Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Tovaroznav_pakuv_mater_i_tari-Sirohman

.pdf
Скачиваний:
350
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
6.56 Mб
Скачать

однією із найвищих для полімерних плівок прозорістю та блиском. Така прозорість є необхідною умовою упаковки свіжих і особливо нарізаних овочів та фруктів, оскільки покупець обов’язково хоче переконатися у свіжості продукту, відсутності псування, забруднень, а блиск надає такій упаковці додаткову привабливість.

Таблиця 14.8

ВЛАСТИВОСТІ ДЕЯКИХ ПОЛІМЕРНИХ ПЛІВОК ТОВЩИНОЮ 25 мкм

Показники

Одиниця

БОПП

СБС

ПЕНТ

ПЕВТ

ПВХ

вимірю-

 

вання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Щільність

г/см3

0,904

1,02

0,92

0,945

1,4

 

 

 

 

 

0,935

0,960

 

 

мПа

2000

1200

150—

830—

100—

Модуль пружності

 

 

200

940

200

 

 

4000

1500

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Киснепроникність

см/(м2

2600

7900

600

2800

7000

24г атм)

 

 

 

 

 

 

СО2-проникність

см/(м2

7500

4800

30000

8000

40000

24г атм)

 

 

 

 

 

 

Проникність парів

см/(м2

7,0

17

17,7

5,0

40

води

24г атм)

 

 

 

 

 

Мутність

%

2

2

8—20

мутні

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

лише

 

 

 

 

 

 

по

 

 

 

 

Термозварюваність

 

спів-

ні

від-

від-

обме-

 

екстру-

 

мінна

мінна

жена

 

 

дова-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ному

 

 

 

 

 

 

шару

 

 

 

 

Плівки із СБС і ПВХ відрізняються за жорсткістю. Перші — СБС жорсткі і застосовуються переважно для виготовлення пакетів, які тримають форму упаковки. Другі — м’які, легко розтягуються і надходять на ринок у вигляді стретч або розтягувальних плівок. Ними обтягують лотки з укладеними продуктами, а плівка прилипає до лотка на гарячому столі чи за рахунок своєї липкості. Невелика товщина таких плівок — 8—12 мкм — забезпечує додатково високі газо- і паронепроникності (плівка 12 мкм має в 3-4 рази більш високу проникність, ніж товщиною 25 мкм).

411

Плівки ПВХ застосовують для упаковки овочів і фруктів лише в деяких країнах. У Європі їх використання для упаковки харчових продуктів заборонено. Замість них поширені сучасні багатошарові стретч-плівки на основі поліолефінів. Виробництво останніх зростає в нашій країні швидкими темпами, а стретчплівки із ПВХ імпортуються в основному із Китаю, що також має сприяти заміні їх на сучасні.

При дослідженні впливу коливання температур упаковки на мікробіологічні показники свіжоочищеної білої спаржі встановлено, що основною причиною погіршення якості при зберіганні є її дегідратація. Після 15 діб зберігання вміст загального цукру і аскорбінової кислоти у спаржі зменшився відповідно на 9 і 41 %.

Виготовлення пакетів можливе тільки із термозварювальних матеріалів, тому плівки із дихальної СБС у чистому вигляді малопридатні для цього. У комерційних плівках на основі СБС основний полімер поєднується з тонкими шарами із термозварюваних полімерів — поліетилену або його співполімерів. Сполучення шарів, яке здійснюється ламінуванням (кашируванням), в даний час забезпечується співекструзією. Бутадієнстирольні співполімери в процесі співекструзії з поліолефінами не потребують клеїв, що значно спрощує і здешевлює процес. Крім того, співекструзія дозволяє отримати термозварювальні шари із поліолефінів значно більш тонкими, ніж при ламінуванні, що підвищує загальну газопроникність упаковки.

