Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетинг шпоры. Ковчак.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
171.09 Кб
Скачать

21.М-ві дослідження конкурентів

Сутність конкуренції та її функції в ринкових уМ-овах. К – властиве тов вир-ву змагання між окремими госп суб-ми, зацікавлен у більш вигідних уМ-овах вир-ва та збуту тов-ів. Ф-ї К : визнач ринк вар-ті тов-ру; стимул впровадж НТП; вибір найб ефект форм вл-ті і господ-ння; вплив на фор-ння ефект організац стр-р. Види конкуренції. За родовою ознакою (вільна, монополістична);в зал-ті від меж взаємозамінності (К торг марок, галузева, формальна, загальна); за гол формами прояву (цінова: пряма, непряма; товарна: функціон, видова, предметна); в структ плані (галузева, міжгалуз); за територ принцип (регіональна, в межах країни, в межах регіону світу, світову); виход із суб-ів р-ку (між товаровир-ми, міжпокупцями, між тов-ми і пок-ми); згідно об”єкту (за ринки збуту, за кан розпод, за ринки закуп, за кан комунікац); згідно стану (потенц, активна, цілеспрям, тимчас, пост-на); недобросовісна. Стратегії конкурентної боротьби за М. Портером. “ціна-кількість” (ефект масштабу – чим \x2191 виробл тим \x2193 ціна); диференціації (намаг досягти унікал-ті в якому-небудь аспекті, який є важлив для вел к-ті спож-ів); фокусування / спеціалізації (концентр на якомусь сегменті р-ку і обслуг його краще ніж кон-тами). Стратегії конкурентної боротьби за Ф. Котлером. Стратегії: лідера (захист позицій), претендентів на лідерство (наступ на позиц лідера); ведених (тик, кого ведуть – мирне спів-во з лідером); займаючих ніши (спец-ся на невеликих, нецікавих для ін сегментах ринку).

Портер визначив5 сил конкуренції:

Між діючими фірмами в галузі,потенційні конкуренти, товари-замінники,споживачі,постачальники.

Дослідження ефективності Мової діяльності конкурентів передбачає порівняльну оцінку за кожним з елементів Мового комплексу – товар,ціна, розподіл, просування:

  • Товар – якість,упаковка,технічні параметри, можливість заміни товару,стиль, імідж торг.марки, рівень ремонтного обслуговування, унікальність, надійність,гарант.термін, захищеність патентами,асортимент

  • Ціна – рівень ц., знижки, термін платежів,умови кредитування,гнучкість ц.політики

  • Розподіл – обсяги реалізації в натур. І грош. Вироазі, торгова націнка, кількість торг.персоналу, рівень кваліфікації,використ.прямого М

  • Просування товару – бюджет та засоби просування, ефективність рекламних кампаній, методи стимулювання збуту, персональний продаж, паблік рілейшнз.

  • Результати аналізу представляють у порівняльній табличці

22Мотиви, що використовуються при розробці рекламних звернень. Мотиви:

1.раціональні -:а)мотив вигоди(прибутковості,ефективного використання грошей, прагнення збагатіти) ….б)мотив здоровя…в)мотив надійності та гарантій (зниж.ризиків)…г)мотив зручності та отримання додаткових вигод

2.емоційні -:а)мотив страху…б)мотив самотвердження(формув.соц.статусу, іміджу)…в)мотив свободи(самостійність,незалежність думок,дій) г) м-в пізнання(відкриття нового, прагнення бутипроінфорМ-ованим)…д)м-в гордості…е)мотив любові…є)м-в радості та гумору…ж)м-в самореалізації(потреба у розкритті своїх здібностей))

3.моральні: а)справедливості б)порядності(чесність, доброта) в)соціальний(виріш.соц.проблем, міжнац.конфліктів, боротьба зі злочинністю) г)співучасті(допомога іншим людям, прагнення бути корисним у вирішенні проблем)