Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ek_teoria_-_kopia.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
200.58 Кб
Скачать

5.4 Підсумки

Усі види інфляції мають складні, різноманітні і дуже значних економічних і соціальних наслідків всім суб'єктів господарювання. Невеликі темпи інфляції сприяють зростання цін і норми прибутку, будучи, в такий спосіб, чинником тимчасового пожвавлення кон'юнктури. З розвитком інфляція перетворюється на серйозну перешкоду для відтворення, загострює економічне й соціальне напруженість у суспільстві.

Галопуюча інфляція завдає серйозний економічних збитків, як великим корпораціям, і малого бізнесу, насамперед через невизначеності ринкової кон'юнктури. Вона дезорганізує господарство, утрудняє проведення ефективної макроекономічної політики.Неравномерний зростання цін посилює диспропорції між галузями економіки, спотворює структуру споживчого попиту. Ціна перестає виконувати свій головний функцію у ринковому господарстві — бути об'єктивним інформаційним сигналом.

Інфляція активізує втеча від грошей товарів, перетворюючи цей процес на лавиноподібний, загострює товарний голод, підриває стимули до грошовому нагромадженню, порушує функціонування грошово-кредитної системи, відроджує бартер.

5.4 .Приклади з історії. Чорна п`ятниця

Чорна п'ятниця (англ. Black Friday) - падіння курсу золота на 30% в США, яке відбулося 24 вересня 1869 через масове вкидання на ринок золота Казначейством США. Історія У серпні 1869 Джей Гулд і Джеймс Фіск, керуючі залізницею Erie Railroad і фінансові спекулянти, вирішили спровокувати підвищення цін на ринках. Скуповуючи золото, вони розраховували, що за ним піде підвищення цін на зерно, а потім - підвищення попиту на перевезення зерна, що дозволило б підняти залізничний тариф. Наполеонівський план Гулда (так цю аферу оцінювали сучасники) спирався, зокрема, на контакти з ближнім оточенням президента Гранта. Гулд вклав у справу 7 мільйонів доларів, що підняло ціни на золото на 40% в перший же день. Банк, контрольований Босом Твідом, дав гарантії Гулду, але сумніваються гравці випередили Гулда і знайшли прямий вихід на президента. Без особливих попереджень та витоків інформації, казначейство США викинув на ринок масу золота з метою стабілізувати ринок. До цього часу курс золота виріс на 65% до липня 1869. 24 вересня 1869 грянула «Чорна п'ятниця» - курс золота звалився відразу на 30%; хоча Гулд і не втратив вкладені в аферу гроші (його особистий прибуток склала не менше трьох мільйонів доларів), його обклали численними судовими позовами, а одного разу мало не лінчували на вулиці - в підсумку в 1872 році Гулд покинув біржу і залізницю. У тому ж році Джеймса Фіска розстріляв на вулиці коханець його колишньої подруги; Прямим наслідком «чорної п'ятниці» став тимчасовий занепад Нью-Йоркської фондової біржі і тривалий - залізничних акцій, що перетворилися з респектабельних паперів в спекулятивний інструмент. На Уолл-стріт розорилися дрібні маклерські контори. Віддаленим, опосередкованим наслідком стало падіння фінансової групи Джея Кука, яка пережила «п'ятницю» . Аналізуючи дану економічну ситуацію ,яка склалася рішення спровокувати підвищення цін на ринках , через масове вкидання на ринок золота (для підняття цін на інші товари та їх перевезення )Казначейством США, що спричинила різкі зміни курсу золота :спочатку різке підняття ,а потім спад. Дану економічну ситуацію можна класифікувати як інфляцію ,з боку немонетарної теорії ,спричинену адміністративним втручанням держави. Тобто ,дана інфляція є адміністративною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]