Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3_kurs_IPS_2013-2014_r.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
716.8 Кб
Скачать

Заняття 4.

  1. Система кримінального|карного| процесу України. Поняття стадії кримінального|карного| процесу.

  2. Поняття кримінально-процесуального провадження. Система та класифікація кримінально-процесуальних проваджень.

  3. Поняття, значення, строки, суб'єкти, засоби збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії досудового розслідування.

  4. Поняття, значення, строки, суб'єкти, засоби збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії підготовчого судового провадження.

  5. Поняття, значення, строки, суб'єкти, засоби збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії судового розгляду.

Рекомендовані нормативно-правові акти, судова практика і література:

  • Волколуп О.В. Система уголовного производства и проблемы ее совершенствования. ─ СПб.: Юридический центр Пресс, 2003.

  • Рязановский  В.А. Единство процесса.- М., 1996.

  • Суботін Д. Стадія як елемент системи кримінального процесу // Вісник Національної академії прокуратури України. – 2009. - №4.

  • Якимович Ю.К. Структура советского уголовного процесса: система стадий и система производств. Основные и дополнительные производства. – Томск: Изд-во Том. ун-та, 1991.

  • Трофименко В.М. Система уголовного процесса по УПК Украины // Уголовное судопроизводство. – 2013. - №1.

  • Леоненко М.І. Особливості стадійної побудови кримінального провадження за новим кримінальним процесуальним кодексом України // Ученые записки Таврического национального университета им. В.И. Вернадского. Серия «Юридические науки». Том 26 (65). 2013.№1.// Режим доступу: http://sn-jurid.crimea.edu/arhiv/2013/26_1law/035leon.pdf

  • Омельченко Т. В. Теоретичні колізії Кримінального процесуального кодексу України // Впровадження нового Кримінального процесуального кодексу України в правоохоронну діяльність та навчальний процес: досвід та шляхи удосконалення: матеріали наук.-практ. конф., м. Харків, 5 квіт. 2013 р. / МВС України, Харк. нац. ун-т внутр. справ. – Х. : ХНУВС, 2013.

Заняття 5.

  1. Поняття, значення, строки, суб'єкти, засоби збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії перегляду судових рішень в апеляційному порядку.

  2. Поняття, значення, строки, суб'єкти, засоби збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії виконання судових рішень у кримінальних справах.

  3. Поняття, значення, строки, суб'єкти, засоби збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії перегляду судових рішень в касаційному порядку.

  4. Поняття, значення, строки, суб'єкти, засоби збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії перегляду судових рішень Верховним Судом України.

  5. Поняття, значення, строки, суб'єкти, засоби збирання та перевірки доказів, підсумкові рішення стадії перегляду судових рішень за нововиявленими обставинами.

Рекомендовані нормативно-правові акти, судова практика і література:

  • Бобечко Н. Р. Провадження з перевірки судових рішень у проекті КПК України: здобутки і прорахунки / Н.Р. Бобечко // Альманах права. – 2012 . – Вип. № 3. – С. 331-335. // http://archive.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/Almpr/2012_3/01_069.pdf

  • Бобечко Н.Р. Провадження в суді апеляційної та касаційної інстанції: чи відповідає назва глав 31 та 32 КПК України їхньому змісту? // Правове життя сучасної України: матер. Міжнар. наук. конф. проф.-викл. складу (16-17 травня 2013 р.). Т.2. / відп. за вип. д.ю.н., проф. В.М. Дрьомін / Націон. ун-т "Одеська юридична академія". – Одеса: Фенікс, 2013.

  • Дільна З.Ф. Особливості доказування в стадії виконання судових рішень // Науковий вісник Ужгородського національного університету. – Серія право. – 2012. - Вип. 20. – Ч. ІІ. – Т. 3.

  • Дроздов О.М. До проблеми провадження у Верховному Суді України у кримінальному процесі // Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна № 1062. Серія «ПРАВО».– 2013. - Випуск № 14.

