Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

тримуватись установленого режиму, враховувати вікові особливості, фізичну підготовленість, інтереси, кліматичні умови.

Плануючи рухливі ігри потрібно зважати на пору року і Ііогодиі умови. Восени та в зимові морозні дні свіже чисте повітря сприятливо впливає на організм, загартовує нервову систему, підвищує опірність до захворювань. Якщо холодно, ігри з активним рухом чергують з іграми з помірним рухом. Таке чергування характеру та темпу рухо­вої діяльності створює можливість для відпочинку.

У теплу пору року розширюють вибір рухливих ігор. Для органі­зації гри необхідно використовувати природні умови. Майданчики для гри повинні бути обладнані фізкультурними знаряддями (пра­порці, обручі, гімнастичні палки, м'ячі, скакалки, машинки, лопатки, відерця та іц.)

В силу різної фізичної підготовки та індивідуальних особливостей вищої нервової діяльності, стану здоров'я, діти одного віку по-різно­му переносять однакове фізичне навантаження. Вихователь повинен стежити за тим, як дошкільники виконують фізичні вправи: одних малюків обмежувати, інших — стимулювати.

Отже, різноманітні рухливі ігри сприяють гармонійному розвит­кові та оздоровленню організму.

Фізкультхвилинка складається з 2-3 вправ на розгинання тулуба, рухів руками, ходьби на місці, її мета така сама, як і у фізкультпау-зи, лише проводиться вона в середині заняття і з меншою кількістю вправ.

Прогулянка — це повітряна ванна в русі (завдяки впливу свіжого повітря на тіло). Регулярне проведення її удосконалює рухові на­вички, загартовує організм, виховує витривалість, сприяє пізнанню навколишнього світу.

Пішохідні прогулянки та екскурсії за межі дошкільного закладу корисні для дітей. Доцільніше їх проводити влітку. До змісту прогу­лянок вводять рухливі ігри з використанням дрібних фізкультурних знарядь. У зимовий час прогулянки також доцільні. Вони мають оздо­ровче та виховне значення, виховують інтерес до туризму, бадьорість духу, витривалість. На прогулянці діти йдуть вільно, групуючись за бажанням. Групування по парах доцільне в тому випадку, коли необ­хідно перейти дорогу.

Якщо під час прогулянки заплановано провести заняття з фізичої культури, то до нього вводять вправи з використанням природних умов; з предметами; з вихідного положення сидячи, стоячи; метання на дальність у ціль (невеликими каміннями, шишками, каштанами) та ін.

Гігієнічні вимоги до проведення занять з додаткових форм фізичного виховання

До додаткових форм фізичного виховання належать фізкультхви-линка, фізкультрозминка, прогулянка.

Фізкультпауза (короткочасні фізичні вправи). Фізкультнау-зу проводять у дошкільному навчальному закладі в перерві між на­вчальними заняттями. Значення її полягає в зміні характеру діяль­ності та положення дитини шляхом рухової активності, зняття втом­люваності.

Якщо в процесі заняття дитина довго сидить, то виникають застійні явища, які негативно виливають на нервову систему та викликають по­чуття втомлюваності. Це виникає при порушенні тривалості заняття.

Фізкультпауза спрямована на відновлення уваги та стану всього організму. Виконання фізичних вправ чи рухлива гра зумовлює ро­боту м'язів. Це посилює кровообіг, підвищує інтенсивність роботи серця, дихання, активізує кровообіг в мозку, відновлює емоційний стан, підвищує увагу.

120

Спортивні розваги

Одним з найважливіших засобів фізичного навантаження є впра­ви спортивного характеру: катання на санках, ковзанах, ходьба на лижах, їзда на велосипеді, плавання, спортивні ігри: хокей, футбол, теніс, баскетбол.

Спортивні розваги (катання на ковзанах, санках, ходіння на ли­жах) дуже корисні, бо сприяють загартовуванню організму, поліпшу­ють роботу легень і серця, виховують у дітей любов до спорту.

Найпоширенішим видом спортивних розваг для малят є катання на санках.

Привчають дітей кататися на санках з трьох-чотирьох років. На подвір'ї роблять гірку зі снігу, утрамбовують і поливають водою. До­рослі стежать, щоб діти під час катання не перебігали гірку впоперек спуску, а піднімались збоку.

Дітей чотирьох-п'яти років можна привчати ходити на лижах, які треба правильно підбирати. Лижі підбирають по зросту. Так, для ди-

121

Розділ IV. Вплив рухової активносгі на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання