Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відкриті питання малі.docx
Скачиваний:
655
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
349.75 Кб
Скачать

18. Вартість, корисність, цінність: зміст та сучасні трактування

У суч. екон. теорії існують різні підходи до характеристики товару та його властивостей. Один з них характеризується такими поняттями, як «вартість» , "корисність" та "цінність" товару.

Вартістьвитрати суспільно необхідної праці на виробництво товарів.

Чинники впливу на величину вартості товару:

  • Інтенсивність праці;

  • Суспільно необхідний робочий час.

Величина суспільної вартості товару визначається суспільно необхідним часом, який потрібний для його виробництва. Вона змінюється прямо пропорційно кількості і обернено пропорційно продуктивності суспільної праці.

Корисність – це суб’єктивна міра задоволення, що отримується від споживання блага або набору благ. Один і той самий товар 3 однаковою споживчою вартістю може мати зовсім різний ступінь корисності для окремих людей.

Цінність – оцінка ступеня корисності блага індивідом (суб’єктивна категорія).

З позицій неокласичних поглядів, цінність благ залежить також і від їхньої рідкості, тобто від жагучості потреб та запасу (кількості) благ, які здатні ці потреби задовольняти.

Рідкість - характеристика економічних благ, що відображає обмеженість ресурсів для задоволення безмежних потреб суспільства. Більшу цінність мають ті блага, що обмежені, рідкісні порівняно з потребами в них.

Наприклад, вода має більшу корисність для людини, ніж діамант. Але води достатньо, а діамантів мало. Тому діаманти, корисність яких набагато менша для задоволення життєвих потреб, адже без них можна взагалі обійтися, оцінюються людьми дорожче, ніж вода.

Ціну можна вважати формою грошового вираження вартості і цінності товару.

19. Теоретичні концепції виникнення і природи грошей.

Гроші – це паперові чи металеві знаки, що служать мірою вартості речей, робіт, послуг та інших мат. і немат. благ, виконують функцію загального еквівалента, засобу платежу, обміну, нагромадження.

Концепції причини виникнення грошей:

Раціоналістична(гроші – продукт домовленості між людьми).

Еволюційна(товар, який стихійно виділився із тов. вир.).

Основні сучасні концепції грошей базуються на теоріях:

Металева (XVI—XVII ст.), гроші повинні ототожнюватися з дорог. металами і повинні бути виготовлені тільки із них. Представники – Т. Ман, У. Стаффорд, Д. Норе.

 Номіналістична - гроші не мають товарної цінності, а дістають її під дією держави у вигляді металевої субстанції. Прихильники – Дж. Берклі, Дж. Стюарт.

Кількісна. ціни товарів визначаються об'ємом платіжних засобів, що знаходяться в обігу. Належить до числа найстаріших доктрин в історії економічної думки. Основоположники – Дж. Люкк, Д. Юм, Ш. Монтеск’є.

20. Функції грошей та їх еволюція.

Гроші – це паперові чи металеві знаки, що служать мірою вартості речей, робіт, послуг та інших мат. і немат. благ, виконують функцію загального еквівалента, засобу платежу, обміну, нагромадження.

Функції грошей – це дії, які вони здійсн. у ринковій економіці.

Функції грошей:

  • Засіб обігу – гроші виконують роль посередника в обміні товарів і забезпечують їхній обіг.

  • Засіб платежу – полягає в обслуговуванні грошима погашення різноманітних боргових зобов’язань між суб’єктами економ. відносин.

  • Засіб утв. скарбів – виконують ті гроші, які виходять з обігу, тимчасово переривають свій рух, нагромаджуються і перетворюються на скарб.

  • Світові гроші – це функція, в якій гроші обсуговують рух вартості в міжнародному економічному обороті.

  • Міра вартості – полягає у здатності грошей як загального еквівалента вимірювати вартість усіх інших товарів, надаючи їм форму ціни.

З розвитком ринкових відносин та процесу демонетизації золота деякі функції грошей еволюціонували. Одночасно з еволюцією функцій грошей відбувається і процес еволюції видів грошей.

Види грошей:

  • Товарні гроші – це гроші, які використовують як засіб обміну і водночас продаються і купують як звичайний товар. Металеві гроші спочатку з'явилися як шматки металу різної форми та ваги, з часом вони трансформувались у форму монет. 

  • Металеві гроші – грошові знакт, виготовлений з металу (золота, срібла, міді або сплавів) встановлених законом ваги і форми, що використовується як засіб грошового обігу та платежу.

  • Паперові гроші — це гроші, що не мають самостійної вартості, або ця вартість не співрозмірна з номіналом. Вони випускаються державою для покриття своїх (бюджетних) витрат і наділяються нею примусовим курсом, визнаються законним платіжним засобом на всій території.

  • Кредитні гроші — символ вартості, що виконує роль загального еквівалента і забезпечує встановлення економічних зв'язків між суб'єктами національної економічної системи та різних систем.

  • Електронні гроші — це різновид депозитних грошей, які існують у пам’яті комп’ютерів і здійснюють свій рух автоматично з допомогою комп’ютерних систем за безпосередніми розпорядж. власників поточних рахунків.