Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

тини 5 років підійдуть лижі довжиною 110-115 см. Палиці дають лише тоді, коли діти навчаться вільно рухатися без них. Спочатку дітей одягають як звичайно (шуба або зимове пальто і зимова шапка), коли ж вони засвоять прийом ходіння на лижах, їм дозволяють їзди­ти в лижному костюмі, під який одягають теплу білизну (в холодну погоду - вовняні речі). Тривалість лижної прогулянки для дітей 5-6 років - 25-30 хв з перервами через кожні 10 хв по 2 хв на відпочинок. Дитину привчають доглядати за лижами, очищати їх від снігу, насухо витирати.

Ходьба на лижах зміцнює і розвиває всі основні групи м'язів, сприяє вдосконаленню діяльності серцево-судинної і дихальної си­стем.

Дуже корисно також бігати на ковзанах. Катанню на ковзанах ре­комендується навчати дітей з 5 років. Кріплення на них повинно бути міцним. Спочатку дитина може ковзатися на ділянці з утрамбованим снігом, а коли навчиться правильно їздити, - і на справжній ковзан­ці (від 10 до ЗО хв). Якщо температура повітря нижча 10 °С, дітей на ковзанку не пускають. Цей вид спортивних вправ за правильної його організації позитивно впливає на розвиток основних груп м'язів, сприяє формуванню правильної постави, стопи, розвиває такі фізичні якості як швидкість, витривалість, спритність, рівновагу.

Найулюбленішим видом спорту влітку є їзда на велосипеді (на подвір'ї).

Катання на велосипеді доступне дітям з 2-3 років. Розміри велоси­педа повинні відповідати зросту дитини. Тривалість їзди без перерви з перемінною швидкістю зростає: від 10-12 хв у дітей 3-4 років до 20—25 хв у дітей 5-6 років.

Катання на велосипеді сприяє розвитку фізичних якостей - ви­тривалості, спритності. У процесі катання па велосипеді зміцнюються м'язи ніг і стопи, тренуються серцево-судинна і дихальна системи.

Плавання є життєво необхідною навичкою, якою повинні оволоді­ти всі діти. Питання щодо навчання дітей плаванню з раннього віку (2-3 місяців) вивчаються в усьому світі. Спостереження показують, що діти, які займаються плаванням з раннього віку, значно рідше хворіють, мають хороший фізичний розвиток і здоров'я. При систе­матичних заняттях плаванням у дітей формується правильна постава, вдосконалюються основні рухи.

Під час навчання дітей плаванню в дошкільних навчальних закла­дах потрібно дотримуватися принципу систематичності і поступовості

збільшення часу перебування в басейні з поступовим виробленням навичок плавання.

Вправи спортивного характеру можна проводити одночасно з усією групою чи індивідуально з кожною дитиною. Найважливіша умова для виконання таких вправ - дозування фізичного навантажен­ня відповідно до віку.

ЗАГАЛЬНОРОЗВИВАЛЬНІ ВПРАВИ ТА ІГРИ

Для дітей молодшого дошкільного віку

Ходьба. Звичайна; "зграйкою" у заданому напрямі; по колу, зміню­ючи напрям; обходячи предмети; нарами по колу, тримаючись за руки; приставними кроками вперед, убік; імітаційні види ходьби (як курочка, як слоник, як конячки, як курчата, як мишенята, як лисички та іи.).

Вправи з рівноваги. Ходьба по доріжці, покладеній на підлогу; по дошці; по похилій дошці, край якої піднято на 10-15 см (ширина -25 см, довжина - 1,5-2 м); по перекинутому догори дном ящику (50 смх50 см), сходити вниз; переступання через перешкоди (куби­ки), через палицю або мотузку; підніматися на горбочки.

Вправи з бігу. Біг "зграйкою" за вихователем (до 10 м); біг до вихователя і від нього; до предметів; біг в різних напрямках, не на­штовхуючись один на одного; наздоганяти предмети, що котяться; біг у колоні невеликими групами і всією групою (по доріжці шириною 35-25 см) з предметами (ляльки, стрічки); біг у середньому темпі 15-20 с, у повільному (30-50 с).

Вправи у повзанні та лазінні. Перелізання через колоду, лаву; повзання в упорі, стоячи на колінах та кистях рук в різних напрям­ках; до предмета (4-5 м); по доріжці між двома паралельними лініями (як жучки, як собачки, як кішечки, як ведмедики та іи. зі звуковимо-вою); підлізання під мотузку, дугу (заввишки 40-30 см); пролізання в обруч; лазіння по драбинці (до 1-1,5 м) приставним кроком; по похилій дошці; гімнастичній стінці.

Вправи з кочення, кидання, ловіння. Скочування великих м'ячів по похилій площині; кочення м'яча двома і однією рукою з положення сидячи та стоячи один одному з відстані 1-1,5 м; прокочування м'яча під дугою на відстані до 1 м; по доріжці; по дошці, покладеній на під­логу; збивання предметів (кубики, кеглі); кидання маленьких м'ячів однією рукою (правою чи лівою) на дальність (знизу, від грудей,

122

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

123

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання