Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
17 - ПОДАТКОВЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
95.23 Кб
Скачать

Податкове право

Податкова система в кожній країні є однією із стрижневих основ економічної політики. З одного боку, вона забезпечує фінансову базу держави, а з іншого, - виступає головним знаряддям реалізації її економічної доктрини.

Податок – категорія не тільки економічна, а й правова, оскільки встановлюється винятково вищим органом державної законодавчої влади і базується на актах вищої юридичної сили. Відносини, що виникають при встановленні та введенні податків, накладенні стягнення за порушення порядку правильності їх нарахування, повноти та своєчасної сплати до бюджетів, здійснення контролю за їх надходженням, виникають тільки на основі правових норм. Таким чином, відносини у сфері податків можуть існувати тільки у формі правовідносин.

Перехід України до ринкової економіки зумовив необхідність формування нових правових відносин у сфері оподаткування. А саме прийняття податкового кодексу.

Юридичні норми утворюють галузь права не безпосередньо, а через інститути. При цьому формування галузі може охоплювати кілька ступенів: інститут, складний інститут, підгалузь, галузь. Так, податкове право займає чітко виражене проміжне положення. З одного боку, «Податкове право» включає інститути більш вузької групи відносин (інститут оподаткування фізичних осіб, інститут оподаткування юридичних осіб, інститут місцевих податків, інститут державних податків, інститут відповідальності за порушення податкового законодавства ), а з іншого боку – складний інститут податкового права є одним із елементів, що утворює цілісну галузь фінансового права.

«Податкове право» як навчальна дисципліна викладається в усіх вищих навчальних закладах, які готують юристів-правознавців. В результаті її вивчення майбутні фахівці отримають знання про місце і роль податків та податкового права в розвитку суспільних відносин України.

Тому податкове право як головний інструмент державного управління економікою може успішно виконувати свої функції лише за умови чіткого дотримання вимог у всіх сферах податкової діяльності.

Навчальна програма розрахована на студентів заочної форми навчання Національної академії внутрішніх справ.

Метою вивчення дисципліни є: формування у майбутніх фахівців розуміння значення податків, теоретичних основ побудови податкової системи та напрямів проведення податкової політики України ,розуміння їх особливостей, а також механізмів оподаткування та методів податкової роботи фіскальних служб та платників податків.

У результаті вивчення дисципліни «Податкове право» студенти повинні:

знати: сутність та функції оподаткування; місце складного інституту податкового права в системі фінансового права; співвідношення податкового права з іншими інститутами фінансового права та галузями права; особливості предмету податкового права; джерела податкового права; поняття і зміст податкових правовідносин та податкових норм; елементи правового механізму податкової системи та принципи її побудови; поняття та зміст податкового обов’язку; поняття та зміст правового механізму основних видів податків та інших обов’язкових платежів в Україні, структуру та функції підрозділів державної податкової служби, права і обов’язки платників податків та інше.

уміти: заповнювати податкову звітність; розраховувати за структурно-логічними схемами основні види податків (податку на прибуток підприємств, податку на доходи фізичних осіб, податку на додану вартість, акцизного податку); виявляти основні види правопорушень, що вчинюються в системі оподаткування зі сторони суб’єктів підприємницької діяльності; нараховувати адміністративний штраф за деякі види податкових правопорушень; нараховувати пеню; застосовувати норми Податкового Кодексу України в конкретних ситуаціях, що виникають в процесі оподаткування; приймати правильні рішення в тому числі і в нестандартних ситуаціях; самостійно працювати з законодавчими актами і нормативно-правовими документами та інші.