Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
14-25.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
67.91 Кб
Скачать

25. Правозахисна діяльність прокурора у паливно-енергетичній сфері.

Паливно-енергетичний комплекс є надзвичайно важливою складовою економіки нашої держави. Його особливістю є залежність України від імпортних енергоносіїв.

Як засвідчує практика, будь-які негативні явища, які простежуються у паливно-енергетичному комплексі, дестабілізують економіку держави в цілому, ставлять під загрозу економіки інших держав.

Нерідко негаразди у паливно-енергетичному комплексі призводять до міждержавних конфліктів.

Визначення поняття енергозбереження дано Законом України “Про енергозбереження” як діяльність (організаційна, наукова, практична, інформаційна), яка спрямована на раціональне використання та економне витрачання первинної та перетвореної енергії і природних енергетичних ресурсів в національному господарстві і яка реалізується з використанням технічних, економічних та правових методів. Очевидно, що постає необхідність визначити співвідношення понять “енергозбереження” та “паливно-енергетичний комплекс”. Під паливно-енергетичним комплексом (далі – ПЕК) розуміють галузь економіки, а енергозбереження, як ми вже вияснили, це діяльність, метою якої є регулювання відносин між господарськими суб’єктами, що входять до паливно-енергетичного комплексу держави.

Необхідно також зазначити, що законодавство, яке регулює відносини між господарськими суб’єктами у сфері ПЕК, є багатогранним: законодавство з питань енергозбереження; про бюджетну систему; у сфері земельних ресурсів; інвестиційної та зовнішньоекономічної діяльності.

Ефективність проведення перевірок, їх результативність напряму залежить від належної підготовки до них. Важливу роль в підготовці до перевірки можна з впевненістю віднести складанню плану її проведення.

Доцільно запропонувати наступну структуру плану здійснення перевірок.

І Розділ – Підготовка до перевірки. Зазначений розділ на нашу думку є найбільш об’ємним. Він включає такі підрозділи як вивчення нормативної бази, витребування необхідної інформації, визначення об’єктів перевірки та кола питань, які підлягають з’ясуванню.

У місцевих державних адміністраціях доцільно витребувати перед початком перевірки інформацію щодо:

переліку підприємств, що здійснюють діяльність з постачання природного газу;

переліків підприємств, що здійснюють діяльність по передачі і постачанню електричної енергії;

стан розрахунків за спожитий природний газ установами та організаціями, що фінансуються з державного та місцевого бюджетів;

випадків часткового або повного припинення газопостачання, що сталося внаслідок несвоєчасного проведення розрахунків за спожитий природний газ, зумовленого недостатнім виділенням коштів для забезпечення природним газом споживачів, що фінансуються з відповідних бюджетів, а також внаслідок не передбачення коштів для надання пільг і субсидій окремим категоріям громадян;

наявності на балансі місцевих органів виконавчої влади розподільчих газопроводів, стан їх технічного обслуговування;

наявності у регіоні розподільчих газопроводів, власники, яких невідомі.

У сільських, селищних, міських радах перед початком перевірки необхідно витребувати інформацію щодо:

протяжності розподільчих газопроводів у конкретному населеному пункті;

протяжності розподільчих газопроводів, що знаходяться на балансі відповідної міської, сільської, селищної рад;

протяжності газопроводів, технічне обслуговування яких не забезпечено;

кількості прийнятих в експлуатацію газопроводів за перевіряємий період;

наявності комунальних підприємств, які здійснюють технічне обслуговування газопроводів;

суми коштів, виділених відповідній раді на проведення біологічної рекультивації земель (стосується тих рад, на території яких здійснюється видобуток нафти або газу).

У територіальному управлінні Державної інспекції з енергозбереження, Державній інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в області, територіальному представництву НКРЕ України:

положення про відповідні територіальні підрозділи контролюючих органів;

інформацію щодо кількості перевірок, здійснених ними на підконтрольних об’єктах за певний період;

дані щодо кількість осіб притягнутих до адміністративної відповідальності за наслідками перевірок;

дані щодо застосування контролюючими органами економічних санкцій за порушення вимог чинного законодавства;

інформацію щодо вжитих заходів, спрямованих на усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства (приписи, подання та інш.).

У підприємств з газопостачання та газифікації необхідно витребувати:

копії ліцензій на постачання природного газу за регульованим тарифом та на транспортування природного та нафтового газу розподільними трубопроводами;

інформацію щодо наявності договору на користування державним майном яке не підлягає приватизації;

дані щодо отримання прибутку від використання державного майна;

інформацію щодо розміру відрахувань на розвиток державного майна, що не підлягає приватизації;

дані щодо випадків припинення газопостачання господарюючих суб’єктів та населення;

інформацію про стан заборгованості газопостачального підприємства за придбаний природний газ;

дані щодо заборгованості перед газопостачальним підприємством за поставлений газ.

Об’єктами перевірок із вказаних питань є місцеві державні адміністрації, сільські, селищні, міські ради, відповідні контролюючі органи, підприємства з газопостачання та газифікації. Під час перевірки при необхідності залучати спеціалістів, контрольно-ревізійного управління, територіального управління Держгірпромнагляду в області, а при перевірках підприємств з газопостачання та газифікації – територіального представництва НКРЕ України.