  • Сиза Н.П. Провадження за нововиявленими обставинами у кримінальному процесі України: проблеми процесуальної форми // Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Право: Науково-фаховий журнал. – 2012. – Вип. 19. – Т. 4. – С.150-153.

Завдання до Теми 1:

1. Гр. Малій звернувся до міліції з заявою про вчинення у нього крадіжки речей з квартири, в заяві йшлося про викрадення значної кількості коштовностей та антикварних речей. В прийнятті заяви йому було відмовлено, і усно роз’яснено, що він відомий як особа, що зловживає спиртними напоями, і тих речей, про викрадення яких він пише в заяві, у нього не могло бути.

Малій має намір оскаржити цю відмову. Чи є у нього таке право? Якщо таке право він має, то куди, в якому порядку він може звернутися зі скаргою? З якого моменту виникає кримінальний процес?

2. Проаналізуйте зміст ст.ст. 193-194 КПК. На прикладі цієї статті поясніть значення процесуальної форми.

3. Ознайомтеся зі змістом ст. 224 КПК. Поясніть, яке значення має процесуальна форма допиту.

4. Слідчий здійснює кримінальне провадження за фактом заподіяння тяжких тілесних ушкоджень 90-річному Самойлову. Як вдалося встановити, до оселі потерпілого вдерлися двоє чи троє злочинців, які побили старого, викрали гроші – 20000 грн., а також нагороди ветерана Великої Вітчизняної війни. Потерпілий знаходився в лікарні в тяжкому стані. Незабаром лікарі повідомили слідчого, що стан Самойлова покращився і можливо провести його допит.

Яким чином доцільно діяти слідчому, щоб провести допит потерпілого і одержати докази для суду? Охарактеризуйте процесуальну форму такого допиту.

5. До міліції звернувся гр. Кремень з заявою про вчинення щодо нього злочину– замаху на убивство. Наступного дня заяву було зареєстровано в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Протягом наступних двох місяців слідчий провадив слідчі та інші процесуальні дії, дійшовши висновку, що злочин був вчинений Просянюком, вручив йому повідомлення про підозру; підозрюваному був призначений захисник. Слідчий звернувся (за погодженням з прокурором) до слідчого судді з клопотанням про обрання до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. Розглянувши клопотання, слідчий суддя обрав зазначений запобіжний захід. Просянюк себе винним не визнавав, але слідчий вважав, що зібрані достатні докази для складання обвинувального акту. Виконавши необхідні дії щодо надання стороні захисту доступу до матеріалів справи, слідчий склад обвинувальний акт (який затвердив прокурор), а також реєстр матеріалів досудового розслідування. Прокурор надав копії обвинувального акту та реєстру стороні захисту. Обвинуальний акт та реєстр були направлені до суду.

Після надходження до суду обвинувального акту та реєстру, був визначений склад суду для проведення підготовчого судового розгляду. Через п’ять днівбуло проведено засідання, в результаті якого ухвалено рішення про призначення справи до судового розгляду. Через десять днів відбувся судовий розгляд, який закінчився винесенням обвинувального вироку. Просянюк був засуджений до вісьми років позбавлення волі. Засуджений вважав вирок незаконним та необгрунтованим та приніс на вирок апеляційну скаргу. Апеляційний суд розглянув скаргу і ухвалив рішення про скасування вироку та призначення нового розгляду в суді першої інстанції. З таким рішенням суду апеляційної інстанції не погодились прокурор та потерпілий.

Які етапи (стадії) можна виділити в даному кримінальному провадженні, які ще етапи можливі в даній справі? Чи може прокурор оскаржити зазначене рішення апеляційного суду?

6. Коваль вироком місцевого суду засуджений за крадіжку по ч.3 ст. 185 КК до 4 років позбавлення волі. В апеляційному порядку вирок оскаржений не був. Через місяць після набрання вироком законної сили засуджений звернувся до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ з касаційною скаргою, в який просив про пом’якшення покарання, пославшись на те, що суд не врахував наявність пом’якшуючих обставин.

