Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еще туризм.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
118.89 Кб
Скачать

40.Господарсько-економічна функція туризму.

Господарська - економічна функція туризму є значною серед інших функцій туризму.. Потреби подорожуючої людини, з огляду на масовість, сформували галузь сфери обслуговування населення, яка при подальшому розвитку перетворилась в індустрію туризму – міжгалузевий комплекс, що відіграє провідну роль в економіці багатьох країн світу.Економічна складова туристичної діяльності проявляється не тільки в комерційній спрямованості, а й в посиленні соціальної та економічної ролі туризму (реставрація пам’яток історії та культури, природоохоронні заходи, реконструкція матеріальної бази, освітянська та виховна робота засобами туризму тощо).Господарська складова характеризується використанням таких факторів виробництва, як капітал, земля і праця. При комбінуванні різноманітним чином даних факторів для виробництва нового туристичного продукту відбувається створення доданої вартості. Таким чином, підприємства, які працюють у туристичній галузі, вироблять нові продукти і тим самим сприяють створенню доданої вартості в економіці.

Туризм впливає на економіку в таких аспектах:

1) є джерелом доходу для місцевого населення туристських центрів;

2) стимулює розвиток галузей, пов’язаних з випуском предметів народного вжитку, бо приплив туристів підвищує попит на багато видів товарів, завдяки чому виробництво розвивається;3) сприяє розвитку пізнання і розважального бізнесу, бо зі сторони місце-вої влади приділяється велика увага “ресурсам гостинності”, збереженню культурної спадщини (пам’ятників, музеїв, архітектурних ансамблей), побудові різноманітних атракціонів для розваг;4) дає прибуток і сприяє розвитку транспортних підприємств і організацій;5) стимулює розвиток підприємств зв’язку, бо підтримуючи контактиз місцем постійного проживання, туристи використовують пошту, телеграф, телефон;6) обумовлюють зростання попиту на вироби місцевої промисловості, сувеніри, які є рекламою для туристського центру;7) сприяють припливу до країни іноземної валюти.

Економічне значення туризму в масштабі держави полягає в можливостінадходжень до державного і місцевих бюджетів через податки, а також поповнення позабюджетних фондів.

41. Види туризму що підлягають ліцензуванню в Україні,та їх характеристика.

Туристична діяльність підлягає обов'язковому державному ліцензуванню. Видача ліцензій здійснюється відповідно доЗакону Державним комітетом молодіжної політики, спорту і туризму України та місцевими органами виконавчої влади у сфері туризму. Ліцензуванню підлягають такі види туристичної діяльності: — іноземний туризм — організація приймання та обслуговування іноземних туристів в Україні; — внутрішній туризм — організація приймання та обслуговування вітчизняних туристів в Україні; — зарубіжний туризм — організація туристичних поїздок за межі України; — екскурсійна діяльність; — організація масового і спортивно-оздоровчого туризму (піші походи, альпінізм); організація літніх таборів.Метою ліцензування є створення рівних можливостей длясуб'єктів підприємництва на ринку туристичних послуг тазабезпечення захисту прав і законних інтересів держави таспоживачів цих послуг, підвищення рівня туристичногообслуговування, приведення його у відповідність з міжнароднимивимогами. За видачу ліцензії стягується плата відповідно до вимогчинного законодавства.Уся сума плати надходить на рахунок позабюджетних коштівДержкомтуризму України (у Фонд розвитку туризму) або на рахункимісцевих органів ліцензування, яким це право делегованеДержкомтуризмом України.

Строк дії ліцензії три роки.