Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_teoria_-_kopia.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
200.58 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ОДЕСЬКА НАЦІОНАЛЬНА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ

Кафедра «Економічної теорії та підприємництва на морському транспорті»

КУРСОВА РОБОТА з ЕТ

« Інфляція і її соціально-економічні наслідки»

Курсова робота

курсанта 1 курсу

Кузьміна М.С.

Науковий керівник,

Доцент ОНМА,кен

Примачева Н.Н.

.

Підпис курсанта_____________________________________

Підпис наукового керівника___________________________

Підпис завідувача кафедри___________________________

Підпис заступника декана з якості_____________________

Одеса 2015

Уведення

1. Поняття інфляції. Сутність інфляції в різних економічних школах  1.1  Поняття інфляції 

1.2 Сутність інфляції  1.4 Марксистська теорія  1.5 Кейнсіанська теорія інфляції .Крива Філіпса  1.6 Монетаристська теорія інфляції  1.7 Теорія адаптивних очікувань .

1.8 Підсумки 

2. Причини інфляції  2.1 Причини інфляції  2.2 Підсумки  3. Види інфляції 

4. Вимірювання інфляції  5. Наслідки інфляції  5.1 Вплив інфляції на різні економічні процеси 

5.2 Наслідки інфляції.  5.3 Антиінфляційні державні заходи 

5.4 Приклад з історії(чорна п*ятниця , Велика депресія)

Висновок 

Бібліографічний список

Уведення

Явище інфляції властива в тій чи іншій мірі будь-якій ринковій і перехідній до неї економікам, в тому числі і економікам промислово розвинених країн. Інфляція проникає в усі сфери економічного життя і починає їх руйнувати. Від неї страждають держава, виробництво, фінансовий ринок і ринкова економіка, але більше за все страждають люди. 

Порушуються встановлені пропорції між цінами товарів. Продавцю і покупцю стає усе складніше прийняти оптимальне правильне економічнерішення. Ще важче фахівцям дати економічний прогноз і зробити довгострокові розрахунки. Відбувається перерозподіл доходів. Ті, хто має фіксовану заробітну плату, нічим не захищені від інфляційного росту цін. Виникають черги. З'являється «чорний ринок», де спекулюють дефіцитним товаром. 

Як економічне явище інфляція існує вже тривалий час. Вважається, що вона з'явилася, мало не з виникненням грошей, з функціонуванням яких нерозривно пов'язана. Інтерес до інфляції, інфляційним процесам, виник ще в давнину, коли багато правителів з більшим чи меншим успіхом намагалися знайти вирішення вічної проблеми балансування бюджетних доходів з постійно зростаючими витратами. Але якщо раніше інфляція виникала, як правило, в надзвичайних обставинах, (наприклад, під час війни держава випускала велику кількість паперових грошей для фінансування своїх військових витрат), то в останні два-три десятиліття в багатьох країнах вона стала хронічною. Сьогодні у світі майже немає країни, де немає, або не було інфляції. 

При всій великій кількості інформації на цю тему, знання широких верств населення поверхневі (звідси поява інфляційного очікування).  Тому, незважаючи на жваве обговорення інфляційних питань на сторінках економічної преси, актуальність їх не зменшується.  Інфляція є дуже складним соціально-економічним явищем. Протягом століть із зміною форм власності, типів ціноутворення, грошових систем змінювалися причини, наслідки, форми прояву інфляційного процесу. Незмінною залишалася лише суть інфляції - знецінення грошей.  В даний час інфляція - один із самих хворобливих і небезпечних процесів, що негативно впливають на фінанси, грошову й економічну систему в цілому. Інфляція не тільки означає зниження купівельної спроможності грошей, а й підриває можливості господарського регулювання, зводить нанівець зусилля по проведенню структурних перетворень, відновленню порушених пропорцій.  Метою даної роботи є розкриття сенсу процесу інфляції, за допомогою розгляду поняття інфляції, її причин і видів.  Для досягнення даної мети необхідно вирішити такі завдання:  - Розглянути історію інфляційних процесів і виявити їх вплив на економіку;  - Ознайомитися з поглядами на інфляцію різних економічних шкіл;  - Виявити можливі причини інфляції і, проаналізувавши їх, розглянути заходи щодо їх усунення; 

Також, ми розглянемо наслідки інфляції, як економічні, так і соціальні.  Досягнення поставленої мети пов'язане з рядом труднощів. Незважаючи на всю свою актуальність в сучасних ринкових умовах проблема інфляційних процесів не має єдиного теоретичного підходу. Підтвердженням цьому є наявність різних підходів як зарубіжних, так і російських дослідників з даної тематики.  У зв'язку з усім вищесказаним структура роботи представлена ​​чотирма головами. У першому розділі розглядаються загальнотеоретичні питання, що стосуються визначення інфляції та історії інфляційних процесів, а так само теорії інфляції в різних економічних школах. 

Другий розділ розглядає безпосередньо причини інфляції. Також у 2-му розділі будуть розглянуті основні способи її вимірювання.  Види інфляції будуть розглянуті в третьому розділі, а в четвертій, заключній, главі ми розглянемо наслідки інфляції.  Окреме підприємство, конкретний бізнес не може боротися з інфляцією, тому подібна боротьба під силу тільки державі. 

Розділ І. Поняття інфляції. Сутність інфляції в різних економічних школах 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]