Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
8.16 Mб
Скачать

1.5.10. Пам’ятник 50 паралелли

Час: 1 год.

Контрольний текст

Методичні вказівки

1

Пам'ятник 50-й паралелі - оригінальний знак в Харкові, що символізує, що Харків є найбільшим містом на 50-й паралелі північної широти (і південній теж). Пам'ятний знак був споруджений восени 2010 року з ініціативи депутатів міської та обласної рад. Автор проекту Сергій Фомічов.Пам'ятник був відкритий 9 жовтня 2010 року.

Пам'ятник являє собою двадцять бронзових і мідних табличок з написом «50-я паралель», які розташовані на алеї у вигляді переривчастої лінії.У центрі встановлено опуклий бронзовий коло діаметром 2 метри із зображенням земної кулі і зазначенням деяких найбільших міст світу (Москва, Рим, Єрусалим, Париж, Дубаї і Делі), і відстані від них до Харкова.По периметру кулі міститься повторюваний напис «Харків» російською та «Kharkov» англійською мовами.

Народження ідеї цього пам'ятника належить студентам Архітектурного факультету Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури, будівля якого знаходиться навпроти встановленого пам'ятника за адресою вулиця Сумська, 40.За кілька років до втілення в життя даного пам'ятника на кафедрі Урбаністики ходили чутки та ідеї про два цікавих і дотепних пам'ятках: перший - пам'ятник Академіку Архітектури А.Н. Бекетову і другий - "відобразити" 50 паралель, яка проходить практично крізь будівлю університету.Ескізи даних ідей гаряче обговорювалися на факультеті і були прийняті на "озброєння" зодчими і художниками міста.Цікаво, що обидві ідеї втілилися: перша - в 2007 році в курдонер ХДТУБА (біля головного корпусу по вулиці Сумській, 40), був встановлений пам'ятник знаменитому зодчому Харкова, Академіку Архітектури А.Н.Бекетову, а в 2010 році на алеї в парку, навпроти університету, з'явилася і мідна "нитка" 50 паралеллі.

За час існування Харківським державним академічним театром ляльок ім. В.А. Афанасьєва поставлено 260 п'єс, зокрема більше 20 з них розраховані на дорослу публіку, за цим показнЗиком театр має найбільший в Україні репертуар для дорослих глядачів серед театрів ляльок. Так, надзвичайним успіхом користується у глядача і у преси постановки для дорослих «Майстер і Маргарита» за М. Булгаковим (постановник Є.Ю. Гімельфарб) та «Ревізор» за М. Гоголем.

Сьогоденний репертуар театру складає понад 30 п'єс. В репертуарі театру вистави для дітей — «Казки джунглів» Р. Кіплінга, «Малюк і Карлсон» А. Ліндгрен, «Кіт у чоботах» Ш. Перро, «Кішкін дім» С. Маршака та інші, п'єси для дорослих[2].

Значним досягненням Харківського театру ляльок є спроби з відродження фольклорної форми вертепу на професійній сцені. Вертеп возили в Москву на Міжнародний фестиваль театрів ляльок і ХІІ Конгрес UNIMA, а пізніше — до Бельгії, де критика одностайно прийняла спектакль.

Театр постійно успішно виступає на фестивалях лялькових театрів, як усередині країни, так і за кордоном.

Прийом опису

Фото 10.

Розділ 2. Практична частина

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]