Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

стоїть позаду); знає чотири-п'ять фігур; вміє вибивати городки з кону (відстань б м) і півкону (3 м).

Баскетбол. Веде м'яч правою та лівою рукою з підскоком від землі (підлоги), рухаючись у різних напрямах; кидає м'яч у кошик обома руками від грудей, знизу, зверху, від плеча; передає м'яч ін­шій дитині обома руками від грудей у русі; ловить м'яч, що летить на різній висоті (на рівні грудей, над головою, збоку, знизу, біля підлоги тощо), з різних боків; грає за спрощеними правилами.

Настільний теніс. Правильно тримає ракетку, виконує підготов­чі вправи з ракеткою і м'ячем (підкидає і відбиває м'яч ракеткою трохи вгору, підкидає м'яч і ударяє ним об підлогу, стінку); пере­биває м'яч через сітку після відскакування від столу, грає в теніс за спрощеними правилами.

Футбол. Виконує удар по м'ячу з місця та розбігу; веде м'яч правою та лівою ногою: по прямій, "змійкою", між розставленими предметами (кубики, кеглі), із зупинками м'яча за сигналом; уда­ряє м'ячем об стінку кілька разів поспіль; передає м'яч ногою іншій дитині та одержує його від неї, пересувається у парі з іншим (від­стань 3-6 м); влучає м'ячем у предмети, забиває м'яч у ворота; зупи­няє м'яч, який котиться, підошвою чи внутрішньою стороною стопи, відбиває його у зворотному напрямі; підбиває м'яч угору верхньою частиною стопи після відскакування його від землі; виконує удари правою і лівою ногою по м'ячу, який котиться; засвоює дії воротаря з м'ячем: ловіїшя м'яча обома руками, відбивання кулаками та введен­ня в гру (удар по нерухомому м'ячу); грає у футбол за спрощеними правилами.

Ігрові вправи. "Влучну ворота", "Влучив кеглю", "Проведи м'яч", "М'яч у стінку", "Точний пас", Гол у ворота", "Не пропустити м'яча", "Зустрічна естафета з м'ячем", "М'яч ведучому", "Дальній удар".

Хокей. З дітьми можна грати у хокей взимку, коли є сніг, без ков­занів та на траві в теплу пору року. Заохочувати прокочувати шайбу (маленький м'яч) ключкою одне одному в парах. Прокочувати шайбу (м'яч) ключкою у заданому напрямі; вести шайбу ключкою, не відри­ваючи її від шайби, прямо і "змійкою". Виконувати удари по шайбі (м'ячу) з місця, влучати шайбою у ворота, б'ючи по ній з місця і після ведення. Грати за спрощеними правилами.

Ігрові вправи. "Забий шайбу у ворота", "Збий городок", "Естафе­та "змійкою", "Естафета з шайбою", "Влучи шайбою у коло", "Вибий кулю".

130

Катання на санках. Катаються з гірки по одному, по двоє; ката­ють по рівному місці один одного; спускаючись з гірки, піднімають предмет (сніжку, прапорець, гілочку та ін.); виконують ігрові завдан­ня (проїхати у "ворітця", влучити сніжкою в ціль, проїхати далі).

Ігри-естафети із санчатами. "Естафета на санках", "Парна еста­фета", "Хто перший до прапорця", "Хто швидше".

Ходьба на лижах. Ходить поперемінним ковзним кроком з па­лицями; робить повороти переступанням на місці кругом (праворуч, ліворуч), у русі; ходить на лижах по місцевості з невеликим схилом і рівними ділянками; піднімається на гірку різними способами: ступаю­чим кроком, "драбинкою", "налів'ялинкою", "ялинкою"; спускається з гірки (до 20°) в середній стійці (трохи зігнувши ноги в колінах) без палиць, гальмує під час спуску: "напівплугом", "плугом"; проходить на лижах 600-800 м у середньому темпі, 1,2-2,5 км - у повільному.

Ігри. "Дожени!", "Гонки на одній лижі", "Швидко вгору", "На лижах з гірки", "Підніми", "Зустрічна естафета", "Пройди і не заче­пи", "Естафета з перенесенням лижних палиць", "Квач на лижах", "Поміняй прапорець".

Катання на ковзанах. Обирає правильне вихідне положення: ноги напівзігнуті, тулуб нахилений уперед, голову тримає рівно, дивиться перед собою; робить в цьому положенні кілька пружних присідань; зберігає рівновагу на ковзанах на місці, в русі (на снігу і на льоду); розганяється і ковзає на обох ногах; під час ковзання виконує пово­роти праворуч і ліворуч, уміє гальмувати, катається на ковзанах по прямій, по колу, зберігаючи при цьому правильну поставу; самостійно взуває черевики з ковзанами.

Ігри. "Проковзни у ворота", "Хто далі", "Не торкнись!", "Пру­жинки на льоду", "Крок-велетень і крок-малятко", "Змійка", "Навви­передки", "Потяг", "Естафета парами", "Квач".

Катання на велосипеді. Катається на двоколісному велосипеді по прямій, по колу, "змійкою"; робить повороти праворуч, і ліворуч; уміє гальмувати; керує велосипедом однією рукою (правою, лівою), сигналізуючи іншою; катається на самокаті, відштовхуючись правою або лівою ногою.

Плавання (проводять за наявності відповідних умов). Дитина грає і плескається у воді (басейні, озері); викопує ковзання на гру­дях, робить вдих, потім видих у воду (до 10 разів підряд), занурюєть­ся у воду з головою, розплющує очі у воді; ковзає на грудях і спині, відштовхнувшись ногами від дна, рухає ногами вгору-вниз, пересува-

І ; ; г 131

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання