Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_kurs_IPS_2013-2014_r.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
716.8 Кб
Скачать

Заняття 5.

  1. Взаємодія права і моралі в кримінальному|карному| судочинстві.

  2. Основні етапи розвитку кримінально-процесуального|кримінально-процесуального| законодавства України.

  3. Судово-правові реформи (2001 р., 2010 р.) і вдосконалення чинного кримінально-процесуального|кримінально-процесуального| законодавства.

  4. Розробка та прийняття КПК України 2012 р.

  5. Ефективність кримінального процесуального|кримінально-процесуального| законодавства. Ефективність кримінально-процесуальної|кримінально-процесуальної| правозастосовчої діяльності.

Рекомендовані нормативно-правові акти, судова практика і література:

  • Грошевой Ю.М. Каплина О.В. Новый этап развития уголовно-процессуального законодательства Украины // Уголовное судопроизводство. – 2013. - №1.

  • Антонов И.А. Нравственно-правовые критерии уголовно-процессуальной деятельности следователей. – СПб, 2003. – 236 с.

  • Бойко В.Ф. “Мала” судова| реформа в Україні: необхідність, сутність, проблеми| та перспективи|: Навч. посіб. / Міжрегіональна академія управління персоналом. - К.: МАУП|, 2002. – 72 с.

  • Гевко В. Удосконалення процесуальної форми як основа реформування кримінального судочинства України // Право України. – 2010. - №2.

  • Грошевий Ю.М. Шляхи вдосконалення судоустрою та судочинства України // Науковий вісник Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ. – 2009. - № 4. // Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Nvdduvs/2009_4/Groshevyy.pdf

  • Грошевий Ю.М. Капліна О.В. Актуальні проблеми кримінально-процесуальної теорії та проект Кримінального процесуального кодексу України // Право України. – 2009. - №12.

  • Гуртієва Л. М. Етичний аспект кримінально-процесуальних відносин слідчого з суб’єктами кримінального процесу // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / гол. ред. С. В. Ківалов ; відп. за вип. Л. І. Кормич. – Одеса : Національний університет "Одеська юридична академія" : Південноукраїнський центр гендерних проблем, 2012. – Вип. 44. // http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/App/2012_44/Gurtieva.pdf

  • Ківалов С. Проект КПК України: проблеми та перспективи прийняття // Вісник прокуратури. – 2011. - № 6 (120).

  • Кримінальний процесуальний кодекс України. Науково-практичний коментар: у 2 т. / О.М. Бандурка, Є.М. Блажівський, Є.П. Бурдоль та ін. ; за заг. ред. В.Я. Тація, П.В. Пшонки, А.В. Портнова. – Х.: Право, 2012.

  • Лобойко Л. Новий кримінальний процесуальний кодекс України: яку музику виконують його розробники? // Право України. – 2008. - №12.

  • Маляренко В.Т. Перебудова кримінального процесу України в контексті Європейських стандартів : Монографія / В.Т. Маляренко . ─ К. : Юрінком Інтер, 2005 .

  • Москалькова Т.Н. Этика уголовно-процессуального доказывания. – М.: Изд-во «Спартак», 1996. – 125 с.

  • Погорецький М. Новий КПК України: політичні, теоретичні та юридичні питання // Право України. – 2009. - №2.

  • Пчолкін В.Д. Янович Ю.П. Проблеми реформування кримінально-процесуального законодавства // Форум права. – 2011. - №4. // Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2011-4/11pvdkpz.pdf

  • Скулиш Є.Д. Актуальні питання реформування кримінально-процесуального законодавства України // Актуальні проблеми кримінального права, та кримінології, кримінально-виконавчого права : Матеріали III Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми кримінального права, процесу та криміналістики», присвяченої 10-річчю Міжнародного гуманітарного університету (м. Одеса, 28 жовтня 2011 року). — Одеса : Фенікс 2011.

  • Смоков С.М. Копіца О.В. Який КПК задовольнить потреби кримінально-процесуального законодавства України // Південноукраїнський правничий часопис. – 2009. - №3. // Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Pupch/2009_3/16P.pdf

  • Стахівський С. Новий Кримінально-процесуальний кодекс України: Хто замовляє музику? // Право України. – 2008. - №4.

  • Шульга А.О. Моральність у кримінальному судочинстві України: аналіз проблем та перспективи // Проблеми правознавства та правоохоронної діяльності – №3, 2009 // http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/pppd/2009_3/25.%20Shylga.pdf

Завдання до Теми 2:

12. До міліції звернулися батьки неповнолітньої Ганни Р. з заявою про вчинення щодо дочки розбійного нападу та замаху на згвалтування 17-річним Богданом К. за таких обставин. Группа школярів старших класів перебувала в м. Санкт-Петербурзі як туристи. Напередодні від'їзду до України Богдан К. вживав спиртні напої і в нетверезому стані побив Ганну, намагався її зґвалтувати, а потім забрав у неї гроші, фотоапарат і ще деякі речі. Ганна чинила опір, почувши її крик, до кімнати, де відбувалися ці події, увійшла вчителька і припинила неправомірні дії Богдана. Оскільки вранці група поверталась до України, до правоохоронних органів Санкт-Петербурга вирішили не звертатись.

