Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еще туризм.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
118.89 Кб
Скачать

53.Вимоги до кадрового складу туристичного підприємства.

Керівник суб'єкта туристичної діяльності або туристичного підрозділу повинен мати вищу освіту, а також спеціальну туристичну освіту або досвід роботи в галузі туризму не менше 3 років.

Суб'єкт туристичної діяльності зобов'язаний зберігати рішення засновників(а) (протокол, наказ тощо) про призначення керівника суб'єкта туристичної діяльності.

Назва посади керівника суб'єкта туристичної діяльності повинна відповідати назві його посади в установчих документах.

У суб'єкта туристичної діяльності повинні зберігатися трудові угоди (при їх укладанні з працівниками), документи (копії) про освіту чи фахову підготовку, трудові книжки працівників тощо.

Суб'єкт туристичної діяльності має право залучати гідів-перекладачів та екскурсоводів до роботи з іноземними туристами за умови наявності в них документів, що підтверджують їх фахову підготовку. Копії зазначених документів повинні зберігатися у суб'єкта туристичної діяльності.

У штаті туроператора повинно налічуватись не менше 50 відсотків фахівців, які мають стаж роботи в галузі туризму не менше 3 років або вищу освіту в галузі туризму.

Керівник турагента чи керівник філії, іншого відокремленого підрозділу турагента (юридичної особи) повинен мати стаж роботи в галузі туризму не менше 3 років або освіту в галузі туризму.

У штаті турагента (юридичної особи) повинно налічуватись не менше 30 відсотків фахівців, які мають стаж роботи в галузі туризму не менше 3 років або освіту в галузі туризму.

Турагент – суб’єкт підприємницької діяльності–фізична особа повинен мати освіту в галузі туризму.

У штаті суб'єкта туристичної діяльності (туристичного підрозділу) повинно налічуватись не менше 30 відсотків фахівців, які мають спеціальну туристичну освіту або стаж роботи в галузі туризму не менше 3 років.

46.Види маршрутів за побудовою.

Туристский маршрут – це попередньо намічений шлях туристського походу (екскурсії, подорожі), характеризується певним порядком переміщення туристів за географічними точкам [5].

За побудовою траси:

- лінійні – тури з відвідуванням декількох пунктів обслуговування та неспівпаданням пунктів початку та завершення подорожі;;

- радіальні – тури, з відвідуванням одного пункту (міста) обслуговування, звідки можливі екскурсії, але за умови повернення на місце основного обслуговування;;

- кільцеві- тури з відвідуванням декількох пунктів (міст) обслуговування, де пункт початку та закінчення подорожі співпадають;

- комбіновані – які включають елементи описаних вище маршрутів у різних варіаціях.

47.Визначення поняття «тур» та ознаки кваліфікації турів.

За формою побудови туру: Пекідж-тур – це подорож за визначеним маршрутом з певним комплексом послуг, тобто пакет послуг, який включає не менше двох компонентів з таких як: перевезення, розміщення, харчування чи інші послуги. Інклюзив-тур – це тур, що складається з різних видів послуг, кожна з яких може бути реалізована окремо та має власну роздрібну ціну.

В залежно-сті від змісту програм обслуговування: Тематичні тури – тури, в яких переважають екскурсійні та пізнавальні заходи (відвідування музеїв, фольклорних свят, вивчення мови, івентивний туризм ; Курортно-оздоровчі – тури, в яких переважають оздоровчо-відновлювальні заходи ; Спортивні тури – тури з насиченням спортивними заходами чи з активними засобами пересування.; Комбіновані тури – тури, які поєднують елементи тематичних, культурно-оздоровчих чи спортивно-пішохідні тури; Паломницькі тури – тури, з метою відвідування місця культового поклоніння святим місцям (паломництва) відповідно до релігійного віросповідання, здійснення обітниці, участі в обряді, духовного самозбагачення та ін. Шоп-тур – це туристична подорож, метою якої є купівля певних товарів, характерних для країни перебування (відвідування).

