Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коспект лекцій Осн мен Часть 2 на распечатку.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
743.42 Кб
Скачать

Тема 13. Технологія менеджменту

  1. Сутність технології менеджменту

  2. Управлінський процес та його складові

Питання 1. Сутність технології менеджменту

Технологія менеджменту – це сукупність формальних та неформальних прийомів управлінської діяльності, які здійснюються у певній послідовності.

Технологія менеджменту включає:

  • послідовність і процедури ре­алізації функцій управління;

  • систему і порядок документообігу на підприємстві;

  • порядок використання визначеної сукупності техніч­них засобів для роботи з інформацією (збір, переробка, збереження, використання).

Технічні засоби, що використо­вуються в процесі здійснення функцій управління, формують тех­ніку управління. До техніки управління належать також засоби збору, опрацювання, зберігання те передачи інформації.

Основні вимоги, що висуваються до технології ме­неджменту:

  1. формулювання проблем, розробка і вибір рішення мають бути сконцентровані на тому рівні ієрархії управління, де для цього є відпо­відна інформація;

  2. інформація має надходити від усіх підрозділів фірми, що пере­бувають на різних рівнях управління і виконують різні функції;

  3. вибір і прийняття рішень мають виражати інтереси і можли­вості тих рівнів управління, на які буде покладено виконання рішення або які зацікавлені в його реалізації;

  4. суворе дотримання підпорядкованості у відносинах ієрархії управління, жорстка дисципліна, висока вимогливість.

Щоб правильно організувати кожний функціональний процес у системі управління, менеджеру необхідно:

  • визначати кількість, по­слідовність і характер операцій, котрі складають цей процес;

  • підібра­ти (розробити) для кожної операції відповідні способи, прийоми, ме­тодику, технічні засоби;

  • визначити оптимальні умови протікання процесу в часі та просторі.

Питання 2. Управлінський процес та його складові

Загальна технологічна схема управління включає 4 основні етапи, кожний з яких, в свою чергу, передбачає проходження декількох стадій (рис. 13.1).

Управлінський вплив - це цілеспрямована дія керівника на об'єкт з метою його приведення до запланованого бажаного стану.

Перший етап процесу управління полягає в узгодженні мети управлінського впливу, визначенні її зв’язку із загальносистемними цілями.

Рішення

Рис.13.1. Загальна технологічна схема управління

Другий етап передбачає проведення аналізу ситуації, для визначення умов та обставин, які створили сітуацію, сприятливу для виникнення проблеми. Аналіз ситуації включає оцінку параметрів, які визначають стан об'єкта управління, пошук шляхів вдосконалення системи, ліквідації небажаних тенденцій в її розвитку.

Третій етап передбачає з'ясування основної суперечності в сучасному стані системи щодо мети її розвитку, тобто визначення проблеми, яку необхідно подолати.

Четвертий етап передбачає вибір варіанту впливу для зміни стану системи. Цей вибір в теорії управління отримал назву управлінське рішення.

Стадія інформаційної роботи складається з операцій пошуку, накопичення, зберігання та обробки інформації, необхідної для аналізу ситуації.

Стадія аналітичної роботи включає оцінку параметрів системи, розрахунки показників, побудову графіків, з'ясування причин виникнення проблеми.

Стадія вибору варіанта дій включає розробку варіантів вирішення проблеми, визначення критеріїв вибору, порівняння варіантів, вибір оптимального варіанту, організаційне оформлення рішення.

Стадія організаційно-практичної роботи передбачає доведення прийнятого рішення до виконавців, роз'яснення та уточнення рішень, розподіл завдань і повноважень, контроль виконання рішення.

Контрольні запитання

  1. Що таке технологія менеджменту? З яких елементів вона складається?

  2. Які вимоги висувають до ефективної технології менеджменту?

  3. Дайте характеристику основним технологічним етапам процесу управління.

  4. Які стадії визначають зміст кожного етапу технології управління?