Чи підлягає розгляду така скарга? В чому полягає сутність касаційного провадження, його відмінність від апеляційного провадження?

7. Гр. Нєстеров був засуджений за вбивство через необережність (ст. 119 КК) до 3 років позбавлення волі. Після набрання чинності вироком родичі Нєстерова довідались, що свідки, які стверджували в суді, що вони бачили, як Нєстеров наносив удари потерпілому, давали завідомо неправдиві показання.

Чи можливо буде поставити питання про скасування вироку, якщо таке можливо, то в якому порядку?

8. Якими кримінально-процесуальними актами необхідно оформити наступне:

а) допит свідка слідчим;

б) допит свідка слідчим суддею;

в) звернення прокурора до слідчого судді для обрання підозрюваному запобіжного заходу;

г) рішення слідчого судді про обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту;

д) рішення прокурора про необхідність направлення кримінального провадження до суду для визнання підозрюваного виним та обрання до нього покарання;

є) рішення про проведення обшуку в житловому приміщенні;

е) судове засідання в суді першої інстанції.

9. До міліції звернувся гр. Касимчук з заявою про знищення його майна шляхом підпалу, що заподіяло йому майнову шкоду в особливо великому розмірі. Як зазначив потерпілий, у нього склалися неприязні відносини з сусідом, Стратієнком, який неодноразово погрожував спалити його дім в дачному селищі. Після чергової сварки Касимчук поїхав до міста, а коли за декілька годин повернувся, його дім та придомові будівлі вже згоріли. Інші сусіди розповіли йому, що вони побачили полум’я в його домі, викликали пожежників, але врятувати дім вже було неможливо, десь хвилин за 10 до того, як один з сусідів помітив в домі полум’я, він бачив на подвір’ї Касимчука Стратієнка. Заяву Касимчука було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і слідчий розпочав досудове кримінальне провадження. Після проведення необхідних слідчих (розшукових) дій слідчий повідомив про підозру у вчиненні злочину Стратієнка і звернувся до слідчого судді з клопотанням про обрання до підозрюваного запобіжного заходу – особистого зобов’язання. Клопотання було розглянуто за участі сторін, слідчий суддя обрав запропонований запобіжний захід. Стратієнко себе винним у вчиненні злочину не визнавав, запросив захисника. В подальшому розслідуванні було з’ясовано, що дім потерпілого згорів через несправну электропроводку . Відповідно до ст. 284 КПК прокурор виніс постанову про закриття кримінальної справи за відсутності події злочину. Потерпілий з постановою не згоден і оскаржив її до слідчого судді.

Визначте які кримінально-процесуальні функції виконували зазначені в завданні суб’єкти.

10. В районному суді розглядається справа щодо Ломовицького, який обвинувачується в заподіянні тяжких тілесних ушкоджень Ляшенку (ч. 1 ст. 121 КК). В судовому засіданні після дослідження доказів прокурор, скориставшись правом, передбаченим ст.ст. 338 та 341 КПК, змінив обвинувачення на ст.124 КК –заподіяння тяжких тілесних ушкоджень в разі перевищення меж необхідної оборони і склав обвинувальний акт, в якому обґрунтував своє рішення. Головуючий роз’яснив потерпілому його право підтримувати обвинувачення в попередньому обсязі, і потерпілий скористався цим правом і в подальшому наполягав на засудженні Ломовицького за ст. 121 КК.

Які процесуальні функції виконували в суді обвинувачений, потерпілий, прокурор та суд?

11. Гр. К. був затриманий громадянами під час вчинення дій, які були розцінені як замах на умисне вбивство гр. Д. Здійснюючи кримінальне провадження, слідчий призначив щодо підозрюваного судово-психіатричну експертизу і одержав висновок, в якому експерти зазначили, що К. страждає на психічне захворювання, в момент вчинення дій відносно Д. він не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Чи можливе подальше кримінальне провадження після одержання такого висновку?

Які види проваджень передбачені КПК?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]