Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

продукти із цих основних груп, можна легко задовольнити потреби організму в харчуванні. Потрібно пам'ятати, що суттєве значення має загальна структура харчування, потрібно надавати перевагу різноманіт­ності добору продуктів, поступово змінювати продукти харчування.

Рекомендований добовий раціон, встановлений Національною нау­ково-дослідною радою Національної академії наук США, передбачає рівень споживання необхідних харчових продуктів, які здатні задо­вольняти потреби 98 % населення. Якщо індивідуальний раціон од­ного дня нижчий, а наступного - вищий, причин для турбот немає, оскільки існує механізм компенсації попереднього дефіциту. Таке по­середнє споживання їжі від декількох днів до тижня допустиме. Виді­ляють такі основні чотири групи харчових продуктів:

  • м'ясо, риба, птиця;

  • молоко, молокопродукти;

  • хліб і вироби із дробленого зерна;

  • фрукти й овочі.

Як фактор контролю за масою тіла у кожної людини є свій енер­гетичний баланс - це співвідношення між споживанням і витратами калорій (кількість калорій, яку отримуємо із їжі й рідини, дорівнює кількості калорій, витрачених на основний обмін і довільну актив­ність). Рівняння енергетичного балансу виражає це співвіднооїення у пропорції:

споживання калорій = витратам калорій.

Коли споживання калорій переважає їх витрати, людина перебуває у позитивному тепловому балансі. Таким чином, в організмі людини невикористані надлишкові кілокалорії накопичуються в якості жиро­вої тканини, підвищуючи масу тіла. Якщо витрати калорій переважа­ють їх використання, то людина перебуваєі у від'ємному тепловому балансі. Від'ємний енергобаланс досягається зменшенням вживання калорій, збільшенням витрат енергії з допомогою рухової активності або поєднання пониженого вживання калорій і підвищеної регулярної рухової активності.

На засвоєння продуктів харчування впливає місце вживання їжі, настрій, події життя, емоції, час прийому їжі, ступінь відчуття голоду, загальний рівень активності, якість вживаних харчових продуктів.

Спосіб життя, одноманітність продуктів харчування, обмеження рухової активності як засобу витрат енергії, відповідно вуглеводів, жирів, білків, сприяють появі надлишкової ваги.

Вітаміни необхідні для міцного здоров'я, але їх надлишкова кіль­кість не поліпшує його, а може принести шкоду.

104

Поєднання дієти з руховою активністю сприятливо впливає на склад ліпідів (жирів) крові, понижуючи загальний вміст холестерину в ліпопротеїдах високої щільності.

Взаємозв'язок харчування та обміну енергії прямо залежить від фізичних навантажень. Окрім цього, можна використовувати фізичні вправи для створення дефіциту калорій.

Якщо використовують рухову активність для зниження маси тіла, необхідно пам'ятати: для збереження постійної маси тіла повинен бути досягнутий баланс між кількістю калорій, що їх споживають, і кількістю калорій, що їх витрачають.

Систематичні фізичні вправи, як правило, впливають на знижен­ня маси тіла. З іншого боку, при відсутності рухової активності регу­ляція споживання калорій порушується і необхідність калорій підви­щується. Малорухливі люди більше їдять і мають більшу вагу.

Доцільно:

-дотримуватися технології приготування їжі;

-обмежити використання в надлишкових кількостях жиру, солі й цукру; необхідно задовольняти добові потреби в жирах, білках, вуг­леводах та вітамінах.

У практичній роботі вихователя дуже часто виникають проблеми, пов'язані з розладами травлення у дітей, особливо у ранньому віці. Розлади травлення призводять до розладу харчування, порушенню обміну речовин, що є однією з причин порушення функцій багатьох органів і систем. Усе це негативно впливає на нормальний розвиток дитини. У зв'язку з цим вихователі повинні бути обізнаними з особ­ливостями травлення і з гігієною органів травлення.

Важливу роль у нормальній і узгодженій роботі органів травлення і травних залоз відіграє режим харчування. Чітко встановлений час прийому їжі сприяє зростанню активності травних залоз, вони почи­нають виробляти травні соки ще до того, як їжа надійде у шлунок. У дитини з'являється апетит, вона охоче з'їдає запропоновану їжу, яка добре перетравлюється і засвоюється.

Органи травлення дуже чутливо реагують на загальний і, особли­во, емоційний стан дитини. Дуже важливим є уважне ставлення як до емоційного стану дитини в цілому, так і до того, щоб з її харчуванням були пов'язані тільки позитивні емоції.

Не потрібно проявляти нетерплячість, якщо дитина їсть повільно, робити їй часті зауваження, пояснювати, як поводитися за столом. Це

105

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів і систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання