Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коспект лекцій Осн мен Часть 2 на распечатку.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
743.42 Кб
Скачать

Тема 14. Управлінські рішення

1. Поняття і класифікація управлінських рішень.

2. Характеристика процесу прийняття рішень, його основні стадії.

3. Методи розробки управлінськіх рішень.

Питання 1. Поняття і класифікація управлінських рішень

Прийняття рішень, як і обмін інформацією, - складова частина будь-якої управлінської функції. Необхідність прийняття рішень виникає на всіх етапах процесу управління.

В загальному сенсі бідь-яке рішення - це вибір альтернативи.

Управлінське рішення - це вибір альтернативи, здійснений керівником, виходячи з його посадових повноважень і компетенций та спрямований на досягнення цілей організації.

Особливості управлінських рішень

Цілі. Суб'єкт управління приймає рішення виходячи не з власних потреб та інтересів, а з метою вирішення проблем конкретної організації.

Наслідки. Приватний вибір індивіда позначається на його власному житті і може вплинути на деяких близьких йому людей. Менеджер обирає напрямок дій не тільки для себе, але й для організації в цілому та її працівників, його рішення можуть істотно вплинути на життя багатьох людей. Якщо організація велика і впливова, рішення її керівників серйозно відіб'ється на соціально-економічній ситуації цілого регіону (наприклад, рішення закрити нерентабельне підприємство компанії може істотно підвищити рівень безробіття).

Розподіл праці. Якщо в приватному житті людина, приймаючі рішення, як правило, сама і виконує його, то в організації існує певний розподіл праці: одні працівники (менеджери) зайняті вирішенням виникаючих проблем і прийняттям рішень, а інші (виконавці) - реалізацією вже прийнятих рішень.

Професіоналізм. У приватному житті кожна людина самостійно приймає рішення в силу свого інтелекту і досвіду. В управлінні організацією прийняття рішень - набагато більш складний, відповідальний і формалізований процес, який потребує професійної підготовки.

В процесі управління організаціями приймається величезна кількість найрізноманітніших рішень (таблиця 14.1):

Таблиця 14.1

Класифікація управлінських рішень

Класифікаційна ознака

Види управлінських рішень

За сферою охоплення чи масштабом можливих наслідків

- глобальні;

- локальні.

За рівнем прийняття управлінського рішення

- керівників вищого рівня;

- адміністративного (середнього) рівня;

- технічного (нижчого) рівня

За ступенем визначеності інформації, що характеризує ситуацію

- в умовах визначеності (детерміновані);

- в умовах вірогідної визначеності (ймовірнісні);

- в умовах невизначеності

За характером розв΄язуваних проблем

- програмовані (з відомими наслідками);

- непрограмовані

За способом ухвалення

- одноособові:

- колегіальні: демократичні, компроміси

За способом обгрунтування

(методом розробки)

- засновані на раціональному вирішенні проблем (формалізовані);

-засновані на суб΄єктивних рішення (неформалізовані);

- інтуітивні, засновані на відчутті правильності вибору

За тривалістю дії

- перспективні,

- поточні;

- оперативні

Принципи прийняття ефективних управлінських рішень

  1. Наукова обгрунтованість рішень. Рішення повинні прийматися з урахуванням об΄єктивних закономірностей розвитку об΄єкту управління, які відображаються у технічних, економічних, організаційних та інших аспектах його діяльності.

  2. Цілеспрямованість. Управлінське рішення повинно мати мету, чітко пов΄язану зі стратегічними цілями та планами розвитку об΄єкту управління.

  3. Кількісна та якісна визначеність. Встановлення конкретних показників, яких необхідно досягти внаслідок реалізації управлінського рішення.

  4. Правомірність. Дотримання чинних правових норм. Рішення повинно відповідати компетенції структурного підрозділу апарату управління чи посадової особи.

  5. Оптимальність. Вибір варіанта рішення, який відповідав би критерію економічної ефективності господарської діяльності.

  6. Своєчасність. Дотримання строків підготовки, доведення його до виконавців та дієвий контроль виконання.

  7. Гнучкість. Можливість вносити корективи через зміну обставин внутрішнього і зовнішнього середовища.

  8. Повнота оформлення. Формулювання рішення повинно виключати можливість непорозуміння або двоїсність у розумінні працівниками завдань, давало змогу контролювати їх виконання

Питання. 2 Характеристика процесу прийняття рішень, його основні стадії

Незалежно від підходу, за яким вирішується проблема, існують певні кроки (етапи), які необхідно пройти у процесі прийняття рішень.

Етап 1.Визначення проблеми. Процес визначення проблеми передбачає:

1) виявлення проблеми – процес усвідомлення, що існує певна проблема. Джерела, з яких менеджер може довідатися про існування проблеми:

  • особистий огляд,

  • аналіз даних і документів компанії,

  • громадська думка (покупців, менеджерів, підлеглих).

2) окреслювання проблеми – процес встановлення масштабу і природи проблеми тоді, коли вона вже виявлена; оцінка розміру і ступеня її серйозності.

Етап 2. Формулювання цілей, обмежень і критеріїв. Передбачає визначення того, что потрібно досягти за допомогою визначеного рішення.

У якості основних обмежень найчастіше виступають:

  • неадекватність ресурсів;

  • недостатня кількість працівників, що мають необхідну кваліфікацію і досвід;

  • неможливість закупити ресурси за прийнятними цінами;

  • винятково гостра конкуренція;

  • закони й етичні міркування.

Критерії – це стандарти, за якими мають оцінюватися альтернативні варіанти рішень (прибуток, вартість, ціна, строк окупності тощо).

Етап 3. Розробка альтернативних рішень. Процес розробки альтернативних рішень проводиться для того, щоб знайти найкраще рішення, яке буде враховувати всі обмежувальні фактори та відповідати обраним критеріям.

Всі обрані варіанти розглядаються разом. Ідея полягає в тому, щоб кожний варіант рішення був оцінений не тільки відносно зазначених цілей, але й інших варіантів.

При зборі інформації щодо можливих альтернативних рішень, менеджер повинен усвідомлювати, що не існує проблем, які можна досконало дослідити. Менеджер повинен вміти вирішити, коли припинити збір інформації і почати процес відбору альтернатив.

Етап 4. Вибір альтернативи. Очікуваний ефект від реалізації кожного варіанту вирішення проблеми, повинен бути оцінений разом з оцінкою ймовірності того, що такий ефект дійсно буде отриманий, а також з урахуванням організаційних наслідків альтернативи.

Етап 5. Здійснення альтернативи. Реалізація цього етапу передбачає:

  1. оголошення альтернативи;

  2. видачу необхідних розпоряджень;

  3. призначення специфічних завдань, (доручень) різним працівникам;

  4. розподіл ресурсів;

  5. спостереження за процесом реалізації рішення;

  6. прийняття рішень, що будуть випливати за результатми реалізаційї поточного рішення.

Етап 6. Оцінка результатів рішення. Цей етап передбачає визначення:

  • чи досягнуто мету вирішення проблеми?

  • чи відповідає отриманий результат прийнятому критерію (критеріям)?

  • прйняття наступних рішень, обумовлених наслідками попередніх.

Питання 3. Методи розробки управлінських рішень

Вибір методу розробки управлінського рішення обумовлюється типом проблеми, яка підлягає вирішенню:

  1. Стандартні проблеми – мають чітку структуру, причинно-наслідкові зв΄язки з΄ясовані, аналогі, набір стандартних рішень.

  2. Добреструктуровані проблеми – можуть бути розділені на підпроблеми, блоки питань, для кожного з яких існує набір стандартних рішень.

  3. Слабкоструктуровані проблеми - не завжди з΄ясовані причинно-наслідкові зв΄язки, самі проблеми не формулюються достатньо чітко.

  4. Неструктуровані проблеми – як правило не мають аналогів, причинно-наслідкові зв΄язки повністю не зрозумілі, способи вирішення не визначені.

Для розв΄язання проблем першого типу, як правило, використовуються стандартні рішення, які викладені у нормативних документах (інструкціях, положеннях, методичних вказівках тощо). Однак для прийняття більшості управлінських рішень використовуються спеціальні методи.

Формалізовані методи прийнятті управлінських рішень – засновані на отриманні кількісних результатів розрахунків. Використовуються для добреструктурованих і частково слабкоструктурованих проблем. В основі таких методів лежить використання моделей.

Модель - це спрощена копія дійсності. Необхідність моделювання обумовлена ​​складністю процесів, зниженням ризиків впровадження безпосередньо в практику, можливістю прогнозів.