Чи можливе кримінальне провадження на підставі зазначеної заяви? Якщо таке провадження повинно здійснюватись, то яке кримінальне процесуальне законодавство необхідно застосовувати? Чи можливо буде провести допит як свідків осіб, що мешкають в Санкт-Петербурзі і яким відомі деякі обставини події?

13. Гр. Самойленко повертався додому о першій годині ночі в нетверезому стані, маючи при собі велику суму грошей. Біля будинку, в якому він мешкав, на нього напали двоє грабіжників, намагаючись вирвати з рук портфель з документами та грошима. Самойленко чинив опір, кликав на допомогу и помітив, що його сусід, Кравчук, вийшов на балкон і став кричати, що він викличе міліцію. Грабіжникам вдалося вирвати портфель і втекти. Самойленко звернувся до Кравчука з проханням піди з ним до міліції, де він мав намір подати заяву про вчинений щодо нього злочин.

Коли, в зв’язку з чим виникають кримінально-процесуальні правовідносини?

Чи виникли кримінально-процесуальні правовідносини в даному випадку?

14. Проаналізуйте зміст ст.ст. 75 та 76 а також 409 та 412 КПК, знайдіть кримінально-процесуальну норму та визначте її частини.

15. В порту м. Одеси перебувало морське торгівельне судно під прапором Франції, приписане до Марселю. Двоє моряків з цього судна, які були громадянами Алжиру, перебуваючи на території Одеського порту, вчинили між собою бійку, і один заподіяв іншому тяжкі тілесні ушкодження.

Правоохоронні органи якої держави уповноважені на здійснення кримінального провадження щодо цього злочину?

Варіант: Зазначені злочинні дії було вчинено на борту французького судна. Правоохоронні органи якої держави в цьому випадку можуть здійснити кримінальне провадження?

До яких джерел кримінального процесуального права необхідно звернутися, вирішуючи дані запитання?

16. Суд першої інстанції в судовому засіданні розглядає кримінальне провадження щодо Стасова, який обвинувачується в порушенні правил безпеки дорожнього руху з заподіянням потерпілому тяжких тілесних ушкоджень (ч. 2 мст. 286 КК). Був проведений допит обвинуваченого, а потім йому задавали запитання прокурор, представник потерпілого, та захисник. Обвинувачений відповів на запитання прокурора та захисника, а на запитання представника потерпілого відповісти відмовився.

Чи виникли кримінально-процесуальні відносини між обвинуваченим та суб’єктами, що задавали запитання?

17. Слідчий суддя розглядає клопотання слідчого (погоджене з прокурором) про відсторонення від посади підозрюваного Марчука, якому було повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ст. 364 КК (зловживання владою або службовим становищем). Підозрюваний заявив відвід слідчому судді на тій підставі, що між ними склалися неприязні стосунки. Марчук стверджує, що його син та син судді навчаються в одному класі школи, син судді скаржився вчителям на те, що син Марчука його ображає, неодноразово погрожував його побити. Батьки дітей були викликані до школи, де між ними виникла суперечка. Марчук вважає, що слідчий суддя не буде неупередженим, розглядаючи клопотання. Свою вину Марчук заперечує і вважає, що немає підстав для відсторонення його від посади.

Прокурор зауважив, що ст.ст. 156 та 157 КПК, які регулюють порядок розгляду клопотання про відсторонення від посади, не передбачають можливості заявлення та вирішення заяви про відвід судді.

Чи підлягає розгляду заява про відвід?

18. Місцевий суд розглядав кримінальну справу по обвинуваченню Морозова по ч.1 ст. 115 КК (умисне вбивство). Суд дійшов висновку, що під час досудового слідства мало місце істотне порушення кримінально-процесуального законодавства, крім того, не було перевірено версію підсудного про вчинення убивства іншою особою. 8 листопада 2012 року суд за клопотанням захисника своєю ухвалою направив справу на додаткове розслідування, керуючись ст. 281 КПК 1960 року. Справа надійшла до слідчого міліції після введення в дію КПК 2012, в якому відсутній інститут повернення справи на додаткове розслідування.

Чи підлягає виконанню ухвала суду про додаткове розслідування? Нормами якого КПК повинен керуватися слідчий?

Варіант: На постанову суду про направлення справи на додаткове розслідування прокурор подав апеляційну скаргу. Справа зі скаргою прокурора надійшла до Апеляційного суду після введення в дію КПК 2012 року. Чи підлягає розгляду скарга, нормами якого КПК повинен керуватися Апеляційний суд?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]