Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15_K_proc_3kyrs.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
788.99 Кб
Скачать

Тема 7. Процесуальні строки і судові витрати

Практичне заняття - 2 год.

Практичні завдання.

Розв`язати ситуаційні завдання:

1. До підозрюваного К. обрано запобіжній захід взяття під варту. За два дні до закінчення строку тримання начальнику слідчого ізолятору зателефонував слідчий та попередив, що строк його тримання закінчується в неділю та буде продовжено наступного дня після закінчення, а також що обвинуваченого не можна відпускати зі слідчого ізолятора. Свою вимогу слідчий мотивував тим, що питання про продовження строку суддя не може розглянути в неділю.

Яке рішення повинен прийняти начальник слідчого ізолятору? Який порядок продовження строку тримання під вартою?

2. Потапенко отримав постанову закриття кримінального провадження щодо його заяви про вчинення злочину гр. Н. Вважаючи, що таке рішення є необґрунтованим, Потапенко на сьомий день після отримання постанови, направив скаргу до суду. Слідчий суддя за результатами розгляду скарги прийняв рішення про відмову в її прийнятті в зв’язку з пропущенням строку на оскарження такого рішення.

Чи правильне рішення прийняв суд? Обґрунтуйте відповідь.

3. Куценко подав заяву до міліції про вчення крадіжки з його квартири. Слідчий прийняв заяву в середу, розглянув її та в понеділок вніс дані до єдиного реєстра та порушив кримінальне провадження. Куценко оскаржив дії слідчого до прокурора, мотивуючи тим, що слідчий порушив встановлений порядок та терміни і наполягав на його покаранні за порушення вимог КПК.

Чи є в діях слідчого порушення строків порушення кримінальної справи? Яке рішення повинен прийняти прокурор?

4. У суботу о 21 годині був затриманий за підозрою у вчиненні крадіжки гр. Д. У понеділок о 10-й годині матеріали справи з поданням про взяття Д. під варту слідчий надав прокуророві.

Який строк є в розпорядженні прокурора для того, щоб прийняти рішення про направлення подання до суду?

Тема 8. Заходи забезпечення кримінального провадження

Практичне заняття – 4 год.

Практичне заняття 1.

Розв`язати ситуаційні завдання:

1. Слідчий отримав рапорт оперуповноваженого, в яко­му вказувалось, що згідно з наявною оперативно-розшуковою інформацією, підозрюваний має намір шляхом погроз примусити двох свідків змінити свої показання.

Чи може ця обставина вплинути на зміну запобіжного заходу та взяття його під варту? Які є підстави для застосування таких заходів?

2. До підозрюваного К. застосовано запобіжний захід у вигляді взяття під варту, оголошено, що строк його перебування в слідчому ізоляторі продовжено до чотирьох місяців.

Чи має право К. оскаржити таке рішення та куди він повинен звернутись з приводу подання скарги? Який порядок продовження строку тримання під вартою?

3. Слідчий встановив, що обвинувачений Ю. розтрачує майно, на яке накладено арешт та передане йому для збереження.

Чи є ця обставина підставою для зміни обраного у відно­шенні до Ю. запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд?

4. До М. обрано запобіжний захід ‒ взяття під варту. До арешту вона працювала на малому підприємстві «Атлант» і проживав в ізольованій квартирі з п'ятирічним сином.

Які заходи повинен вжити слідчий у зв'язку із взяттям під варту М.?

5. На другій день після затримання Н. по підозрі у вчиненні злочину до слідчого звернувся директор підприємства на якому працював підозрюваний з заявою про передачу його на поруки. При цьому, поручителем може виступити він особисто або трудовий колектив. Про особисту поруку директор підприємства написав заяву слідчому.

Яке рішення повинен прийняти слідчий? Який порядок застосування запобіжних заходів особиста поруку та порука трудового колективі?

6. Працівник міліції помітив на вокзалі громадянина, прикмети якого співпадали з описом зовнішності небезпечно­го злочинця. Прикмети були вказані в орієнтуванні, яке скла­дене зі слів очевидців.

Чи є підстави для затримання цього громадянина за підозрою у вчиненні злочину?

7. В ящику для зберігання інструментів на робочому міс­ці слюсаря Микитенка виявлено саморобний пістолет.

Чи є підстави для затримання Микитенка та обрання запобіжного заходу?