Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15 - Кримінальний процес.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Кримінальний процес

Загальні положення. Навчальна дисципліна «Кримінальний процес» є однією з основних навчальних дисциплін з підготовки фахівців з освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» та «спеціаліст» за спеціальністю «Правознавство» у всіх вищих юридичних навчальних закладах України.

Кримінальний процес як навчальна дисципліна розглядає поняття, завдання, стадії, засади кримінального провадження, стадій, кримінальне процесуальне законодавство та сферу його дії, правовий статус суб’єктів кримінально-процесуальної діяльності, теорію кримінально-процесуальних доказів та доказування, процесуальні акти, відшкодування шкоди, положення про процесуальні строки і витрати, заходи забезпечення кримінального провадження, а також положення щодо процесуальної діяльності, яка відбувається у кожній стадії кримінального процесу, особливих порядків кримінального провадження та міжнародного співробітництва у кримінальному судочинстві.

Предметом цієї навчальної дисципліни є вивчення кримінально-процесуального права; теорії та практики кримінальної юридичної діяльності щодо складання документів та прийняття процесуальних рішень у кримінальному провадженні.

Метою навчальної дисципліни«Кримінальний процес» є: навчання студентів кримінально-процесуальному праву України; розвиток умінь щодо: самостійного опрацювання нормативно-правових актів у сфері кримінального судочинства та відповідної навчальної літератури, узагальнення практики роботи органів кримінальної юстиції щодо кримінального провадження; формулювання власних висновків на підставі інформації наукового та статистичного характеру, яка отримана у процесі навчання; оцінки правових ситуації, які виникають у процесі кримінальної процесуальної діяльності; прийняття процесуальних рішень тощо; виховання у студентів прагнення підвищувати свій інтелектуальний та професійний рівні, повагу до фундаментальних принципів існування держави та суспільства – законності, гуманізму, справедливості тощо.

У процесі вивчення цієї навчальної дисципліни студенти зобов’язані знати:кримінально-процесуальне право України; норми Конституції та Кримінальне процесуальне законодавство, основні напрями нормотворчої (законопроектної) роботи у сфері кримінального судочинства; законодавство України у сфері охорони правопорядку, а також відповідних галузей права, у випадках опрацювання міжгалузевих правових питань, передбачених навчальною програмою; засади побудови, функціонування та взаємодії судів, правоохоронних та правозахисних органів України; нормативно-правові акти (постанови, ухвали, рішення, узагальнення) судової гілки влади у сфері кримінального судочинства; основну навчально-методичну, навчальну та наукову літературу, яка стосується вивчення навчальної дисципліни; загальні засади наукової роботи у сфері кримінального судочинства.

Науково-педагогічним працівникам під час проведення занять необхідно звернути увагу на уміння студентів: показувати рівнобічні, системні і глибокі знання навчально-програмового матеріалу, вичерпно, послідовно, грамотно і логічно правильно його подавати; пов'язувати теорію з практикою, вільно виконувати задачі, завдання та правильно відстоювати прийняті рішення; самостійно узагальнювати і викладати навчальний матеріал, не допускаючи помилок та проявляти творчі здібності у розумінні, поданні і використанні навчально-програмового матеріалу; опрацьовувати навчальну літературу та нормативно-правові акти у сфері кримінального судочинства; аналізувати наукову та статистичну інформацію, а також роботи власні висновки та висувати відповідні пропозиції щодо вдосконалення діяльності органів кримінальної юстиції; самостійно тлумачити нормативно-правові акти кримінально-процесуального характеру; розв’язувати ситуаційні завдання передбачені навчальною програмою.

Основними формами проведення занятьз навчальної дисципліни «Кримінальний процес» є лекційні, семінарські та практичні заняття. Для лекційних, семінарських і практичних занять студент повинен мати робочий зошит і робити у ньому необхідні записи: основних положень лекції; конспектування рекомендованих нормативних актів та літератури; письмове вирішення задач з обґрунтуванням відповідно до норм чинного законодавства, положень теорії та існуючої практики. Під час самостійної роботи студенти готуються до проведення семінарських та практичних занять з відповідної теми передбаченої цією навчальною програмою.

Студенти мають право отримати консультацію у науково-педагогічного працівника, який проводить заняття у відповідній навчальній групі. За структурою відповідь на питання семінару повинна складатись із вступу, основної частини, висновку. За змістом охоплювати норми чинно­го законодавства, положення теорії кримінального процесу, проблеми практики тощо. Перелік нормативних актів та літератури подається до кожної теми окремо. При підготовці до занять потрібно творчо використовувати літературні джерела, з урахуванням норм нового Кримінального процесуального кодексу України.

При підготовці до практичних занять студенти повинні завчасно вирішити ситуаційні завдання зазначені у цій робочій навчальній програмі. Результати поточного контролю під час проведення семінарських та практичних занять заносяться науково-педагогічним працівником до журналу обліку відвідування занять та успішності. Формою підсумкового контролю з цієї навчальної дисципліни є екзамен.

Міжпредметні зв’язки. Навчальна дисципліна «Кримінальний процес» пов’язана з іншими навчальними дисциплінами, зокрема з «Теорією держави та права», «Конституційним правом», «Судовими та правоохоронними органами України», «Адвокатурою України», «Кримінальним правом», «Юридичним документоведенням», «Криміналістикою», «Цивільним правом», «Цивільним процесом» та ін.