Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.16 Mб
Скачать

1.5.9. Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні

Час: 1 год.

Контрольний текст

Методичні вказівки

1

Автором проекту Меморіального комплексу пам'яті жертв голодоморів в Україні є народний художник України Анатолій Васильович Гайдамака.

Структурно Меморіальний комплекс складається з трьох основних частин: Свічі пам'яті, Залу пам'яті і символічних "чорних дощок" на яких розміщено назви населених пунктів, що постраждали у роки Голодомору.

На початку алеї, при вході до Меморіального комплексу, з обох сторін розміщені скульптури ангелів - охоронців душ померлих у лихоліття Голодомору. Ця композиція є своєрідним вхідним порталом, за яким далі розкривається площа Меморіалу.

У центрі площі мощенням сформовано коло, по зовнішній частині якого розташовані кам'яні жорна - "жорна історії", які мають подвійну символіку. З одного боку вони символізують 24 години у добі, а з іншого те, що за одну добу в лихоліття Голодомору вмирали 24 тисячі голодуючих українських селян.

У центральній частині площі пам'яті розташована скульптурна композиція "Дівчинка з колосками", яка нагадує про трагічну долю найвразливішої категорії жертв Голодомору - дітей.

П'ять пшеничних колосків у руках дівчинки символізують сумнозвісний "Закон про п'ять колосків". За яким до обвинувачених у розкраданні колгоспного майна селян застосовували 10-річне ув'язнення, а до так зв. "куркулів" та організованих груп людей - розстріл з конфіскацією майна. Не були виключенням навіть діти і старі люди, які намагалися врятуватися від голодної смерті. Крадіжкою державного майна вважалися навіть декілька колосків, зірваних дитиною, декілька замерзлих картоплин знайдених на колгоспному полі.

Автор композиції - Андрій Гайдамака розповів, що голодна дівчинка з декількома колосками у худеньких руках запам'яталася йому з дитинства, коли разом з такими ж босоногими дітьми у голодному 1947 році він збирав колоски на скошених полях.

Алея зроблена у вигляді ріллі, яка символізує родючість українських чорноземів (Україна напередодні Голодомору забезпечувала продовольством не лише СРСР, але й була житницею Європи). Однак, незважаючи на природні багатства країни, у 1932 - 1933 років українці були приречені на смерть.

За час існування Харківським державним академічним театром ляльок ім. В.А. Афанасьєва поставлено 260 п'єс, зокрема більше 20 з них розраховані на дорослу публіку, за цим показнЗиком театр має найбільший в Україні репертуар для дорослих глядачів серед театрів ляльок. Так, надзвичайним успіхом користується у глядача і у преси постановки для дорослих «Майстер і Маргарита» за М. Булгаковим (постановник Є.Ю. Гімельфарб) та «Ревізор» за М. Гоголем.

Сьогоденний репертуар театру складає понад 30 п'єс. В репертуарі театру вистави для дітей — «Казки джунглів» Р. Кіплінга, «Малюк і Карлсон» А. Ліндгрен, «Кіт у чоботах» Ш. Перро, «Кішкін дім» С. Маршака та інші, п'єси для дорослих[2].

Значним досягненням Харківського театру ляльок є спроби з відродження фольклорної форми вертепу на професійній сцені. Вертеп возили в Москву на Міжнародний фестиваль театрів ляльок і ХІІ Конгрес UNIMA, а пізніше — до Бельгії, де критика одностайно прийняла спектакль.

Театр постійно успішно виступає на фестивалях лялькових театрів, як усередині країни, так і за кордоном.

Прийом опису

Фото 9.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]