Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коспект лекцій Осн мен Часть 2 на распечатку.doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
743.42 Кб
Скачать

Тема 21. Корпоративна культура

1. Сутність, значення та зміст корпоративної культури в системі управління організацією (підприємством)

2. Фактори формування та типи корпоративної культури

3. Підходи до формування корпоративної культури

Питання 1. Сутність, значення та зміст корпоративної культури в системі управління організацією( підприємством)

Реалізація ефективних довгострокових планів розвитку органі­зації неможлива без провідної ролі моралі, високих життєвих і тру­дових цінностей її керівників і співробітників. На сьогоднішній день спостерігається своєрідний бум як у тео­ретичних, так і в практичних роботах з корпоративної культури (КК).

Перші згадки про корпоративну культуру і спроби розроби­ти її концепцію як гілки організаційно-управлінської науки відно­сять до 50-х — 60-х років минулого століття. У 80-і роки в за­рубіжній літературі з'явилися численні публікації, присвячені цьо­му питанню.

Сучасна теорія і практика управління визначає корпоративну культуру як систему цінностей, переконань, вірувань, уявлень, очікувань, символів, а також ділових принципів, норм поведінки, традицій, ритуалів і т.д., які склалися в організації або її підрозділах за час діяльності та які приймаються більшістю співробітників.

Корпоративна культура - невід'ємна частина організації. Вона може бути детально регламентована документами, можуть бути декларовані лише ок­ремі її принципи і, врешті, вона може існувати без будь-яких пись­мових правил.

Корпоративна культура — це цілісність, але вона є багатоаспектною. В загальному вигляді вона складається з елементів двох видів:

1. Матеріальні елементи – представлені структурою об'єктів (як виробничих, так й інфраструктури); системою технологічних та управлінських процесів; знаково-символьною системою.

2. Духовні елементи – представлені системою поглядів, думок, еталонами поведінки, цілей, міфів, історією, обрядами, кадровою політикою тощо.

До основних характеристик організаційної культури відносять цінності, які поділяють всі співробітники організації та норми, якими регламентуються дії працівників.

Цінності – те , що люди цінять в організоційному житті: своє становище, тітули, відношення з боку керівництва, співробітників, споживачів, роботу, відносини з постачальниками і споживачами.

Цінності знаходять своє ви­раження у символах, міфах, переказах, девізах, цере­моніях тощо.

Символи — це об'єкти, дії чи події, наповнені пев­ним змістом. Наприклад, символічний «Ключ знань», який підносять першокурсникам на посвяченні у сту­денти; фірмові куртки, в які одягнені учасники реклам­них акцій провідних компаній.

Міфи, перекази — це часто повторювані оповідан­ня, основані на реальних подіях, що відбувалися в ком­панії. Зазвичай вони відображають основні цінності корпоративної культури.

Девіз (слоган, лозунг) - лаконічно сформульована основна цінність організації, яка представляє її значущість для суспільства.

Церемонії — особливі планові заходи для всіх членів колективу, покликані зміцнити віру працівників у цін­ності організації, сприяти їх об'єднанню тощо. На­приклад, урочисте вручення премій чи нагород, що здійснюється на загальних зборах. Це дає змогу працівникам розуміють, що компанія цінує тих, хто досяг успіхів.

Норми - узагальнюючі правила, за допомогою яких керують поведінкою працівника і які призводять до досягнення цілей організації.

Норми можуть торкатися таких аспектів як:

  • рівень технологій, якості;

  • відношення до новаторства;

  • відношення до людей (повага до людей, навчання та можливість підвищення кваліфікації, кар’єра, справедливість, мотивація людей);

  • критерії підбору на управлінські та контролюючі посади;

  • організація роботи та дисципліна;

  • стиль керівництва і управління

  • процеси прийняття рішень;

  • розповсюдження інформації та обмін інформацією;

  • характер контактів (особистий чи письмовий контакт, застосування зборів, норми поведінки при зборах);

  • характер соціалізації ( хто і з ким спілкується під час та після роботи);

  • методи вирішення конфліктів (бажання уникнути конфлікту і піти на компроміс).

Ступінь ефективності корпоративної культури визначають наступні фактори:

  • злагодженість, взаємодія ( командний дух);

  • задоволеність роботою та її результатами;

  • відданість організації і готовність відповідати її високим стандартам;

  • високий рівень якості праці і продукції;

  • готовність до змін, які обумовлені вимогами прогресу та конкурентної боротьби.