Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15_K_proc_3kyrs.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
788.99 Кб
Скачать

8. Плани практичних занять Тема 1. Поняття, суть і завдання кримінального процесу

Практичне заняття – 2 год.

Практичні завдання

1. Увечері до дому К. зайшов його знайомий М. та після нетривалого спілкування залишив у нього кожану куртку, яку пообіцяв забрати через декілька днів. Наступного дня до дому К. зайшли працівники міліції та після проведення обшуку вилучили куртку залишену М. та пояснили, що останній заволодів її під час вчинення грабежу П. Відносно М. порушено кримінальну справу за вчинення пограбування, а відносно К. – зберігання майна здобутого злочинним шляхом. Під час перевірки матеріалів кримінального провадження прокурор встановив, що слідчим незаконно притягнуто К. до кримінальної відповідальності та прийняв рішення щодо закриття кримінального провадження відносно К.

Яке з завдань кримінального судочинства обґрунтовує рішення прокурора?

2. Під час підготовчого провадження захисник неповнолітнього обвинуваченого заявив клопотання про проведення закритого судового розгляду. Мотивував він тим, що обвинуваченому виповнилося лише 17 років та про злочин, крадіжку, можуть дізнатися багато осіб, що негативно вплине на його майбутнє. Прокурор заперечив щодо задоволення такого клопотання.

Яке рішення повинен прийняти суддя, обґрунтуйте його на підставі вимог КПК?

3. Під час ознайомлення з матеріалами кримінального провадження підозрюваний Р. заявив клопотання про проведення її колегіального розгляду в суді першої інстанції. Слідчий відмовив в задоволенні клопотання, мотивуючи тим, що колегіальний розгляд справи проводиться лише апеляційним судом, а злочин що вчинив Р. підсудний районному суду.

Надайте оцінку рішення слідчого та обґрунтуйте свою відповідь.

4. Т. було затримано за підозрою у вчиненні розбійного нападу. Під час першого допиту слідчий заявив, що зібрано достатнього доказів винності Т. у вчиненні злочину, тому йому немає сенсу запрошувати адвоката для участі в справі. Про відмову від захисника було складено протокол. У подальшому, під час пред’явлення Т. обвинувачення, він висловив бажання мати захисника, але слідчий відмовив йому мотивуючи тим, що він раніше відмовився від захисника.

Надайте оцінку правильності рішення слідчого та обґрунтуйте свою відповідь.

Тема 2. Кримінальний процесуальний закон

Практичне заняття - 2 год.

Практичні завдання

1. Неповнолітній П. (17 років) та його двоюрідний брат С. (старший за нього на два роки), вчинили розбійницький напад і були притягнені до кримінальної відповідальності.

С, затриманий як підозрюваний, відмовився від послуг захисника. Але через кілька днів, коли стало відомо, що при пред'явленні П. обвинувачення був присутній захисник:, він оскаржив дії слідчого прокурору. У скарзі С. стверджував, що слідчий поставив його у нерівне положення з П., незважаючи на те, що останній теж відмовився від послуг захисника. Такі дії слідчого обмежують його, С, права на захист й суперечать принципу рівності громадян перед законом і судом.

На скільки обґрунтована скарга С. ? У чому суть принципу рівності громадян перед законом і судом? Чи існує різниця між поняттями «право обвинуваченого (підозрюваного) на захист» і «право обвинуваченого мати захисника»?

2. Під час судового розгляду щодо обвинуваченню Онопка в вчиненні грабежу суд встановив, що він, румун за національністю, має незакінчену середню освіту, володіє молдавською та російською мовами.

Під час досудового розслідування переклад здійснював студент юридичного факультету Л., який в цей час проходив практику у слідчого і добре володіє молдавською мовою. Він же допоміг Онопкі розібратися із змістом повідомлення про підозру та матеріалами кримінального провадження.

Враховуючи те, що Онопко не володіє мовою судочинства обвинувальний акт було складено також російською. Під час підготовчого провадження суддя прийняв рішення про повернення обвинувального акта прокуророві, тому що порушено засади кримінального провадження.

Надайте оцінку рішення судді. Які вимоги кримінально-процесуального закону були порушені у справі?

3. 10 червня 2013 р. неповнолітній Ж. необережним пострілом із знайденого ним у лісі ще 2 роки тому пістолета поранив свого однокласника Е. Лікар, до якого звернувся Е. про допомогу, повідомив 12 червня ц.р. міліцію. Цього ж дня, було проведено огляд місця події, освідування потерпілого, у неповнолітнього Ж. вилучено зброю та порушено кримінальне провадження. Під час досудового розслідування Ж. заявив, що з вилученого у нього пістолета у травні він здійснив постріл невідому жінку, яка йшла лісом. Крім того, експертиза вогнепальної зброї довела, що пострілом з цього ж пістолета був убитий гр. А. у 2006 році.

Визначить з якого моменту почалися кримінально-процесуальні відносини у справі Ж. ?