Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14-25.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
67.91 Кб
Скачать

17. Правозахисна діяльність органів прокуратури щодо пенсійного забезпечення.

Основним видом соціального забезпечення пільгових категорій громадян та громадян похилого віку є виплата пенсій. В той же час, надходження численних скарг громадян вказаної категорії та проведені перевірки попередніх років засвідчили про ряд порушень в діяльності органів Пенсійного Фонду.

В зв’язку з чим при виконанні вказаного завдання необхідно провести перевірки і в районних управліннях пенсійного Фонду України, в ході яких особливу увагу звернути на:

- своєчасність призначення та виплати різного виду пенсій, проведення перерахунків та встановлення різного виду надбавок;

- дотримання строків розгляду документів при призначенні пенсій;

- своєчасність виплати пенсій, в тому числі за довіреністю та особам, які проживають у будинках-інтернатах (пансіонатах), стаціонарних відділеннях територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян і дитячих будинках-інтернатах;

- проведення органами, які призначають пенсію, перевірок достовірності наданих підприємствами, організаціями і окремими особами документів для призначення пенсії;

- стан виконання органами Пенсійного Фонду зобов”язань щодо проведення планових та позапланових перевірок страхувальників щодо нарахування та своєчасної сплати ними страхових внесків до Фонду, та роботи по вжиттю заходів до страхувальників, які мають заборгованість по внескам тощо.

  1. Роль прокурора у захисті прав і свобод осіб, які потребують державної підтримки і допомоги.

Пунктом 4 наказу Генерального прокурора України № 3 гн від 12.04.2011 року «Про організацію правозахисної діяльності органів прокуратури України» визначено, що нагляд за додержанням прав і свобод осіб, які потребують державної підтримки та допомоги є одним з пріоритетних напрямів наглядової діяльності.

В Україні система соціального захисту включає пенсії, утримання й забезпечення престарілих та інвалідів у будинках-інтернатах, протезування; професійне навчання та працевлаштування інвалідів; пільги інвалідам тощо.

Найбільш соціально незахищеною категорією громадян є інваліди. Їх кількість в суспільстві з кожним роком збільшується, і в зв’язку із наслідками Чорнобильської катастрофи, недостатнім рівнем медичної допомоги, неможливістю придбання більшістю громадян ліків і медичних послуг, збільшення кількості вроджених та хронічних захворювань та іншими причинами.

У зв’язку із збільшенням кількості інвалідів питання їх соціальної захищеності набуває особливого значення, оскільки, незважаючи на соціальну спрямованість протягом останніх років Державного бюджету України та збільшення фінансування відповідних державних програм, стверджувати сьогодні про відчутне покращення соціально-побутового становища вказаної категорії громадян, належне медичне обслуговування та забезпечення можливості користуванням правами і пільгами, які гарантовані інвалідам державною, ще зарано.

З урахуванням викладеного, одним із основних завдань органів прокуратури на теперішній час залишається забезпечення нагляду за додержанням прав і свобод осіб, які потребують державної підтримки та допомоги, насамперед інвалідів.

Соціальний захист пільгових категорій громадян - це система гарантованих державою постійних або довгострокових економічних, соціальних і правових заходів, що забезпечують даній категорії громадян умови для подолання, заміщення, компенсації обмеження життєдіяльності.

Діяльність держави щодо таких громадян виявляється у створенні додаткових правових, економічних, політичних, соціально-побутових і соціально-психологічних гарантій для задоволення їх потреб у відновленні здоров’я, матеріальному забезпеченні, посильній трудовій та громадській діяльності.

Соціальний захист з боку держави полягає у наданні грошової допомоги, засобів пересування, протезування, орієнтації і сприйняття інформації, пристосованого житла, у встановленні опіки або стороннього догляду, а також пристосуванні забудови населених пунктів, громадського транспорту, засобів комунікацій і зв’язку.

Хоча незахищені верстви населення в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України та іншими законодавчими актами, вони все таки потребують додаткових соціальних гарантій з боку держави, в тому числі і необхідності в соціальній допомозі і захисті.

Повнота забезпечення їх прав має розглядатися через призму діяльності органів, уповноважених здійснювати державний контроль за додержанням законодавства про соціальний захист інвалідів, реалізацію державної політики із цього питання.

Завданням наглядової діяльності з цих питань є захист прав соціально незахищених громадян на отримання та належне забезпечення передбачених державою гарантій та різноманітних допомог і пільг.

Згідно ст. 8 Закону України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” державне управління в галузі забезпечення соціальної захищеності інвалідів здійснюється центральним органом виконавчої влади з питань праці та соціальної політики, Міністерством охорони здоров’я України та органами місцевого самоврядування.

Потрібно дати оцінку законності і повноті вжитих заходів контролюючих органів щодо усунення порушень закону, притягнення винних осіб до відповідальності, у тому числі за несвоєчасну передачу до правоохоронних органів матеріалів, що містять ознаки злочину.

Згідно наказу Генерального прокурора України № 3 гн наглядову діяльність організовувати та здійснювати з урахуванням стану законності, поширеності правопорушень та соціально-економічних проблем регіону. Перевірки проводити за заявами та іншими повідомленнями, в тому числі у засобах масової інформації, про порушення законів, матеріалами контролюючих або правоохоронних органів, а також з власної ініціативи за наявності даних про порушення закону, зокрема за результатами вивчення статистичних та оперативних даних, аналітичних досліджень, кримінальних, цивільних, господарських, адміністративних справ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]