Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPO_EKZAMEN1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
427.52 Кб
Скачать

41) Слідчий апарат, його структура

Слідчий апарат органів прокуратури складається зі слідчих, старших слідчих та слідчих з особливо важливих справ.

У Генеральній прокуратурі України є слідчі й старші слідчі, які призначаються Генеральним прокурором України.

У прокуратурах обласного рівня є слідчі управління та відділи, а в Генеральній прокуратурі — управління по розслідуванню особливо важливих справ.У прокуратурах районів, міст є слідчі та старші слідчі, які призначаються та звільняються прокурором АР Крим, областей, міст Києва і Севастополя.

Слідчий апарат органів МВС і СБУ складається зі слідчих, старших слідчих і слідчих з особливо важливих справ.

У міських і районних відділах (управліннях) внутрішніх справ є слідчі групи і слідчі відділення, а в обласних і прирівняних до них управліннях Міністерства внутрішніх справ — слідчі управління.

Керівництво слідством в органах прокуратури, МВС, СБУ і податкової міліції здійснюють начальники слідчих підрозділів.

Повноваження начальника слідчого відділу визначені у ст. 1141 КПК. Він має право перевіряти кримінальні справи, давати вказівки слідчому про проведення досудового слідства, про притягнення як обвинуваченого, про кваліфікацію та обсяг обвинувачення, про направлення справи, про проведення окремих слідчих дій, має також право передавати справу від одного слідчого до іншого, доручати розслідування справи декільком слідчим, а також брати участь у проведенні досудового слідства і особисто проводити попереднє слідство, користуючись при цьому повноваженнями слідчого.

Термін об’єднання слідчих апаратів прокуратури, МВС та СБУ в єдину систему досудового слідства ні Конституцією, ні іншими нормативними актами не визначений. Це залежить від темпів реалізації судовоправової реформи в Україні.

42. Порядок формування, склад та повноваження пленуму Верховного суду Украї\ни

Повноваження Пленуму Верховного Суду України

Відповідно до статті 45 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Пленум Верховного Суду України є колегіальним органом, повноваження якого визначаються Конституцією України та цим Законом. До складу Пленуму Верховного Суду України входять всі судді Верховного суду України.

Засідання Пленуму веде Голова Верховного Суду України, а в разі його відсутності Перший заступник або інший заступник Голови Верховного Суду. Порядок роботи Пленуму встановлено Законом "Про судоустрій України" та прийнятим відповідно до нього Регламентом Пленуму Верховного Суду України.

В засіданнях Пленуму беруть участь Голова Вищої ради юстиції, Генеральний прокурор і Міністр юстиції України.

На засідання Пленуму можуть бути запрошені судді інших судів, члени Науково-консультативної ради при Верховному Суді України, інші фахівці відповідних галузей права, які вправі брати участь у обговоренні питань, з яких їх запрошено на засідання Пленуму.

Засідання Пленуму Верховного Суду України є повноважним за умови присутності на ньому не менш як двох третин складу Пленуму.

Пленум Верховного Суду України приймає з розглянутих питань постанови. Постанови Пленуму Верховного Суду України підписуються головуючим на засіданні Пленуму та секретарем Пленуму і публікуються в офіційному друкованому органі Верховного Суду України.

Особливості проведення Пленуму Верховного Суду України з розгляду окремих питань, у тому числі щодо процедури скликання, повноважності засідання, порядку роботи, процедури голосування, порядку прийняття рішень та підписання постанов, прийнятих Пленумом Верховного Суду України, встановлюються законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]