Після того як буде отримана необхідна інформація та визначено об’єкти перевірки слід скласти перелік питань, які потрібно з’ясувати у ході неї.

Зазначене дасть змогу сконцентрувати увагу на визначеному колі питань, що в свою чергу сприятиме якісному та швидкому здійсненню перевірки.

Перелік питань, які необхідно з’ясувати в процесі перевірки по кожному об’єкту більш детально буде розглядатись в розділі “Проведення перевірки”.

Другим розділом плану доцільно включити “Виявлення порушень чинного законодавства, встановлення осіб, які їх допустили”. Для цього на об’єктах перевірки слід шляхом вивчення необхідних документів, узагальнення отриманої інформації дати відповіді на питання, визначені в плані. У разі виявлення порушень вимог чинного законодавства обов’язково відібрати пояснення у осіб, які їх допустили.

Третій розділ плану можна викласти таким чином: “Здійснення заходів на усунення виявлених порушень та притягнення до відповідальності винних осіб”.

Характерними порушеннями, під час перевірок місцевих державних адміністрацій органів місцевого самоврядування є не вжиття заходів щодо забезпечення технічного обслуговування розподільчих газопроводів. Органами місцевого самоврядування приймаються в експлуатацію газопроводи, на технічне обслуговування яких не укладені відповідні договори. Як правило, з порушенням вимог діючого законодавства сільськими, селищними радами використовуються кошти на біологічну рекультивацію земель.

На усунення вказаних порушень доцільно вносити подання. За наявності підстав відносно винних службових осіб органів місцевого самоврядування необхідно приймати рішення в порядку, передбаченому ст. 97 КПК України.

Характерними порушеннями в діяльності територіального представництва НКРЕ, територіального управління Державної інспекції з енергозбереження, Державної інспекції з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної і теплової енергії в області є: недотримання вимог чинного законодавства під час проведення перевірок на підконтрольних об’єктах, відсутність контролю за виконанням приписів, внесених на усунення виявлених порушень, не вжиття заходів до притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності, не застосування економічних санкцій до господарюючих суб’єктів.

З метою усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства керівникам територіальних підрозділів контролюючих органів необхідно вносити подання. У разі наявності в діях їх посадових осіб ознак злочинів, необхідно приймати рішення в порядку, передбаченому ст. 97 КПК України.

Під час перевірки контролюючих органів особливу увагу звертати на додержання законів у сфері боротьби з корупцією.

Підприємства з газопостачання та газифікації нерідко порушують вимоги чинного законодавства щодо своєчасних розрахунків за отриманий природний газ. У їх діяльності мають місце численні порушення вимог Законів України “Про пожежну безпеку”, “Про охорону праці”. В залежності від характеру порушень в даному випадку можна за наслідками перевірки вносити припис або подання, вживати заходів до притягнення винних осіб до різних видів відповідальності.

Нормативно-правові акти

  1. Земельний кодекс від 25.10.01 № 2768 – ІІІ;

  2. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 № 8073-Х;

  3. Закон України “Про нафту і газ” від 12.07.01 № 2665 - ІІІ;

  4. Закон України “Про теплопостачання” від 02.06.05 № 2633-ІV;

  5. Закон України “Про енергозбереження” від 01.07.94 № 24/94;

  6. Закон України “Про електроенергетику” від 16.10.97 № 575/97;

  7. Закон України “Про місцеві державні адміністрації” від 09.04.99 № 586;

  8. Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні” від 21.05.97 № 280/97;

  9. Закон України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності” від 01.06.06 № 1775-ІІІ;

  10. Закон України “Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності” від 05.04.07 № 877-V;

  11. Постанова КМУ від 09.12.99 № 2246 “Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання”;

  12. Постанова КМУ від 08.12.06 № 1687 “Про затвердження Порядку пооб”єктового припинення (обмеження) газопостачання споживачам, крім населення”;

  13. Постанова КМУ від 27.12.01 № 1729 “Про забезпечення споживачів природним газом”;

  14. Постанова КМУ від 02.09.93 № 699 “Про заходи щодо ефективного використання газу та інших павливно-енергетичних ресурсів в народному господарстві”;

  15. Постанова КМУ від 21.07.99 № 1312 “Про затвердження Положення про порядок накладення на суб’єктів господарської діяльності штрафів за порушення законодавства про електроенергетику”;

  16. Постанова КМУ від 19.07.00 № 1139 “Про затвердження Порядку застосування санкцій за порушення законодавства про електроенергетику”;

  17. Наказ Державного комітету України по нагляду за охороною праці від 01.10.97 № 254 “Про затвердження Правил безпеки систем газопостачання України”;

  18. Наказ Державного комітету України з енергозбереження від 04.08.00 № 64 “Про затвердження Порядку проведення перевірок ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів на підприємствах, в установах та організаціях та усунення фактів їх неефективного використання”;

  19. Наказ державного комітету України по нафті і газу від 01.11.94 № 335 “Про затвердження Правил подачі та використання природного газу в народному господарстві України”;

  20. Наказ Міністерства палива та енергетики України від 24.12.04 № 817 “Про затвердження Інструкції з організації проведення обстежень електричних, тепловикористовуючих установок, теплових мереж та оформлення їх результатів”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]