Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK 2014-2015.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Тема 11. Конституційне право Японії (1 година).

  1. Конституція Японії: історія прийняття, структура та загальна характеристика. Контроль за дотриманням конституції. Порядок зміни Основного Закону.

  2. Імператор Японії: порядок престолонаслідування, конституційний статус.

  3. Партійна система Японії. Характеристика основних політичних партій Японії.

  4. Парламент Японії: структура, порядок формування, повноваження, особливості законодавчого процесу.

  5. Кабінет міністрів Японії: порядок формування, функції і повноваження, припинення повноважень.

Експрес-опитування студентів

  1. Якою за рахунком є діюча Конституція Японії?

  2. Назвіть форми правління в Японії.

  3. Яку норму закріплює ст. 9 Конституція Японії?

  4. Наведить порядок внесення змін до Конституції Японії.

  5. Чому в Японії існує велика кількість політичних партій?

  6. Яка система престолоспадкування діє в Японії?

  7. Хто за наших часів є імператором Японії?

  8. Як формується нижня палата японського парламенту?

  9. Які функції і повноваження голови держави здійснює кабінет міністрів?

Методичні вказівки

Проект Конституції Японії був фактично підготован у штабі окупаційних військ американськими правниками з урахуванням положень конституційного права США, Великої Британії, норм Веймарської Конституції Німеччини 1919 р. тощо. За Конституцією Японія лише формально зберігає монархічну природу, по сутності став республікою. Імператор Японії є символом держави і єдності народу. Він не має навіть „сплячих”, як у монарха Великої Британії повноважень по здійсненню державної влади. Дії імператора, що мають відношення до справ держави, здійснюються від імені народу і можуть бути зроблені не інакше як з ради і згоди кабінету міністрів, який несе за них відповідальність.

Парламент Японії визначен конституцією як виший орган державної влади і єдиний орган законодавчої влади держави. Він складається з двох палат, що обираються безпосередньо населенням. Головною функцією парламенту є законотворчість. Разом з тим парламент виконує також функцію контролю за діяльністю уряду і має ряд інших повноважень.

Виконавчу владу в Японії здійснює кабінет міністрів, який складається з прем’єр-міністра і включає не більше 20 державних міністрів. Склад кабінету визначається за результатами виборів до парламенту. Посаду прем’єр-міністра звичайно обіймає лідер партії, яка отримала більшість місць у парламенті (нижній палаті). Крім функцій і повноважень власне виконавчої влади, до ведення кабінету міністрів відносяться функції, які традиційно належать голові держави.

У Японії склалася багатопартійна система. Причому довгий час домінувала лише одна партія – Ліберально-демократична, яка беззмінно формувала уряд з середини

1950-х років. У 1993 р. вона розкололася і на деякий час лишилася влади. Зараз її представники складають більшість в урядовій коаліції, яка включає до себе також членів Нової консервативної партії і партії Комейто.

Базова література:

Допоміжна література:

5.2. Плани семінарських занять для студентів ііі курсу заочної форми навчання спеціалізація «Прокуратура та слідство» та «Цивільна і господарська юстиція» Семінарське заняття № 1 (2 години)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]