Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

відволікає, нервує дитину, знижує її апетит і негативно впливає на засвоєння організмом харчових речовин.

Для нормальної діяльності органів травлення і загального доброго самопочуття дитини необхідно з перших місяців її життя виробляти навичку випорожняти кишечник в один і той самий час.

Активні ігри на повітрі сприятимуть покращенню апетиту.

РУХ І ОБМІН РЕЧОВИН ТА ЕНЕРГІЇ

У біологічних системах існує декілька видів енергії: електрична -в нервах і м'язах; хімічна - при синтезі молекул; механічна - при скороченні м'язів; теплова - що створюється в результаті всіх зазна­чених процесів, допомагає підтримувати температуру тіла. Вихідним джерелом енергії для біохімічних систем є Сонце. Сонячна енергія, яка передається у вигляді випромінювань, поглинається рослинами і використовується для перетворення простих атомів і молекул у вугле­води, жири і білки, в яких вона зберігається у вигляді енергії хіміч­них зв'язків. Для використання цієї енергії клітинами тіла необхідно розщепляти харчові продукти таким чином, щоб збереглася більша частина енергії в хімічних зв'язках молекул вуглеводів, жирів і біл­ків. Окрім цього, кінцевий продукт повинен бути у формі, зручній для використання клітиною.

Рухова активність дозволяє підвищити вихід енергії відповідно до її накопичення, що може обумовити зниження маси тіла або приско­рити ефекти обмеженого споживання калорій опосередковано через дотримання дієти.

За відсутності рухової активності регулювання споживанням ка­лорій порушується і споживання калорій росте. Малорухливі люди, а також і діти, їдять більше і мають більшу масу тіла.

У малорухливих повних дітей апетит після виконання фізичних вправ перед обідом знижується.

Вченими доведено, що чим більше дитина витрачає енергії, тим більше знижується потреба у їжі. Інакше кажучи, під час рухововї активності людина втрачає можливість надлишкового харчування.

Чим більша рухова активність, тим вищий потенціальний дефіцит калорій, обумовлений обмеженим харчуванням.

Для збільшення рухової активності рекомендується ходьба, біг, плавання або їзда на велосипеді, різноманітні ігри.

Діти дуже чутливі до дегідратації, коли втрачається і позаклітин­на, і внутрішньоклітинна рідина. Потреба дітей у воді значно вища, 106

ніж у дорослих. Необхідно забезпечувати водний та енергетичний ба­ланс в організмі дитини.

Педагоги та батьки повинні враховувати особливості витрат енер­гії у гіперактивних та гіпоактивних дітей у різні режимні моменти та впродовж дня і відповідно до цього вибудовувати систему та режим харчування, дотримуючись відповідного балансу білків, жирів, вугле­водів, вітамінів, необхідних для росту та розвитку дитини.

РУХ І ТЕРМОРЕГУЛЯЦІЯ

Внутрішня температура тіла в стані спокою становить менше 37 °С. В організмі встановлюється рівновага між утворенням тепла та його віддачею в навколишнє середовище. Під час виконання фі­зичних вправ механічний коефіцієнт корисної дії складає не більше 20 %, тобто більше 80 % енергії, що утворюється в тілі, перетворюєть­ся в тепло.

Тепло, одержане із оточуючого середовища, додається до тепла, що утворюється при м'язевій діяльності, і створює додаткові наванта­ження на органи регулювання температури тіла.

Інтенсивність фізичних вправ і температура оточуючого середови­ща є основними факторами, які викликають необхідність участі про­цесів віддачі тепла для підтримання внутрішньої температури тіла при виконанні фізичних вправ.

Під час виконання фізичних вправ у комфортних умовах внутріш­ня температура збільшується до значення, яке пропорційне відносній інтенсивності фізичних вправ, а потім стабілізується. Навколишнє середовище відіграє вагому роль у розвитку серйозних проблем з під­тримкою температури тіла в межах норми під час виконання вправ. Існують фактори підвищеного ризику для виникнення травм, на які виливають перегрів і переохолодження.

До процесів, які забезпечують віддачу тепла, належить і потовиді­лення, в результаті якого утворюється водний розчин на поверхні тіла. Виділення нари - це процес, у результаті якого молекули води в рід­кому стані перетворюються в газ. Для цього процесу необхідно при­близно 580 ккал тепла на 1 л поту, що випаровується. Тепло при випа­ровуванні відходить від тіла. У стані спокою приблизно 25 % віддачі тепла забезпечується за рахунок випаровування, а під час виконання фізичних вправ випаровування стає основним процесом віддачі тепла.

Дорослі повинні знати симптоми перегрівання організму: стояче дибом волосся на грудях і плечах, озноб, головний біль, пульсуючий

^ г_ 107

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання