Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конституційне право україни - частина 2.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
5.34 Mб
Скачать

22.4. Статус суддів України

Головною особою у правосудді є суддя, який, виконуючи свої функції, виступає носієм судової влади. Народ бере безпосередню участь у ре-алізації судової влади через своїх представників — присяжних і на­родних засідателів. Судді обіймають свої посади безстроково, крім тих, хто призначається на посаду вперше. Судді перебувають на по-саді до досягнення ними 65 років. Конституцією України гаран-тується недоторканність суддів. Бона поширюється на народних засідателів і присяжних на час виконаннями ними у суді своїх обов'язків.

Особа, яка претендує на посаду судді, має бути громадянином Ук­раїни не молодшим 25 років, мати вищу юридичну освіту і стаж робо­та в галузі права не менш як три роки, проживати в Україні не менше 10 років, володіти державною мовою, бути рекомендованим на цю посаду кваліфікаційною комісією суддів. Для суддів судів обласної ланки, вищих спеціалізованих судів, Верховного Суду України зако­ном встановлено більш високий віковий ценз та стаж роботи за юри-

510

Органи правосуддя в Україні

дичною спеціальністю. Кандидат на посаду судді військового суду, крім того, повинен перебувати на військовій службі і мати військове звання офіцерського складу. Порядок внесення подання про призна-чення судді на посаду встановлюється Законом України «Про Вищура­ду юстиції».

На посаду професійного судді не можуть бути рекомендовані гро-мадяни, визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними, ті, що мають психічні чи інші захворювання, які перешкоджають вико-нанню обов'язків судді, щодо яких провалиться дізнання, досудове слідство чи судовий розгляд кримінальної справи, а також ті, що мають не зняту чи непогашену судимість.

Вимоги, що ставляться до судді, визначені в Законі України «Про статус суддів». Йдеться про те, що суддя не може мати представниць-кого мандата, належати до якої-небудь політичної партії та профспілок, брати участь у політичній діяльності, виконувати опла-чувану роботу, крім викладацької, наукової та творчої.

Судді при здійсненні правосуддя незалежні від будь-якого впли-ву, нікому не підзвітні й підкоряються лише закону. Гарантії са-мостійності судів і незалвжності суддів забезпечуються: особливим порядком призначення, обрання, притягнення до відповідальності та звільнення суддів, їх незмінюваністю і недоторканністю; поряд­ком здійснення судочинства, встановленим процесуальним законом, таємницею постановлення судового рішення; забороною втручання у здійснення правосуддя; встановленою законом відпо-відальністю за неповагу до суду чи судді; особливим порядком фінансування та організаційного забезпечення діяльності судів; належними матеріальним та соціальним забезпеченням суддів; фінансуванням органів суддівського самоврядування; визначеними законом засобами забезпечення особистої безпеки суддів, їх сімей, майна, а також іншими засобами їх правового захисту. При прий-нятті нових законів або внесенні змін до чинних законодавчих актів не допускається звуження змісту та обсягу передбачених законом гарантій самостійності судів, незалежності та правової захищеності суддів.

Законом України «Про статус суддів» визначені обов'язки суддів, які зобов'язані при здійсненні правосуддя: дотримуватися Консти-туції та законів України, забезпечувати повний, всебічний та об'єктивний розгляд судових справ із дотриманням установлених законом строків; додержуватися вимог службової дисципліни та

511

Розділ 22

функцій щодо державного захисту суддів, працівників суду, забезпе-чення безпеки учасників судового процесу утворено судову міліцію, її повноваження та порядок діяльності визначаються законом.

Для підготовки кваліфікованих кадрівсудів при Державній судовій адміністрації України функціонує вищий державний навчальний за­клад — Академія суддів України. Бона здійснює підготовку, перепідго-товку та підвищення кваліфікації суддів і працівників апарату судів, її завданнями є: підготовка кадрів на посади суддів з-поміж осіб, які ма-ють вищу юридичну освіту та відповідають вимогам, встановленим до кандидатів на посаду судді, підвищення кваліфікації суддів та працівників апарату судових органів; проведення наукових дослі-джень з питань удосконалення організації та діяльності судів; вивчен-ня світового досвіду організації діяльності судів; науково-методичне забезпечення діяльності судів загальної юрисдикції та Консти-туційного Суду України. Академія суддів України здійснює свою діяльність згідно із статутом, який затверджується головою Держав-ної судової адміністрації та Головою Верховного Суду України за погодженням з радою суддів України.