Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14-25.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
67.91 Кб
Скачать
  1. Правозахисна діяльність прокурора у сфері охорони здоров’я.

Відповідно до ст. З Конституції України здоров'я громадян є найвищою соціальною цінністю. Суть прокурорського нагляду полягає у забезпеченні не тільки неухильного виконання норм, передбачених Конституцією України та законами. Маючи унікальний досвід практичного застосування законів, діяльність органів прокуратури спрямована: по-перше, на виявлення порушень чинного законодавства у діяльності органів державного управляння та контролю, виконавчої влади, у діяльності посадових осіб у сфері охорони здоров’я ; по-друге, більш ґрунтовно та поглиблено аналізувати, спільно з іншими фахівцями, практику застосування законів, і, насамперед, встановлювати причини, чому порушуються права громадян на охорону здоров’я , не працює та чи інша норма Закону чи з інших причин.

Завданням органів прокуратури відповідно до положень Конституції України, вимог Закону України „Про прокуратуру” є забезпечення ефективного нагляду за додержанням законодавства, яке регулює питання медичного забезпечення громадян. Законодавча база: ЗУ вiд 19.11.1992 "Основи законодавства України про охорону здоров'я»; ЗУ вiд 04.04.1996 "Про лікарські засоби"; ЗУ вiд 24.02.1994 "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» ЗУ вiд 16.12.1993 "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні".

Питання, що підлягають з'ясуванню в ході перевірки:

1. Загальні питання діяльності лікувально профілактичного закладу; 2. Дотримання гарантованих прав громадян на охорону здоров'я; 3.Дотримання законності при виконанні кошторису витрат установи, використання коштів на виконання програм в сфері охорони здоров”я; 4.Дотримання законності при безкоштовній і пільговій відпустці медикаментів; 5 Надання платних послуг. 6. Спонсорська (благодійна, добровільна) допомога; 7. Дотримання вимог Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів"; 8. Проведення перевірок за фактами професійних правопорушень медичних працівників; 9.Перевірка законності створення і діяльності суб'єктів підприємницької діяльності в сфері охорони здоров'я. Медична практика.; 10.Проведення перевірок щодо забезпечення якості лікарських засобів;

З урахуванням виявлених порушень вирішується питання щодо вжиття заходів прокурорського реагування на їх усунення. При цьому, за наявності підстав, застосовуються усі передбачені Законом України "Про прокуратуру" форми прокурорського реагування, зокрема:

- на незаконні акти підприємств, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також рішення чи дії посадових осіб з питань охорони здоров’я приноситься протест (ст.21 Закону України "Про прокуратуру");

  1. - у разі виявлення порушення вимог Закону, прокурор вносить припис власнику чи уповноваженій ним особі (ст.22 Закону України "Про прокуратуру") з вимогою негайного усунення порушення закону та вжиття заходів до відновлення порушених прав громадян;

- якщо таке порушення носить систематичний характер, існує тривалий період часу, потребує від керівництва лікувально-профілактичних закладів вжиття комплексних заходів на усунення порушення та причин і умов, що сприяли його вчиненню, прокурор вносить подання (ст.23 Закону України "Про прокуратуру"), у якому, за наявності підстав, порушується питання щодо притягнення винних посадових осіб до дисциплінарної чи матеріальної відповідальності. Питання притягнення до зазначених видів відповідальності не повинно бути знеособленим, його необхідно порушувати стосовно встановлених у ході перевірки конкретних винних посадових осіб.

- при виявленні у осіб адміністративного проступку, передбаченого КУпАП, прокурор виносить постанову про порушення адміністративного провадження та направляє її для розгляду відповідному органу контролю ( санепідемстанції, інспекції по контролю якості лікарських засобів та ін.)

- за наявності підстав вжити цивільно-правових заходів в порядку ст.36-1 Закону України “Про прокуратуру”;

- у разі вчинення службовими особами кримінально-карного діяння - неналежне виконання професійних обов’язків, що спричинило зараження особи вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби / ст.131 КК України/, розголошення відомостей про проведення медичного огляду на виявлення зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби / ст.132 КК України/, ненадання допомоги хворому медичним працівником /ст.139 КК України/, неналежне виконання професійних обов’язків медичним або фармацевтичним працівником /ст.140 КК України/, порушення прав пацієнта / ст.141 КК України/, незаконне проведення дослідів над людиною / ст.142 КК України/, порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини / ст.143 КК України/, насильницьке донорство / ст.144 КК України/, незаконне розголошення лікарської таємниці / ст.145 КК України/ приймається рішення в порядку ст.97 КПК України щодо порушення кримінальної справи за такими фактами за ознаками злочинів, передбачених ст.132, ст.139, ст.140, ст.141, ст.142, ст.143, ст.144, ст.145 КК України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]