За формою організації подорожі: VIP – тури – тури за класом обслуговування “VIP” в яких всі елементи туру підбираються відповідно до індивідульного замовлення туриста, в основному одиничного виконання та вирізняються найвищою якістю обслуговування; Тури A la cartе – тури з визначенням маршруту за вибором самих туристів; Тури Stop-over – індивідуальні тури для транзитних туристів; Cet – тури – стандартні економічні тури для групового туризму; Тур “Каскад” (або “фікс-тури”) – це групові тури, в яких склад групи формується безпосередньо в країні (чи місці) відвідування, подорож яких відбувається за заздалегідь зпланованим маршрутом, за визначеною (фіксованою) програмою перебування та з певним комплексом послуг;

Велнес – тур – це тури на санаторно-курортне лікування, регенерацію, рекреацію, релаксацію чи з будь-якою іншою метою, яка спрямована на відтворення життєвих сил, відпочинок та оздоровлення. Джип-сафарі – це подорожі на природу, або подорожі в заповідник на джипах-внедоріжниках та організується здебільшого як організована колонна автомашин, в якій окрім джипів з туристами та супроводжаючими,також слідує транспорт з палатками, паливом, продуктами харчуван-ня та ін. знаряддям. Круїзні програми – це програми перебування на круїзному судні, які включають змістовну програму відпочинку та берегову програму, - сукупність послуг , що надаються учасникам круїзу в портах заходу судна в період його зупинки. Інформаційний (ознайомлюваль-ний) або рекламний тур (фем-тур) – безкоштовний чи пільговий (реалізований за собівартістю) тур, що організується для турагенств чи (або) співробітників авіаком-паній з метою їх ознайомлення з певними туристичними маршрутами та центрами. Тур “Система фортуна” – продаж пакетів послуг зі знижкою за проживання без вказівки конкретного готелю, назва якого стає відомою при приїзді на місце відпочинку.

За відношен-ням до життєво-го циклу туристич-ного продукту : Основні тури – це тури, що знаходяться на стадії росту та приносять основний прибуток туристичному підприємству; Підтримуючі тури – це тури, що стабілізують доходи від продажу та знаходяться на стадії зрілості; Стратегічні тури – це тури, що забезпечують майбутні прибутки туристи-чного підприємства та знаходяться на стадії розробки та впровадження; Тактичні тури – тури, що стимулюють продаж основних та знаходяться, як правило, на стадії росту та зрілості.

За сезонністю: Цілорічні тури – до них відносяться всі види турів за наявністю цілорічного графіку дії (напр.:екскурсійні програ-ми). Сезонні тури – це тури, які функціонують на протязі певного сезону (чи сезонів).

За побудовою траси маршруту: - лінійні – тури з відвідуванням декількох пунктів обслуговування та неспівпаданням пунктів початку та завершення подорожі;;

- радіальні – тури, з відвідуванням одного пункту (міста) обслуговування, звідки можливі екскурсії, але за умови повернення на місце основного обслуговування;;

- кільцеві- тури з відвідуванням декількох пунктів (міст) обслуговування, де пункт початку та закінчення подорожі співпадають;

- комбіновані – які включають елементи описаних вище маршрутів у різних варіаціях.

За тривалістю подорожі: Багатоденні тури (відпускні) – тури на термін від 7 днів та більше, здебільшого курортно-оздоровчого, розважального та рекреаційного змісту;

Тури вихідного дня (week-end tours) – тури на 2-4 дні, здебільшого які припадать на кінець робочого тижня чи святкові дні.

За віком: Дитячі тури – тури, в яких окрім основних послуг переважають пізнавальні, спортивно-оздоровчі, навчальні, розважальні заходи; Молодіжно-студентські тури – тури, в яких окрім основних послуг переважають заходи розважального характери, анімаційні та музичні програми, тощо; Тури для людей середнього віку – тури, в яких окрім основних послуг, пропонується ряд заходів культурно-розважального характеру, пізнавальних та ознайомлювальних програм;

Тури для людей третього віку – тури, в яких окрім основних послуг, переважають заходи оздоровчого, профілактичного характеру, а також користуються підвищеним попитом екскурсійно-пізнавальні програми, в тому числі культурного характеру.

За складом груп подорожуючих: Індивідуальні тури – тури, склад послуг в яких визначається самим замовником, а програма туру формуєтсья в момент продажу послуг туристу; Сімейні тури, Групові тури – тури у складі групи туристів, які здійснюються за заздалегідь спланованим маршрутом з певним набором туристичних послуг.