Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologiya_ch2.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
829.95 Кб
Скачать

Висновки

Таким чином, держава є історичним основним інститутом політичної системи. Еволюція держави призвела до визначення його як політичної цінності цивілізації. Зміни, які відбуваються в дер­жаві та суспільстві не дають природі говорити про відмирання держави в оглядовому майбутньому, як це стверджують анархізм та марксизм.

Визначальне місце в політичній системі суспільства посідає держава як форма правління, організації суспільного життя. Без держави немає політичної організації і політичної системи суспільства в цілому.

Держава і влада її – та вісь, на якій виникає, тримається і функціонує політична система. Навколо держави формуються інші організаційні структури. Поза зв’язком з державою вони не мають політичних властивостей. А тому держава є фундаментальною, базовою організаційною структурою у політичній організації суспільства і в усій його політичній системі.

Сучасна держава, стверджуючи правові, соціальні, екологічні та інші демократичні основи активно втручається в еко­номічний соціальний та інформаційний процеси з допомогою податкової, інвестиційно - кредитної та іншої політики, стимулює роз­виток виробництва, знищує диспропорції в народному господарстві. Все більш важливе місце в її діяльності посідає розробка та пла­нування суспільного розвитку.

Сьогодні в Україні демократичну, правову і соціальну державу закріплено в Конституції як принципи дії, як програмну ціль, як стратегічний розвиток на перспективу.

Правову та соціальну державу не можна створити розчерком пера або декретуванням. Механічне перенесення європейських зразків держави на інший соціальний, політичний правовий ґрунт не дає прямих результатів.

Слід враховувати всі ознаки ментальності й історичного досвіду життя українського народу.

Утвердження і розвиток держави України нерозривно пов'язані з формуванням суспільства, заснованого на принципах гуманіз­му і демократизму, загальновизнаних структур ринкової економіки громадянського суспільства і правової, соціальної держави.

Розвиток і збагачення демократичних цінностей людства - необхідна гарантія запобігання деформації держави.

Схема № 1

Основні форми держав

Форма держави

Форма державного правління

Монархія

Абсолютні

Конституційні

Дуалістичні

Парламентські

Республіка

Президентська

Парламентська

Парламентсько -

президентська

(мішана)

Форма державного устрою

Унітарна держава

Федерація

Конфедерація

Політичний

режим

Демократичний

Анти -

демократичний

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]