Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
40.45 Кб
Скачать

Гігієнічні вимоги до проведення фізкультурного заняття

Фізкультурне заняття - основна форма систематичного навчан­ня дітей, завданням якого є вдосконалення рухових навичок і вихо­вання фізичних якостей.

Фізкультурне заняття складається з трьох взаємопов'язаних час­тин - вступної, основної та заключної.

Завдання вступної частини - викликати інтерес та емоційний стан до заняття, активізувати увагу, підготувати організм до фізично­го навантаження.

З цією метою дітям пропонують знайомі вправи для формування правильної постави, профілактики плоскостопості, пов'язані з орієн­туванням в просторі та колективі. До таких вправ відносять шерен­гові: різні шикування в шеренгу (по одному, двоє, троє, четверо), ходьба різних видів (навшпиньки, на п'ятках, на внутрішній стороні ступні, навприсядки), біг з різними завданнями (поворотом за вказа­ним напрямком, зміною ведучих, темпу). Закінчується вступна части­на шикуванням у шеренгу чи коло.

Завдання основної частини - навчити виконувати загальнорозви-вальні вправи, ознайомити з технікою виконання нових вправ, повто­рити вправи на рухи, які вже відомі. Після цього проводять рухливу

гру.

Для зацікавлення загальноукріплювальні вправи виконують з

дрібним інвентарем: прапорці, гімнастичні палки, обручі, м'ячі та ін. Підбирають вправи так, щоб поступово включалися в роботу різ­ні групи м'язів. Першими потрібно виконувати вправи для розвитку м'язів плечового пояса, з метою формування правильної постави; дру­гими - вправи для розвитку черевного преса та ніг; третіми - вправи для розвитку м'язів спини та гнучкості хребта. Виконання цих вправ передбачає поступове підведення організму до значного фізичного на­вантаження.

Під час поєднання вправ та рухів, необхідно враховувати їх інтен­сивність (вправи чи рухи високої інтенсивності поєднують з вправами низької інтенсивності, чи двома вправами середньої інтенсивності). Такий добір вправ (з правильним чергуванням різної важкості та моментів активного відпочинку) забезпечує умови регуляції функції центральної нервової системи, діяльності серцево-судинної та дихаль­ної систем, забезпечує підтримку фізичної працездатності на високо­му рівні.

118

Виконання основних рухів, що потребують участі всієї м'язової системи, підвищує функціональний стан організму і підводить його до значного навантаження в рухливій грі.

Рухлива гра характеризується високим ступенем емоційного на­строю.

Під час рухливих ігор рівень рухової активності у дітей одного віку різний. Одні діти багато бігають, стрибають, інші — пасивні та малорухливі. Малорухливих дітей потрібно стимулювати до гри, до­ручати їм "активні ролі", а збудженим дітям - ролі для подолання активних рухів.

Зацікавлення змістом та процесом гри, швидкість та точність ре­акції на сигнали — це кульмінація підняття життєвих сил. Тривалість заняття наведена в таблиці.

Загальна тривалість і тривалість структурних частин фізкультурного заняття дітей 3—6 років

Вікова група (роки)

Загальна тривалість заняття (хв)

Тривалість структурних частин (хв)

Вступна

Основна

Заключна

загально-розвиваль-ні вправи

навчання основних рухів

рухливі ігри

3-4

15-20

2-3

4-5

9-10

3-4

2-3

4-5

20-25

3-4

5-6

11-12

3-4

3-4

5-6

25-30

3-4

6-7

13-15

4

4-5

Заключна частина заняття включає ходьбу в інтенсивному темпі з поступовим зменшенням його. Ходьба може бути замінена малорух­ливою грою чи хороводною грою. У заключній частині навантаження потрібно знизити, щоб зменшити зсув у показниках серцево-судинної та дихальної систем і наблизити їх до вихідних даних.

Рухливі ігри — основна рухова діяльність. Вони сприяють форму­ванню та вдосконаленню життєво-необхідних рухів, розвитку фізич­них якостей, моторики і рухових навичок, вихованню рис характеру. Цінність ігор у тому, що в них рухи виконують у різних ігрових ситуаціях, що сприяє удосконаленню рухових навичок, розвитку ко­ординації рухів, вихованню спритності, сміливості. Щоб використати всі можливості для ігрової діяльності протягом дня, необхідно до-

_ 119

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання