Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK 2014-2015.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 2. Конституції зарубіжних країн.

  1. Поняття та сутність конституції.

  2. Форма і структура конституції.

  3. Зміст конституції.

  4. Юридичні властивості конституції.

  5. 5. Розробка, прийняття та зміна конституції.

  6. Класифікація конституцій.

  7. Інститут конституційного контролю (нагляду).

Експрес-опитування студентів

  1. Назвіть основні етапи трансформації поняття „конституція”.

  2. З яких структурних елементів може складатися конституція?

  3. Які великі блоки суспільних відносин регулює конституція?

  4. Перелічте юридичні властивості конституції.

  5. Назвіть основні способи прийняття конституції.

  6. Які конституції відносять до жорстких та гнучких?

  7. Які органи можуть здійснювати конституційний контроль?

Методичні вказівки

Треба мати на увазі, що поняття „конституція” налічує майже двохтисячорічну історію. Разом з тим ідея конституції як основного закону, що запроваджує основи правового становища особистості і основи юридичної організації держави – порівняно нове явище у розвитку права. Ідея конституціоналізму зародилася лише у Новий час в епоху боротьби буржуазії проти абсолютизму за ліквідацію феодалізму. Ідеологи цієї боротьби розглядали конституцію як основний закон в системі діючого законодавства, що покликанo передусім обмеженням границь державної влади та забезпеченням захисту прав і свобод особистості. Але сам термін „конституція” відомий давно, з часів Стародавнього Риму, і в різні історичні епохи так іменувалися різні юридичні акти, хоча юридично і політично їх значення було іншим, ніж у конституцій конца XVIII в., а також в XIX і XX вв.

Історія конституційного розвитку сучасних держав свідчить про те, що конституція звичайно приймається внаслідок компромісу, що досягається соціально-політичними силами, що протиборствують по таким питанням як обмеження границь втручання держави в життя суспільства та індивідів, форми організації і здійснення державної влади, права і свободи особистості.

Зміст конституції визначається предметом правового регулювання даного акта, причому він не залишається незмінним, а змінюється з бігом часу і залежить від різних факторів. Зміст конституції знаходить свій вираз в певній формі. За формою конституції підрозділяються на писані та неписані. Останні зустрічаються за нашого часу надто рідко. Писані конституції можуть складатися з одного (таку конституцію звуть кодифікованою) або декількох нормативних актів.

Конституції різних країн мають різну структуру, тобто внутрішню будову, що відображає певну логіку побудови і розташування конституційно-правового матеріалу. Структурними підрозділами конституції можуть бути преамбула, основна частина, заключні і перехідні положення та додатки.

Конституція є найважливішим правовим і політичним документом держави. Вона знаходиться на вершині ієрархії джерел права і в такій якості має у конкретній державі

найвищу юридичну силу. У той же час вона являє собою правовий фундамент для поточного законодавства.

Необхідно знати основні способи прийняття конституції, оскільки від того яким чином прийнята конституція (представницькім органом, виборчим корпусом і т.і.) значно залежить її зміст.

Поряд з тим важливо розібратися в сутності інституту конституційного контролю в зарубіжних країнах, уявляти його основні види, моделі і об’єкти контролю.

Базова література: 11, 34, 61, 130, 147, 154, 194. 310.

Допоміжна література: 1-4, 6-10, 12-15, 17-21, 23, 26-29, 37, 46, 80, 113, 144-146, 150, 177, 183. 252-253, 297, 307, 315, 332.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]