Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPO_EKZAMEN1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
427.52 Кб
Скачать

38. Система органів досудового слідства їх компетенція

Досудове слідство проводиться в порядку, передбаченому чинним Кримінально-процесуальним кодексом України.

Провадження досудового слідства обов'язкове в усіх кримінальних справах. Винятком є справи, в яких згідно з Кримінально-процесуальним кодексом України досудове слідство не проводиться.

Порядок та строки досудового слідства визначає Кримінально-процесуальний кодекс України.

Діяльність органів досудового слідства здійснюється на основі Конституції України, цього Закону, Кримінального кодексу, Кримінально-процесуального кодексу України, інших нормативно-правових актів, а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Діяльність органів досудового слідства здійснюється у відповідності з принципами:

- рівності всіх фізичних осіб перед Законом незалежно від соціальної, національної чи расової належності, майнового, службового чи іншого стану, віросповідання або політичних переконань;

- додержання, поваги і захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина;

- гуманізму;

- законності;

- справедливості;

- невідворотності покарання;

- презумпції невинуватості.;

39. Порядок формування, структура та повноваження Верховного суду України

Верховний Суд України:

1) переглядає справи з підстав неоднакового застосування судами (судом) касаційної інстанції однієї і тієї ж норми матеріального права у подібних правовідносинах у порядку, передбаченому процесуальним законом;

2) переглядає справи у разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні справи судом;

3) надає висновок про наявність чи відсутність у діяннях, в яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; вносить за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров'я;

4) звертається до Конституційного Суду України щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Верховний Суд України очолює Голова Верховного Суду України, який, відповідно до Конституції України, обирається на посаду та звільняється з посади шляхом таємного голосування на Пленумі Верховного Суду. Голова Верховного Суду обирається на 5 років та не може бути обраний на цю посаду більш ніж на два строки підряд.

До складу Верховного Суду України входять судді, обрані на посаду безстроково. Кількість суддів встановлюється указом Президента України за поданням Голови Верховного Суду України, погодженим з Радою суддів України.

40. Форми звернення до Конституційного Суду України та їх суб’єкти.

Звернення до Конституційного Суду може бути у формі конституційного подання або конституційного звернення.

Конституційне подання – це письмове клопотання до Конституційного Суду про визнання неконституційним правового акта (його окремих положень), про визначення конституційності міжнародного договору або необхідності офіційного тлумачення Конституції України та інших законів.

Суб’єктами права щодо конституційного подання є:

· Президент України;

· не менш ніж 45 народних депутатів України;

· Верховний Суд України;

· уповноважений Верховної Ради України з прав людини;

· Верховна Рада Автономної Республіки Крим.

Конституційне звернення – це письмове клопотання до Конституційного Суду про необхідність офіційного тлумачення Конституції України, законів України для забезпечення реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, а також прав юридичної особи.

Суб’єктами права щодо конституційного звернення є:

· громадяни України;

· іноземці;

· особи без громадянства;

· юридичні особи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]