Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK 2014-2015.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 4. Форми держави в зарубіжних країнах

Практичні завдання:

1. Проаналізуйте текст Конституції Італії і визначте форму правління. Підтвердіть Вашу думку положеннями цієї Консти­туції.

2. Встановіть, чи можна на основі тексту конституції визна­чити політичний (державний) режим відповідної країни. Спро­буйте це зробити.

3. Складіть розгорнену схему різновидів 2 основних форм правління.

4. Поясніть значення наступного твердження: "Монарх царює, але не править".

5. Президентська форма правління дещо нагадує дуалістичну монархію. У чому виражена ця схожість?

6. Проаналізуйте текст конституції будь-якої зарубіжної держави, що має змішану форму правління. Підтвердіть це положеннями конституції.

7. Визначте, яка держава демократичніша - централізована або децентралізована, федеративна або унітарна, і чому?

8. Визначте, чим відрізняються терміни "федеральний" і "федеративний". У яких випадках йдеться про федеральну кон­ституцію і в яких про федеративну? Як з цими термінами співвідноситься термін "союзний"?

9. Порівняйте конституції Іспанії і Італії і визначте, в чому схожість і відмінність їх територіального устрою як конститу­ційного інституту.

10. Використовуючи тексти або витяги з конституцій зарубіжних країн: зробити виписки конституційних характеристик 5 зарубіжних держав.

11. Визначити складові конституційно-правового статусу органів законодавчої або виконавчої влади однієї країни. Результати оформити у зошиті із конкретним посиланням на ті чи інші статті конституції обраної держави.

12. Використовуючи літературу з теорії держави і права, та конституційного права України та зарубіжних країн, виписати дефініції форм державного правління, які належать тим чи іншим авторам. Порівняйте їх, зробіть висновки.

13. Використовуючи тексти (витяги) з консти­туцій Латвії, США, Франції, Японії, визначте зміст форми правління цих держав.

14. Проаналізуйте на основі Конституції Хор­ватії 1990 р. та "Постанови Палати представників Хорватсько­го Державного сабору "Про проголошення Змін Конституції Республіки Хорватія" від 9 листопада 2000 р., зміни, які відбу­лися у змісті форми державного правління Хорватія на­прикінці XX ст.

15. Використовуючи досвід організації влади в за­рубіжних країнах, підготуйте пропозиції щодо вдосконалення змісту форм правління української держави у вигляді «міні проекту» Закону України "Про внесення змін у Конституцію України".

16. Вивчити літературу з теорії держави та пра­ва, політології, конституційного права та проаналізувати, чому для визначення цієї складової форми держави використову­ються різні терміни, наприклад, "державний устрій", "держав­но-територіальний устрій", "політико-територіальний устрій", "територіально-політичний устрій" та інші. Який термін, на ваш погляд, є найбільш вдалим, аргументуйте свою точку зору.

17. Використовуючи літературу та тексти консти­туцій європейських країн, заповніть таблицю за наступною формою:

Країна

Унітарні країни

з/п

Централізовані

Децентралізовані

Федерації

1

Бельгія

-

-

+

2

3

4

18. Використовуючи тексти (або витяги з) кон­ституцій Латвії, Росії, США, ФРН, визначте форми політико-територіального устрою цих держав.

19. Використовуючи відповідні нормативні акти, вирішить наступну ситуаційну задачу. Складіть ще по 3 при­клади аналогічних задач.

"Одна з земель в ФРН своїм законодавчим органом вирішила врегулювати питання які стосуються співробітництва Федерації та землі в галузі кримінальної поліції, змінити склад поліції та її структуру".

Чи має право в даному випадку влада суб'єкта федерації вирішити позитивно це питання?

20. Вивчить літературу з цієї проблеми і визнач­тесь з трактуванням понять: "політичний режим" та "держав­ний режим" у різних літературних джерелах. Проаналізуйте погляди різних авторів, сформулюйте своє визначення.

21. Використовуючи тексти (витяги з) консти­туцій 5 зарубіжних країн (на вибір), визначити форми політичного та державного режимів.

22. Продовжіть поповнення словника новими поняттями та термінами державно­го права зарубіжних країн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]