Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.16 Mб
Скачать

1.5.3. Театр 19

Контрольний текст

Методичні вказівки

1

Театр 19 — молодий (створений у 2000 році) недержавний театр у місті Харкові; завдяки цікавим постановкам є справжнім культурним явищем міста й користується значною популярністю в місцевої публіки.

Керівництво театру:

режисер і художній керівник — Ігор Ладенко;

директор Ірина Сурикова.

Творчий колектив утворила група студентів Харківського державного університету мистецтв імені Івана Котляревського 19 червня 2000 року.

У тому ж (2000) році театр заявив про себе як професійний колектив — було випущено першу виставу «Эмигранты» за п'єсою С. Мрожека.

Вже 2002 року театр вперше зіграв спектакль на сцені Харківського Будинку актора, який і став зрештою творчою домівкою для молодого колективу.

Першим значним успіхом (надалі їх буде чимало) театру справделиво вважається спектакль «Павел I», який того ж 2002-го став призером Всеукраїнського фестивалю сучасного истецтва «Культурні герої XXI століття» (Київ). Вистава отримала високу оцінку від театральних критиків та діячів.

Саме після цього колектив отримав свою назву «Театр 19» і свою сцену під дахом Будинку актора.

У подальшому хоча і рідкісні (нечисленні, остання в жовтні 2009 року), зате довго очікувані прем'єри театру ставали справжніми культурними подіями Харкова.

Прийом опису

Фото3.

1.5.4. Харківський академічний російський драматичний театр ім. О.С. Пушкіна

Час: 1 год.

Контрольний текст

Методичні вказівки

1

Харківський академічний російський драматичний театр імені О. С. Пушкіна — російський драматичний театр у місті Харкові, один із провідних театральних колективів України. Харківський державний академічний російський драматичний театр імені О. С. Пушкіна міститься у одному з найкращих зразків театральної архітектури в Україні (після завершення реконструкції і переобладнання 2003 року).

Харківський російський драматичний театр був створений 17 листопада 1933 року згідно постанови уряду СРСР як державний театр, завданням якого було «установлення методу реалістичного мистецтва. Відзначаючи особливі заслуги театру, 1949 року в дні святкування 150-річчя від дня народження класика російської літератури О. С. Пушкіна наказом уряду УРСР театру було присвоєно ім'я видатного російського поета.

Сьогодні Харківський академічний російський драматичний театр ім. О. С. Пушкіна - один із провідних театральних колективів України, який послідовно працює над створенням свого репертуару, єдиного акторського ансамблю, власного художнього почерку. В репертуарі театру 24 вистави, серед яких особливо виділяються назви, які найбільш повно відображають художні принципи пушкінців. Це, перш за все, вистави "Поминальная молитва" Г. Горіна, "Мастер и Маргарита" М. Булгакова, "Леди Макбет Мценского уезда" по М. Лєскову, "Шут Балакирев" Г. Горіна та прем'єри останніх сезонів: "Чайка" А. Чехова, "Изверг" М. Левітіна, "Маскарад" М. Лермонтова, "Мария Стюарт" Ф. Шіллера та інші.10 жовтня 2003 р. була завершена реконструкція театру. Була модернізована сцена, обновлені фойє і зал для глядачів, створено новий фасад. Традиції і сучасність чудово сплелись в новому вигляді театру. І на сьогоднішній день ця будівля - один із кращих зразків театральної архітектури в Україні.

За час існування Харківським державним академічним театром ляльок ім. В.А. Афанасьєва поставлено 260 п'єс, зокрема більше 20 з них розраховані на дорослу публіку, за цим показнЗиком театр має найбільший в Україні репертуар для дорослих глядачів серед театрів ляльок. Так, надзвичайним успіхом користується у глядача і у преси постановки для дорослих «Майстер і Маргарита» за М. Булгаковим (постановник Є.Ю. Гімельфарб) та «Ревізор» за М. Гоголем.

Сьогоденний репертуар театру складає понад 30 п'єс. В репертуарі театру вистави для дітей — «Казки джунглів» Р. Кіплінга, «Малюк і Карлсон» А. Ліндгрен, «Кіт у чоботах» Ш. Перро, «Кішкін дім» С. Маршака та інші, п'єси для дорослих[2].

Значним досягненням Харківського театру ляльок є спроби з відродження фольклорної форми вертепу на професійній сцені. Вертеп возили в Москву на Міжнародний фестиваль театрів ляльок і ХІІ Конгрес UNIMA, а пізніше — до Бельгії, де критика одностайно прийняла спектакль.

Театр постійно успішно виступає на фестивалях лялькових театрів, як усередині країни, так і за кордоном.

Прийом опису

Фото 4.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]