Особливо високими показниками характеризуються співекструзійні плівки із СБС у сполученні із сучасними лінійними поліетиленами низької густини. Такі співполімери етилену з гексаном або октеном отримують на металоценових або інших каталізаторах; загальним для всіх типів співполімерів є вузьке молекулярномасове розподілення і регулярна побудова ланцюга з короткими боковими розгалуженнями. Вони мають привабливий зовнішній вигляд, широкий діапазон термозварюваності, високу міцність зварного шва.

Співекструзійні плівки дають можливість підбирати конструкцію упаковки, забезпечувати оптимальну «дихальну» здатність, міцність зварного шва, зовнішній вигляд.

Для переробки СБС і лінійних поліолефінів необхідні спеціалізовані високоякісні машини і серйозні технологічні розробки. У країнах СНД обладнання такого класу випускає українськоросійська фірма НПФ «Пластмодерн», а технологічним досвідом володіє ВАТ МІІПП НПО «Пластик».

412

Контрольні питання

1.Які види упаковок найбільше використовують для свіжих фруктів

іовочів?

2.За якими показниками оцінюють придатність плівок для упаковки овочів і фруктів?

3.Чому для свіжих фруктів і овочів необхідно використовувати

«дихальні» плівки?

4.Порівняйте властивості полімерних плівок, які використовуються для свіжих овочів і фруктів.

5.Чим відрізняються плівки із ПВХ і СБС між собою?

14.7. Упакування кислотовмісних продуктів

Кетчуп доцільно пакувати у стоячі пакети із багатошарового ламінату. Такий матеріал забезпечує тривале зберігання агресивних і жировмісних продуктів, псування яких настає під дією кисню і вологи. Ця упаковка має мінімальну масу, економічна, зручна, легко очищується від залишків продукту і просто утилізується.

Стоячі пакети, сфера використання яких безперервно розширюється, виробляються із багатошарових ламінатів та співекструдатів.

З метою подовження термінів придатності харчових продуктів гнучкі ламінати і співекструдати складаються із шарів паперу, алюмінієвої фольги (ФАЛ) і різноманітних полімерів. Кожний із них надає багатошаровому матеріалу специфічні властивості, обумовлені призначенням упаковки, властивостями продукції, споживними, технологічними, експлуатаційними та екологічними вимогами (табл. 14.9).

Особливо високі бар’єрні властивості, газо-, паро-, аромато-; світлонепроникність забезпечує багатошаровій плівці алюмінієва фольга (ФАЛ). При товщині більше 25 мкм фольга практично непроникна для пари і газу. Більш тонка фольга має мікроотвори, крізь які можуть проникати пара і газ. Найтонша (до 7мкм) фольга має паропроникність на 1-2 порядки нижчу, ніж звичайні полімери. Крім цього, при поєднанні ФАЛ з полімерами відбувається «залікування» дефектів фольги, внаслідок чого бар’єрні властивості підсилюються. ПЕТ або ПА також має низьку проникність до газів, але при

413

цьому співекструдовані плівки на їх основі можуть бути високопрозорими. Застосування ПЕНГ, ЛПЕНГ або БОПП збільшує вологонепроникність, покращує міцність ізварюваність плівок.

Таблиця 14.9

ВЛАСТИВОСТІ ОКРЕМИХ СКЛАДНИКІВ ЛАМІНАТІВ

Компонент

Зварюваність

Вологонепроникність

Газонепроникність

Міцність

Непрозорість

Жиростійкість

Термостійкість

Морозостійкість

Формостійкість

багатошарового

 

 

 

 

 

 

 

 

 

матеріалу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ФАЛ

--

++

++

-

++

++

++

++

++

ПУМ

--

--

--

-

+-

+-

+-

+

+

ПЕНГ

++

++

+-

+-

-

-

-

++

-

ЛПЕНГ

+

++

+-

+

-

-

-

+

--

ПП

-

+

+-

+

-

+-

+

-

--

БОПП

+

++

+

++

--

+-

+

+

--

ПЕТ

--

+

++

++

--

+

+

+

--

ПА

--

+-

++

++

-

+

++

++

--

Умовні позначення: компоненти: ФАЛ — фольга алюмінієва; ПУМ —папір; ПЕНГ — поліетилен низької гутини; ЛПЕНГ — лінійний поліетилен низької густини; ПП — поліпропілен; БОППбіаксальноорієнтований ПП; ПЕТ— поліетилентерефталат; ПА— поліамід.

