Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
33.79 Кб
Скачать

із-за голови); перекидання маленького м'яча однією рукою (правою і лівою) через мотузку на рівні грудей (голови, згодом - вище голови дитини); кидання предметів правою та лівою рукою в горизонтальну ціль, обома руками знизу в горизонтальну ціль; кидання маленького м'яча знизу у вертикальну ціль, що розміщена на рівні очей дитини, з відстані 1—1,5 м.

Вправи зі стрибків. З двох років - підстрибування на місці на обох ногах, пересуваючись вперед, дістаючи предмети, що розміщені на рівні піднятої руки дитини (згодом - па 10 см вище); перестри­бування через лінію (мотузку, палицю), що лежать на підлозі; через дві паралельні лінії (відстань 15-30 см); стрибки в довжину з місця, відштовхуючись двома ногами якомога далі; зістрибування з висоти 10-15 см з предметів (куб, лава).

Вправи для рук і плечового пояса. Піднімати руки вперед, угору, ховати за спину. Піднімати руки вперед, угору, вбік, опускати вниз, згинати і розгинати перед грудьми, розводити їх врізнобіч, відводити назад за спину. Плескати в долоні перед собою, над головою. Розмаху­вати руками вперед-назад (з положення руки внизу), виконувати махи над головою і перед собою. Стискувати і розпрямляти пальці рук.

Вправи для ніг. Ходити на місці. Робити кроки вперед, убік, на­зад. Присідати, тримаючись за опору. Згинати і розгинати одну ногу в коліні, стоячи на другій. Підніматися навшпиньки, виставляти ногу вперед па п'ятку, ворушити пальцями, згинати і розгинати стопи, рит­мічно присідати і випрямляти ноги.

Вправи для тулуба. Сидячи на підлозі й повертаючи тулуб впра­во і вліво, передавати предмет; стоячи нахиляти тулуб вперед, убік, випрямляти тулуб. Виконувати повороти вправо, вліво. Лежачи на спині, піднімати і опускати ноги та рухати одночасно руками і нога­ми. Стоячи на колінах, сідати на п'ятки і підніматись. У положенні лежачи, перевертатись зі спини на бік, на живіт.

Шикування та перешикування. Шикуватись у коло підгрупами і всією групою за допомогою вихователя, ставати один за одним в колону, шикуватись у пари.

Ігри з ходьбою, бігом, рівновагою. Залучати до самостійних ігор з каталками, візочками, автомобілями та ігор, що організовує дорос­лий: "Принеси м'яч"; "Дожени мене", "Дожени м'яч"; "До ляльок у гості", "Потяг", "Пройди по доріжці", "Через струмок", "Хто тихі­ше", "Повітряна кулька", "Парами на прогулянку", "Горобчики і ав­томобілі", "Літаки", "Сонечко і дощик", "Жили у бабусі".

Ігри з повзанням і лазінням. "Доповзи до брязкальця"; "Пропов­зи у ворітця", "До ведмедика в гості", "Не зачепи", "Перелізь через колоду", "Збери іграшки", "Не заступи за лінію", "Мавпочки", "Ко­шенята", "Собачки", "Курочка-чубарочка".

Ігри з киданням та ловінням м'яча. "Прокоти м'яч", "Скоти з гір­ки", "Передай м'яч", "Кинь і дожени м'яч", "Влучи у ворітця", "Збий кеглю", "Упіймай м'яч", "Перекинь через мотузку", "Цілься в коло".

Ігри зі стрибками. "Пружинки", "Дістань долоню", "Задзвони у дзвіночок", "Упіймай комара (метелика)", "Мій дзвінкий веселий м'яч", "Зайчик біленький сидить", "Пташки літають", "Зістрибни у воду".

Ігри на орієнтацію в просторі. "Де подзвонили?", "Знайди пред­мет", "Дзвіночок".

Для дітей старшого дошкільного віку

Ходьба. Дітей залучають до ходьби в колоні по одному, парами, четвірками, змінюючи напрям за вказівкою дорослого; під час ходьби виконують різноманітні рухи руками; ходять звичайним, гімнастич­ним, схреспим кроком, на носках, п'ятках, зовнішньому та внутріш­ньому боках стопи, випадами і у присіді, спиною вперед, приставним кроком, уперед і назад, із заплющеними очима (3-4 м).

Біг. Діти бігають навшпиньки піднімаючи коліна; короткими та широкими кроками; з подоланням перешкод - оббігати та перестрибу­вати предмети (іграшки, кубики); бігають в колоні по одному і пара­ми, перешиковуються за певним сигналом (з бігу врозтіч, у колону, по одному); бігають "змійкою", між розставленими на підлозі предме­тами в одну лінію, "зиґзаґом", "равликом"; човниковий біг 3-5 разів по 10 м на швидкість; бігають спиною вперед, зберігаючи напрям і рівновагу; зі скакалкою, м'ячем, по дошці, лаві, колоді; бігають з ви­сокого старту; навипередки 25-30 м; з максимальною швидкістю (20 м за 5,4-4 с, ЗО м за 7,9-6,5 с), у повільному темпі 2-3,5 хв; пробігають у середньому темпі дистанцію 350-450 м по пересіченій місцевості.

Стрибки. Діти стрибають по черзі на правій, лівій нозі, просу­ваючись уперед на 5-6 м; штовхаючи перед собою маленький пред­мет (м'ячик, камінчик); на обох ногах на місці з поворотом кругом; рухаючись уперед із затиснутою між ногами торбинкою з піском або м'ячем; перестрибують на обох ногах 5-6 предметів (висота 15-20 см), стрибають на одній нозі (правій, лівій), просуваючись уперед; застри-

124

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

125

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання