Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Cессия 2015 / История украины / Istoriya_pitannya (1).doc
Скачиваний:
312
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
390.66 Кб
Скачать

28. Доведіть, що грецька колонізація Пн Причорномор’я мала позитивний вплив на подальшу історію Укр.

Колоністи намагалися відразу стати політично та економічно незалежними від метрополії. Найбільше переселенців походило з іонійського міста Мілета, хоча Надчорномор’я колонізували також вихідці з інших грецьких міст. Так з’являються міста-держави: Ольвія (Очаківський р-н Миколаївської обл.), Тіра (м. Білгород-Дністровський), Херсонес(Севастополь), Пантикапей (Керч), Фанагорія (на Таманському п-ові), Керкінітіда (Євпаторія), Німфей (у складі сучасної Керчі), Танаїс (Ростовська обл.), Теодосія (Феодосія) тощо. Грецькі поліси були більш розвинені з погляду державності й права, особливо у порівнянні з державами кочовиків, а згодом і слов’ян. Грецька колонія складалася з центра - поліса, а також із прилеглих землеробських поселень (хори), розташованих навколо міста, селищ, хуторів, окремих садиб. Місто мало чітко сплановану забудову. Існували портові, торгові, адміністративні та культові райони, що поділялися на квартали. Ремісничі квартали та житла бідняків були винесені на околицю. У центрі міста знаходилася головна площа - агора. грецькі міста-поліси були першими на території України досконало організованими державами з високим рівнем культурного життя й мали позитивний вплив на інші утворення і племена

29. Реформи 60-70 в російській імперії

Селянська реформа. 19 лютого 1861 р. цар Олександр ІІ підписав маніфест і серію законів про скасування кріпосного права. Українські губернії були поділені на три окремі групи: лівобережні (Полтавська, Чернігівська і частина Харківської), правобережні (Київська, Подільська іВолинська) та південні (Катеринославська, Таврійська і Херсонська), в яких розподіл землі відбувався за трьома «Місцевими положеннями», що відповідало земельним відносинам між поміщиками та селянами.

Особливості аграрної реформи: Таким чином, селянська реформа внесла істотні зміни в правове становище селянства України. А саме:− селянин мав право самостійно вирішувати сімейні і господарські питання;− набувати у власність нерухоме майно;− займатися торгівлею і різними промислами;− селянин ставав суб’єктом судового процесу – за ним закріплювалось право подавати позов і відповідати в суді тощо. В 1866 р. селянська реформа була поширена на державних селян Лівобережної та Південної України, а в 1867 – на державних селян Правобережної України.

Земська реформа 1864 р. Ця реформа проводилась у шести із дев’яти українських губерній (за винятком Правобережної України, де земства були запроваджені аж 1911 р.). Відповідно до цієї реформи у губерніях і повітах створювалися виборні (на три роки) земські установи, що мали дві ланки: земські збори і земські управи. земства не мали політичної влади і відали лише місцевими господарськими такультурно-освітніми проблемами (наприклад, міністерство освіти покривало 14% коштів на утримання шкіл, 2% давало духовенство, а 84% – земства).

Міська реформа 1870 р. Ця реформа спочатку була проведена лише в шести містах України: Києві, Харкові, Херсоні, Катеринославі, Полтаві і Миколаєві, а згодом в інших українських містах. Згідно з нею створювалися виборні (на 4 роки) міські думи як розпорядчі та міські управи, як виконавчі органи. Вибори відбувалися на основі майнового цензу. У виборах брало участь все населення, що платило податки

Судова реформа 1864 р. Ця реформа проголошувала демократичні принципи: виборність мирових суддів і присяжних засідателів, незалежність і незмінність суддів, рівність всіх перед законом, гласність тощо. Суд ставав триступеневим: мировий суд, до якого суддів обирало саме населення, та державні суди, які поділялися на цивільні і карні. Вину підсудного встановлювали присяжні судді, вибрані населенням.

Військова реформа Цією реформою вводилась загальна військова служба, час якої зменшувався з 25 до 4–5 років.

Найбільш значущою подією соціально-економічного життя населення українських земель у ХІХ ст. стало скасування кріпацтва. У Наддніпрянській Україні в цей час кріпацтво залишалося недоторканним. Із 13,5 млн. усього населення 5,3 млн. становили поміщицькі селяни, а 5,2 млн. — державні. Ніяких громадянських прав вони не мали, як не мали і коштів, щоб поліпшити рутинні способи ведення своїх господарств. Малопродуктивна кріпацька праця давалася взнаки і в поміщицьких економіях та промислових мануфактурах.

Соседние файлы в папке История украины