Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

Треба також вправлятися у ходьбі на носках та п'ятках, зовнішній та внутрішній поверхні ступні, на пальцях, з високим підніманням стегна.

У старших дітей продовжують удосконалювати навички ходьби (правильна постава, рівномірний рух руками). Дошкільнята повинні навчитися ходити в організованій колоні зі зміною темпу та напрямку.

Під час бігу можна спостерігати дрібний крок, значне розведення рук в боки, біг на зігнутих у колінному суглобі ногах. Неправильний біг зумовлений недостатнім розвитком опорнорухового апарата. Тому треба вчити дітей правильних рухів зігнутими в суглобах руками, ста­вити ногу з носка, тримати тулуб під час бігу рівно з невеликим на­хилом вперед.

Оволодіти навичкам бігу допомагають підготовчі вправи: біг з ви­соким підніманням стегна, біг з перешкодами. У віці 6-7 років на­вчаються бігові з прискоренням до максимального значення, бігові зі зміною темну та напрямку за сигналом, бігові зі скакалкою, м'ячем, наввипередки.

Вправи з рівноваги сприяють розвиткові координації рухів, сприт­ності, сміливості, впевненості в своїх силах. Спочатку навчаються виконувати вправи з рівноваги на підлозі: ходьба між лініями, пред­метами, по дошці певної ширини. Потім виконують складніші вправи -ходьба по гімнастичній лаві (висотою 20 см), один край лави підніма­ють на висоту 15-20 см, пізніше - ходьба по дошці, що піднята одним краєм па висоту 15-20 см над підлогою.

Необхідно стежити, щоб під час ходьби дитина дивилася перед со­бою, зберігала правильну поставу, руки можуть бути опущені вздовж тулуба, підняті перед собою, розведені в сторони.

Вправи з лазіння корисні для дошкільнят, але вони потребують значного фізичного навантаження. Не можна вимагати правильного виконання завдання через недосконалу координацію рухів. На це не­обхідно звертати увагу, стежити, щоб діти не пропускали щаблі ири лазінні. Дошкільнята досить швидко оволодівають навичками підлі­зання під різні предмети, перелізання через них.

Дітей дошкільного віку привчають правильно стрибати у довжину з місця, з розбігу в глибину, висоту.

Стрибок у довжину з місця. Вихідне положення перед стрибком — ноги напівзігнуті, тулуб нахилений уперед, руки відведені назад вріз­нобіч. Відштовхуються обома ногами, з одночасним змахом руками вгору. У польоті ноги згинають в колінах та виносять уперед, руки в

114

цей час опущені вздовж тулуба. Під час приземлення дитина присі­дає, руки виносить уперед і врізнобіч.

Навчають техніці стрибка з місця лише після того, як діти ово­лодіють навичками підстрибування на двох ногах, розміщених разом, із пересуванням уперед, стрибків через стрічку, через "струмок". З віком ширину "струмка" поступово збільшують.

Стрибки в глибину. Навчають дітей цьому виду стрибків тоді, коли діти оволоділи навичками стрибка з місця. Найважче - пра­вильно приземлитися (щоб уникнути травмування). Тому потрібно приземлюватися обов'язково на м'яку опору.

Стрибок у довжину з розбігу належить до досить складних видів стрибків, тому його виконують діти з ІІ'яти-шестирічного віку.

Техніка виконання стрибка з розбігу така: після рівноприскоре-ного розбігу останній крок роблять дещо коротшим, відштовхують­ся однією ногою з одночасним махом рук вперед, вгору. Потім ноги згинають, а перед приземленням виносять уперед. Приземляються на п'ятки чи на всю поверхню ступні, руки виносять уперед і вбік.

Формування навичок у виконанні стрибка з розбігу здійснюється послідовно. Спочатку треба освоїти відштовхування однією ногою та приземлення, правильного маху руками з розбігу, а потім виконувати стрибок.

Діти віком 5-7 років можуть виконувати стрибок у висоту з роз­бігу. Навчаються виконувати цей стрибок поступово. Спочатку стри­бають через мотузку з розбігу в один крок, мотузка знаходиться на висоті 10-15 см. Потім збільшують довжину розбігу до 8-12 м, а висоту до 55 см.

Необхідно підібрати місце для приземлення. Це може бути кили­мок, мат чи пісочниця. Не дозволяється під час виконання стрибка приземлятися на одну ногу, оскільки значно збільшується наванта­ження на опорно-руховий апарат.

Техніка виконання стрибка: розбіг проводиться перпендикулярно до перешкоди (мотузка чи резинка, натягнута між двома стояками), відштовхування однією ногою з одночасним змахом рук вгору, у фазі польоту ноги максимально згинають, приземлення відбувається на обидві ноги.

Стрибкам зі скакалкою навчають з п'ятирічного віку. Добирають скакалку в залежності від росту дитини. Починають вправу так: ста­ють двома ногами на середину скакалки. Вона повинна бути дібрана так, щоб руки при оптимальній довжині її були на рівні пояса. Потім

^ 115

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання