Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
317.73 Кб
Скачать

2. Місце фінансів підприємства у загальній фінансовій системі країни

Сучасна фінансова система держави складається з децентралізованих і централізованих (загальнодержавних) фінансів.

У зв'язку з цим фінансова система ― це сукупність різноманітних сфер фінансових відносин, кожна з яких характеризується особливостями формування і використання фондів грошових коштів, різною роллю в суспільному відтворенні.

Фінансова система України включає такі ланки фінансових відносин: державний бюджет, позабюджетні фонди, державний кредит, фонди соціального страхування, фінанси підприємств різноманітних форм власності, фінанси домогосподарств (рис. 1.1.). Складові частини фінансової системи тісно взаємозалежні між собою і взаємообумовлені. Фінансовий стан кожного її елемента з однієї сторони залежить, а з іншого боку - впливає на фінансовий стан іншого.

В єдиній фінансовій системі держави можна виділити три підсистеми:

  • загальнодержавні фінанси;

  • фінанси господарюючих суб’єктів (фінанси підприємства);

  • фінанси домашніх господарств (фінанси громадян).

Поділ єдиної фінансової системи на підсистеми обумовлений відмінностями в задачах і методах формування і використання централізованих і децентралізованих фондів грошових коштів.

Загальнодержавні фінанси забезпечують потреби розширеного відтворення на макрорівні, фінанси суб'єктів підприємства (фінанси підприємств) використовуються для забезпечення відтворювального процесу коштами на мікрорівні, а фінанси домогосподарств є як кінцевим споживачем створеного продукту, так і основним постачальником трудових ресурсів і внутрішніх інвестицій на ринок.

Структура фінансів держави наведена на рис. 1.2.

Загальнодержавні централізовані фонди грошових ресурсів створюються шляхом розподілу і перерозподілу національного доходу, створеного в галузях матеріального виробництва. Важлива роль, яку виконує держава в області економічного і соціального розвитку, призводить до необхідності централізації в його розпорядженні значної частини фінансових ресурсів. Формами їхнього використання є бюджетні і позабюджетні фонди, що забезпечують потреби держави у вирішенні економічних, політичних і соціальних завдань.

Інші форми і методи утворення і використання грошових фондів застосовуються кредитними і страховими ланками фінансової системи.

Децентралізовані

Централізовані

Фінанси підприємств

Фінанси домо-господарств

Загальнодержавні фінанси

Приватні фінанси

Фінанси підприємств різних форм власності

Фінанси державних підприємств

Державні фінанси

Рис. 1.1. Фінансова система держави

Децентралізовані фонди коштів формуються з грошових доходів і накопичень підприємств і домогосподарств.

Загальнодержавні фінанси органічно пов'язані з фінансами підприємств. З одного боку, головним джерелом доходів бюджету є національний доход, утворюваний в сфері матеріального виробництва. З іншого боку - процес розширеного відтворення здійснюється не тільки, за рахунок власних коштів підприємств, але і з притягненням загальнодержавного фонду коштів у формі бюджетних асигнувань і використання банківських кредитів. При нестачі власних засобів підприємство може залучати на акціонерній основі кошти інших підприємств і населення, а також на базі операцій із цінними паперами - позикові кошти на фондовому ринку. За допомогою укладення договорів із страховими компаніями здійснюється страхування підприємницьких ризиків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]