Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еще туризм.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
118.89 Кб
Скачать

44. Види турів в залежності від змісту програм обслуговування

Тур - це програма, в межах якої реалізується мета перебування людини поза постійним місцем проживання, складена з урахуванням індивідуальних побажань, і комплекс заходів по її реалізації на відповідному якісному рівні. Однією з класифікаційних ознак є зміст програми перебування. Тури, які розробляються туроператорами, повинні відповідати таким принципам: - безпека- комфортність - ергономічність (відповідність турпродукта та його складових фізіологічним та психологічним потребам туриста);- достатність послуг, що пропонуються для задоволення потреб туриста під час подорожі, для реалізації мети подорожі;- категоріальна відповідність (всі складові тура повинні відповідати заявленому класу обслуговування);- конкурентоздатність (забезпечення прибутковості в діяльності турфірми).Тематичні тури – тури, в яких переважають екскурсійні та пізнавальні заходи(відбідуваня музеїв, вивчення мови, сторичний туризм;етнографічний туризм;літературний туризм; подорожі міфологічними місцями; туризм для гурманів) Однією з найцінніших переваг тематичного туризму полягає в можливості надання даних послуг протягом усього року. Туристи, які мають особливі інтереси, можуть користуватися послугами тематичного туризму цілий рік, що забезпечує надходження коштів протягом усього року. можуть бути як груповими так і індивідуальними, за спеціально розробленими маршрутами, з урахуванням побажань туристів.

Курортно-оздоровчі- тури, в яких переважають оздоровчо-лікувальні заходи(курортні програми,профілактичне лікування, водо-, грязелікування, викорсит.мін.вод, відпочинок біля моря, фітопроцедури). Харчування на оздоровчих турах повинен мати асортимент страв, відповідний тій чи іншій дієті, раніше прописаноїврачом-диетологом. Для організації оздоровчих турів використовуються зручні, комфортабельні готелю, пансіонати, санаторії, які працюють у тихих озеленених районах, поблизу природничих чи штучних водойм.

Спортивні тури з насиченням спортивними заходами чи з активними засобами пересування( походи та прогулянки, катання на лижах, санчатах, велотури, дайвінг, пригдницькі експедиції) Всі тури спортивно-оздоровчого напрямку можна умовно поділити на три великі групи: тури без спортивних походів, що включають в програму відпочинку в туристичному комплексі різноманітні види спортивно-оздоровчих, а також інтенсивних спортивних занять; тури, що містять у своїй програмі некатегорійні спортивні (любительські) походи; тури для туристів-спортсменів з використанням походів задля отримання або захисту певної категорії різної складності.Комбіновані тури – поеднують елементи тематичних, курортно-оздоровчих чи спортивних подорожей. Шоп-тури – тур.подорож з метою купівлі певних товарів, характериних для країни пербування. (взуття, трикотажу й інших товарів — у Туреччині, Італії, Португалії, Сирії; текстилю — в Індонезії; хутра — в Греції й Аргентині; меблів — у Польщі й Італії; теле- і радіотоварів — в ОАЕ; автомашин — у Німеччині, Швеції, Голландії). Ціна турпакета зазвичай включає: переліт, трансфери, страховку, проживання в недорогому готелі, поїздки до торгових центрів, на склади і фабрики в супроводі гіда, який допомогає робити покупки. За наявності великої кількості шоперів турфірми відправляють їх чартерними рейсами.