Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

Перша група. А ми рутоньку нарвемо, нарвемо!

Зеленую руту, жовтий цвіт

Нарвемо! Друга група. А ми віночки сплетемо, сплетемо.

Зеленую руту, жовтий цвіт

Вплетемо!

Батько й діти

Майданчик ділять навпіл. На одній - гурт дітей, на другій - си­дить "батько". Діти тихенько домовляються, який рух будуть вико­нувати перед "батьком", тому що мають йому повідомити без слів "де були і що робили".

Гравці шеренгою йдуть до "батька", зупиняються перед ним і три­чі кланяються. Батько віддає поклін і питає: Розкажіть, гей, мої діти, Що чули й де були?

Діти (хором). По широкому світі блукали і щастя шукали, Багато ми там видали - аж у Києві спочивали.

Батько. Розкажіть, гей, мої діти,

Що ж ви там робили? Діти. Уважай і вгадай, наш батьку дорогий:

Ось так, ось так ми всі там робили.

Після цих слів усі наслідують певний рух, а "батько" має назвати, що це було. Коли відгадає, діти тікають, а він їх доганяє. Спійманий перед лінією поділу стає новим "батьком" і учасники придумують нові рухи. Якщо "батько" до трьох разів не відгадає, то на його місце вибирають іншого.

Бочечка

Діти - у колі, в центрі - бондар. Діти. Котилася велика бочка

Із маленького горбочка.

Та об землю - трісь, Та об землю — трах — Розбилася так...

Відповідно до слів малюки розширюють коло, присідають, плес­кають два рази у долоні, розбігаються в різні боки, а "бондар" наздо-

ганяє їх. Ті, до кого він доторкнувся, мають розважити гурт, вико­навши завдання (прокукурікати, пострибати, як зайчик, та ін.). Після цього вибирають нового "бондаря".

Василю

Лічилкою вибирають хлопчика, який виконуватиме роль Василя. Він виходить до іншої кімнати. Решта дітей домовляються між собою, що робитимуть перед Василем (наприклад, шити, колоти дрова, грати на скрипці тощо), а він мусить відгадати. Якщо це йому не вдається, знову йде за двері. Коли вгадає, малюки кричать "вгадав" і втікають, а Василь ловить їх. Піймана дитина буде Василем. Під час гри діти рухаються по колу і співають:

Ой Василю, друже милий, ну ж бо глянь ти на нас.

Чи вгадаєш, друже милий, яка праця у нас?

А як не вгадаєш, будемо карати.

Тоді будеш перед нами

Три дні танцювати.

Відьма

Діти, міцно взявшись за руки, утворюють коло і співають. "Відь­ма" ходить поміж ними і б'є їх по руках.

Ходить відьма по бору, по бору І рве траву лебеду, лебеду. Ой, що ж вона нариває, У три оберемки складає. Ой ти, відьмо, ой ти, лиса, геть од мене!

Тоді "відьма" грудьми навалюється на стиснуті руки, щоб розір­вати коло. Якщо вона не вирветься, гра починається спочатку. Якщо виривається, всі її доганяють. Хто спіймає, стає "відьмою".

Вовк і лисичка

"Вовк", присівши, копає ямку, решта дітей - "лисичка" з "лисе­нятами" — ходять по колу навколо нього й приказують: Тричі, двічі обкручусь, Вовку в вічі подивлюсь. (2 рази)

Потім "лисичка", що йде попереду, перемовляється з "вовком": Вовче, вовче, дай води!

Вовк. Піди до верби!

138

Розділ V. /гри, спрямовані на активізацію рухової діяльності у дітей дошкільного віку

139

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання