Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг шпоры. Ковчак.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
171.09 Кб
Скачать

26.Просування товарів: стимулювання збуту

СЗ – форма просування товарів шляхом короткострокового використання стимулів з метою заохочення споживаів,і посередників до здійснення купівлі

В попередніх розділах ми послідовно розглянули три елементи "М-мікс": продукт (product), ціна (price), розподіл (place). Щодо четвертого елементу М (promotion) Дж.Р.Еванс і В.Берман виділяють чотири основних види просування товарів. Реклама — сплачена форма неперсонального надання товарів та послуг з чітко вказаним джерелом фінансування. Паблісіті (пропаганда) — неособисте стимулювання попиту на товар, послугу або діяльність за допомогою розміщення комерційно важливих новин у виданнях або отримання сприятливих презентацій на телебаченні, радіо, сцені, які не оплачуються конкретною фірмою. Персональний продаж: — усна презентація товару під час бесіди з одним або декількома потенційними покупцями для здійснення продажу.

Стимулювання збуту — М-ова діяльність, що включає виставки, демонстрації, купони, премії і стимулює покупки споживачів, підвищує ефективність роботи посередників та продавців.

Можна виділити 3 групи засобів стимулювання збуту для кожного з трьох типів суб'єктів стимулювання: покупці — знижки, купони, конкурси, лотереї, кредит, можливість повернення грошей, пільгові пропозиції; посередники '— знижки ціни, поставка частини товарів безкоштовно, премії, подарунки, конкурси; продавці. Найширше представлені, як бачимо, фінансові засоби стимулювання збуту. В "Цінова політика" ми розглядали зміст багатьох знижок ціни: прості, складні, бонуси, "сконто", сезонні, приховані і т.п. Відзначимо, що дійовим засобом стимулювання збуту є також кредит. Останнім часом в Україні все більших темпів набирає стимулювання покупців за допомогою конкурсів, лотерей, купонів В разі ж необхідності стимулювати продаж конкретного товару чи послуги на даному етапі розвитку ринкових відносин підприємства та організації вдаються до випробуваних надійних заходів — цінових та інших пільг. Наведемо один приклад. Приклад. Оскільки, як зазначалося, фінансові методи стимулювання збуту найчастіше приводять до збільшення обсягу продажу, перед маркетологами постає важливе запитання: чи дійсно ті чи інші знижки, пільги, інші форми стимулювання збуту приведуть до збільшення прибутків фірми? Частку позитивних відповідей на пропозицію передплати за зниженою ціною можна прийняти за цільову величину, що може бути визначена безпосередньо. На основі значень цільової величини можна розрахувати прибутковість зниження передплатної ціни. Схематично проблема представлена так Виставка та ярмарок — це комерційні заходи. Ще не так давно різниця між ними була в тому, що виставка носила просвітницький характер, а ярмарок носив, перш за все, комерційний аспект. Крім того, ярмарки проводяться в одному і тому ж традиційному місці (Дюсельдорф, Брно), тоді як виставки — будь-де і будь-коли. Останнім часом різниця між виставками та ярмарками поступово зникає. Тепер і там, і там укладаються торгові угоди. Які ж причини спонукають фірми приймати рішення про участь у виставках? Це: демонстрація нового виробу, в тому числі в дії; визначення можливого попиту на продукцію; пошук нових клієнтів серед відвідувачів; налагодження контактів у діловому світі; порівняння власної продукції з товарами конкурентів; зустріч з клієнтами; укладання угод. Хороша підготовка до виставки, ставлення до неї, як до засобу привернення на свій бік нових споживачів, інколи дають змогу протягом двох виставочних тижнів забезпечити свою фірму замовленнями на цілий рік. Основним критерієм будь-якої з названих форм стимулювання збуту є збільшення обсягу продажу.