Властивості: ++ «відмінно»; + «добре»; +- «задовільно»; - «погано»; -- «дужепогано».

Технічний прогрес у виробництві багатошарових пакувальних матеріалів привів до появи різних конструкцій стоячих пакетів, призначених для довготривалого зберігання харчової продукції:

з боковою складкою і відігнутим дном;

зі складкою на дні;

з еліптичним дном — пакет «Доу-Пак»;

здвоєний пакет «Доу-Пак»;

«Доу-Пак» з горловиною;

з профілем для закривання;

із застібкою «зиг-заг»;

пакетів спеціальних форм.

Стоячі пакети зручні, економічні та ефективні, вони легко виготовляються, компактно складаються при перевезеннях. Для фасування використовують машини, які дозволяють наповнювати пакети гарячим продуктом безпосередньо після пастеризації. Пакети мають горловину, клапани, застібки типу «блискавка», що дає змогу виділити необхідну кількість продукту, багаторазово використовувати

414

упаковку. За витратами матеріалів, вартістю і трудомісткістю виготовлення стоячі пакети із багатошарових плівок перевершують скляну та металеву тару, багато видів упаковки із комбінованих матеріалів. Пакети добре розміщуються у роздрібній торгівлі, довготривалий час (до року і більше) зберігають властивості харчових продуктів. Завдяки цьому вони широко використовуються для різниххарчових продуктів:

соків, нектарів, фруктових напоїв;

вин, коктейлів, слабоалкогольних напоїв;

олій;

майонезу, кетчупу, гірчиці, соусів;

молочних продуктів (м’яких сирів, сметани, кефіру тощо);

легких закусок і снеків;

сухих супів, супових сумішей, готових страв;

приправ і спецій;

концентратів для приготування напоїв і десертів;

кондитерських виробів (цукерок, карамелі, драже та інше);

чаю, кави, какао, шоколаду.

Для стоячих пакетів ВАТ «Укрпластик» випускає комбіновані бар’єрні плівкові ламінати типу СОЛАН ТМ на основі ФАЛ, ПЕТ,

РА (табл. 14.10).

Ці ламінати мають різноманітну структуру:

БІПАНТМ/ФАЛ/ПЕ (БІПАНТМ — торгова марка БОПП — плівки, що випускає підприємство);

ПЕТ/ФАЛ/ПЕ (ПЕТ — поліетилентерефталатний шар);

ОПА/ФАЛ/ПЕ (ОПА — орієнтована поліамідна плівка);

ПЕТ/ПЕ, ПЕТ/Мет/ПЕ (Мет — металізований шар);

ПА/ПЕ, ПЕ/ПА/ПЕ;

БІПАНТМ/БІПАНТМ, БІПАНТМ/Мет/БІПАНТМ.

Усі ламінати не пропускають сонячних променів, з низькою проникністю до кисню і водяної пари.

Ламінати СОЛАНТМ мають привабливий зовнішній вигляд і можуть бути оформлені з використанням різнобарвного (6-8 фарб) поверхневого або міжшарового друку. При міжшаровому друці відбиток захищається шаром прозорого полімеру від будьяких дій. Цим самим виключається міграція компонентів фарби при контакті із зовнішнім середовищем і продуктом, а також при зварюванні, тепловому обробленні, механічних діях.

Комбіновані матеріали на основі полімерів і ФАЛ знайшли широке застосування для широкого асортименту харчових продуктів. Серед них особливо виділяється ламінат ПЕТ/ФАЛ/ПЕ, який було спеціально розроблено для стоячих пакетів «Doy-Pak».

415

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 14.10

 

 

ХАРАКТЕРИСТИКА БАР’ЄРНИХ БАГАТОШАРОВИХ МАТЕРІАЛІВ,

 

 

 

 

 

ЯКІ ВИКОРИСТОВУЮТЬ ДЛЯ СТОЯЧИХ ПАКЕТІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проникність, не бі-

 

 

 

 

Міцність при

Стійкість

Температура

 

льше

 

 

Товщина,

 

розриванні,

 

 

 

 

Матеріали

Маса, г/м2

до проколю-

 

 

 

 

вздовж і впопе-

зварювання,

до О2,

до водя-

 

 

мкм

 

рек не менше,

вання, не мен-

°С

ної пари,

 

 

 

 

МПа

ше, МПа

 

3

2

 

 

 

 

 

 

см

/м 24г

г/м2 24 г

 

 

 

 

 

 

 

 

бар

бар

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ламінати СОЛАНТМ

70—120

80—126

40/50

7,0

130—160

0—0,5

0—0,03

 

БІПАНТМ/ФАЛ/ПЕ

416

ПЕТ/ФАЛ/ПЕ

60—100

78—115

50/50

6,0

140—160

0—0,5

0—0,02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ОПА/ФАЛ/ПЕ

65—105

75—120

50/50

7,0

120—160

0—0,5

0—0,02

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

БІПАНТМ/ БІПАНТМ

40—60

36,5—54,8

100/150

4,5

120—145

250

0,5

 

БІПАНТМ/Мет/ БІ-

40—60

36,7—55,1

100/150

4,5

125—145

 

25

0,05

 

ПАНТМ

 

 

ПЕТ/ПЕ

80—125

83—128

35/30

4,5

120—160

 

15

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕТ/МЕТ/ПЕ

80—125

83,3—128,4

35/30

4,5

120—160

 

0,5

0,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПА/ПЕ

65—100

70—102

15/13

2,5

120—160

 

10

2,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПЕ/ПА/ПЕ

100—130

100—125

15/13

3,0

120—160

 

10

2,0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Співекструдати на

60—125

60—120

25/30

3,5

110—140

 

10

2,0

 

основі ПА і ПЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

416

Близько 80 % кетчупів реалізується в упаковці «Doy-Pack», переважносереднього і нижчого цінового сегментів. Скляні пляшки забезпечують до 15 % реалізації кетчупів. У цьому сегменті ринку спостерігається найбільш жорстка конкуренція компанійвиробників та імпортерів. Кетчупи у скляній тарі вважаються досить перспективними, оскільки обсяги реалізації в пакетах «Doy Pack» уже досягли вершини. В цю тару фасують більш дорогу продукцію і намагаються надати рівень преміум-класу не тільки ціною, але й більш дорогою упаковкою. Частка кетчупів у пластикових пляшках становить 5—10 % і це зумовлено низьким рівнем довіри споживачів, підірваним ще першими кетчупами, часто низької якості.

Томат-пасту компанія «Чумак» фасує у спеціальні паперові упаковки «пірамідка» (масою 70 г), Дніпропетровська компанія «Mim-pack» — в упаковки томат-пасти із плівкових матеріалів типу «подушка», масою 100—150 г. Основною упаковкою для томат-пасти залишається скляна банка типу СКО місткістю 0,5 л, хоча деякі підприємства використовують банки місткістю

0,35 л.

Компанія «Найхром» використовує плівкові матеріали для порційної упаковки пасти (пакети типу «дой-пак», «подушка», «пірамідка»). В ній можна обробляти продукт в автоклавах під дією високих температур (+120ºС), як у скляних банках без застосування консервантів. Крім того, зменшуються обсяги транспортування, немає бою скла, знижуються витрати на упаковку, коли вартість плівки в середньому в 3 рази нижча від вартості скла.

Порційна упаковка дуже поширена у розвинутих країнах, оскільки вважається, що це сприяє збільшенню популярності продукту і росту обсягу продажу. Вона дає можливість спробувати новий продукт, не витративши на це значних коштів, а ряд продуктів використовується з невеликими витратами маси. Також розвивається мережа підприємств швидкого харчування, які зацікавлені у порційній упаковці таких продуктів, як цукор, кава, кетчуп, сіль, майонез, соуси тощо. Упаковка розробляється з таким розрахунком, щоб продукту вистачило на одне споживання. Малі упаковки особливо потрібні для швидкопсувних продуктів, які не містять консервантів, продуктів дитячого харчування.

Дрібне фасування вважається якісною характеристикою, яку не можна виражати в грамах. Для кожного продукту є своє поняття порційної упаковки (наприклад, паперова упаковка «пірамідка», упаковка із плівкових матеріалів типу «подушка» для томатної пасти по 70, 100, 150 г).

417

Контрольні питання

1.Яким вимогам повинні відповідати упаковки для кислотовмісних продуктів?

2.Порівняйте властивості окремих складників ламінатів, що входять до складу багатошарового матеріалу.

3.Які види стоячих пакетів використовують для упакування і для

яких харчових продуктів?

4.Що собою являють ламінати СОЛОНтм ?

5.Які види упаковок використовують для томат-пасти і порційної упаковки?

14.8. Упакування молока і молочних продуктів

За останні десятиріччя валове виробництво молока і молочних продуктів знизилось, але випуск фасованої молочної продукції в різноманітній упаковці зріс. Раніше для молока, сметани, інших кисломолочних продуктів використовували скляні пляшки із закупорюванням фольгою, а сир кисломолочний загортали у звичайний папір. Зараз використовується різноманітна упаковка за місткістю, формою і використаним пакувальним матеріалом, а також з поліпшеною яскравістю і привабливістю.

Вимоги до упаковки молочної продукції в багатьох аспектах більш жорсткі, ніж для інших харчових продуктів. Вона повинна мати високу механічну міцність, бути стійкою до старіння, відрізнятись жорсткістю або еластичністю залежно від функціонального призначення упаковки, виду фасувально-пакувального обладнання, здатністю до зварювання і забезпечення герметичного сполучення. Пакувальні матеріали мають бути з відповідною газо-, паро-, водо- і ароматонепроникністю, вологоміцними і жиростійкими. Всі пакувальні, закупорювальні матеріали і споживча тара повинні бути інертними по відношенню до продукту і при контакті з ним не виділяти шкідливих для здоров’ялюдини речовин.

У різних країнах використовують певні пакувальні матеріали для розливання питного молока, хоча перевагу надають картонній і полімерній тарі відповідних форм і місткостей. Розповсюджені полімерні пляшки із закручувальними пробками. Користується стійким попитом питне молоко в одноразовій тарі малої місткості. Виробництво питного молока високочастотного обро-

418

блення поєднується з необхідністю асептичного розливання, що значно збільшує витрати і зумовлює пошуки високоякісного теплового оброблення. Дуже важливо підтримувати встановлені температурні режими транспортування, зберігання і реалізації молока, наприклад у США — до 4 °С.

Важливим показником придатності споживчої тари можна вважати міграційну здатність мономеру стиролу. За даними літератури, для фасування у тару із полістиролу молочні продукти повинні мати температуру не вище 60 °С, а також у технології термостатного сквашування при 38—43 °С протягом 4 год. Для фасування чи розливу молочних продуктів при температурі 60—70 °С обов’язково має бути підтвердження санітарноепідеміологічним висновком. Споживча тари із полістиролу не може бути рекомендована для технологій гарячого розливання, тобто вище 70 °С.

У більшості країн розроблено і освоєно промисловий випуск широкого асортименту пакувальних матеріалів, закупорювальних засобів і споживчої тари для молочних продуктів різної консистенції, функціонального призначення, термінів зберігання і реалізації.

Молоко розливають у пакети з поліетиленових або багатошарових плівок, сир фасують у вакуумну упаковку, кисломолочні продукти у пакети із комбінованих матеріалів на основі картону або термоформовану упаковку із полістиролу і поліпропілену, що закупорюється кришками із цих самих матеріалів або із алюмінієвої фольги.

Поліетиленова плівка дуже широко використовується у молочній промисловості. Для надання світлозахисних властивостей в її склад вводять дрібно-дисперсний двоокис титану, що забезпечує білий колір. З метою поліпшення переробки на фасувальному обладнанні в рецептуру включають агенти, які поліпшують ковзання. Плівку використовують для виготовлення м’яких пакетів і туб, в які фасують молоко, молочні напої, дієтичний сир, сметану низької жирності. Ці плівки виготовляються на основі поліетилену низького тиску, який має обмежену жиростійкість, тому у нього не можна фасувати сметану і молочні продукти з високою жирністю. Розвиток технології співекструзії дозволив розширити асортимент плівок для молочних продуктів (одно-, дво-, тришарові, білі, чорно-білі та ін.), які відрізняються підвищеною санітарно-гігієнічною чистотою, жиростійкістю і можуть використовуватись навіть для молочних продуктів дитячого харчування.

419

Молоко пастеризоване фасують у м’які пакети із поліетиленових плівок, з одним повздовжнім і двома поперечними швами. За іншою технологією пакети можуть бути зроблені із двох плівок, зварених з чотирьох сторін, або ж виготовлені із «рукава» з двох сторін, звареного поперечними швами.

Для фасування молочної продукції підприємство «Хемосвіт Луцькхім» випускає декілька видів поліетиленових плівок, які відрізняються високою якістю зварних швів і удароміцністю:

Рolyten MLW — тришарова біла матова плівка з ковзкою добавкою, товщиною 0,09—0,10 мм. Максимальний термін зберігання продуктів, які містять не більше 3,5 % жиру, — 5 днів, а при вмісті жиру до 33 % — 3 дні.

Рolyten MLW 282S — тришарова біла матова плівка з ковзкою добавкою, товщиною 0,08 мм. Вона призначена для фасування молока, вершків та інших молочних продуктів, максимальний термін зберігання яких не перевищує 5 днів з дня фасування (температура зберігання в межах 8—10 ºС).

Рolyten MLВS — тришарова чорно-біла плівка з ковзкою добавкою або без неї. Максимальний термін зберігання продуктів аналогічний упаковці із Рolyten MLW. Плівка захищає продукцію від негативної дії світла, УФ- і ІЧ-випромінювання. Випускається товщиною 0,08—0,1 мм.

Рolyten MLB 282S — тришарова біло-чорно-біла плівка (неозброєним оком середній чорний шар не проглядається) з ковзким обробленням. Максимальний термін зберігання аналогічний упаковці із Рolyten MLW. Плівка не тільки захищає продукти від негативної дії світла УФ-і ІЧ-випромінювання, але й відповідає естетичним вимогам. Випускається товщиною 0,08 мм.

Датська фірма «Arla Foods» випускає нові види ароматизованих молочних продуктів зі зниженим вмістом жиру і добавкою шоколаду, ванілі та натуральних ароматизаторів. Ці напої «Arla Mini» розливають в упаковки із поліетилену об’ємом 320 мл і користуються підвищеним попитом у покупців, особливо у молодих людей. Упаковки типу «Elopak» випускають, в основному, норвезькою фірмою, і їх місткість може змінюватись у межах від 200 мл до 1 л. Заповнення цих упаковках здійснюється в асептичних умовах.

Новинкою на ринку упаковки для молока стала екологічно чиста плівка lean, що включає карбонат кальцію, а зв’язуючою основою виступають полеолефіни. У перспективі цей матеріал буде використовуватись для виробництва стаканчиків (аналогічних

420

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]