед, вбік, повертаючи їх долонями вгору, піднімати та опус­кати кисті, рухати пальцями. Виконувати обертальні рухи прямими руками вперед і назад.

  1. Росла на городі ріпка. Вона тягнулась до сонечка (піднімання рук вгору) і виросла велика-велика (опускання рук через боки вниз).

  2. Прокинувся дідусь. Потягнувся до сонечка (піднімання рук вго­ ру) і глянув на годинник. А годинник: тік-так; тік-так (почергове підні­ мання та опускання рук). Час на город іти, ріпку з грядки тягти.

Вправи для ніг

Ой у полі жито, сидить зайчик

Стати навшпиньки. Виставляти ногу вперед на носок, назад, убік. Робити 2-3 напівприсідання підряд. Присідати, піднімаючи руки впе­ред, спираючись руками об коліна, обхоплюючи коліна і пригинаючи голову. По черзі піднімати ноги, зігнуті в колінах; робити під зігну­тою в коліні ногою оплеск.

Спритні ніжки

Сидячи, захоплювати ступнями ніг м'яч, торбинки з піском. Пере­суватися по палиці, валику (діаметр 6—8 см) приставними кроками в сторони, опираючись на середину ступні.

Вправи для тулуба

Де подзвонили?

Повертатися праворуч, ліворуч, піднімаючи руки вперед.

Поклади предмет

Сидячи на підлозі, повертатися і класти предмет збоку, поверта­тися, брати предмет.

134

135

Розділ V. Ігри, спрямовані на активізацію рухової діяльності у дітей дошкільного віку

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання