Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.16 Mб
Скачать

4. Складання маршруту.

Складається відповідно до розташування об'єкту, послідовності розкриття теми і вимог безпеки. Відстань між об'єктами 10 – 15 хвилин ходи. Маршрут повинен мати логічну послідовність показу об'єктів. Слід передбачати кілька варіантів маршруту з огляду на тимчасову недоступність (ремонт) транспортні затори.

5. Обхід (об'їзд) маршруту.

Вирішує завдання: ознайомитися з планом маршруту на місцевості, визначити місця зупинок і стоянок транспорту, освоїти підходи до екскурсійних об'єктів і визначити найзручніші точки показу, зробити відлік часу пересування між об'єктами, визначити методичні прийоми показу і розповіді, визначити небезпечні місця.

6. Складання контрольного тексту.

Складання контрольного пакету представляє собою розгорнутий детальний матеріал складається з трьох частин: вступ 5 – 7 хвилин ознайомити екскурсантів з метою екскурсії і темою, встановити контакт, основна частина для дорослих 2- 3 години, для дітей 45 хвилин, присвячена висвітленню теми, будується на підтемах, висновки ≈ 5 хвилин, підсумовує матеріал побачено, спонукає до роздуми, заохочує до подальшої екскурсійної діяльності, містить в собі елементи ненав'язливої прихованої реклами.

7. Комплектація «Портфеля екскурсовода».

Умовна назва комплекту ілюстративної наочності. Робить екскурс матеріал глибоким і змістовним.

8. Складання технологічної карти.

Визначення методичних прийомів відбувається залежно від мети і характеру екскурсій.

Методичні прийоми підрозділяються на кілька груп залежно від їхнього призначення: методичні прийоми, завдання яких – допомогти екскурсоводові встановити міцні контакти між екскурсоводом і екскурсантами; прийоми, завдання яких домогтися стійкої уваги аудиторії до спостережуваного об'єкта; прийоми, які закріплюють увагу до розповіді, збудливі в екскурсантів інтерес до певних питань; прийоми, які забезпечують зорове сприйняття екскурсійного матеріалу.

У класифікації прийомів проведення екскурсії виділяються дві групи:

Прийоми показу, куди входять: прийоми, що організують спостереження (вивчення, дослідження) об'єктів і що дозволяють виділити об'єкт із навколишнього середовища, із цілого; прийоми, завдання яких, опираючись на уяву екскурсантів, зробити зримими зміни в зовнішньому вигляді об'єкту; прийоми, які дають можливість побачити об'єкти в потрібному виді, побудовані на русі – наближенні екскурсійної групи до об'єкта, віддаленні від нього, русі уздовж його.

Прийоми розповіді – це прийоми, побудовані на поясненні об'єкту, описі його внутрішнього виду й що викликають в екскурсантів зорові асоціації, а також прийоми репортажу, які дають можливість зрозуміти зміни, які відбуваються в спостережуваному об'єкті, і т.д.

Практично всі методичні прийоми можна розділити на дві категорії: більше прості, створюючи умови для проведення екскурсії й більше складні – прийоми безпосереднього проведення екскурсії. При використанні методичних прийомів екскурсовод повинен ураховувати рівень підготовки групи (наприклад, знайомство зі стилями в архітектурі, різновидами монументальної скульптури).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]