Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
443.9 Кб
Скачать

2.8. Облік капіталу і забезпечень.

Власний капітал – це загальна вартість засобів підприємства, які належать йому на правах власності та використовуються ним для формування його активів. Кожне підприємство для здійснення господарської діяльності повинно мати економічні ресурси, які називаються активами підприємства. Якщо активи підприємства формуються тільки за рахунок власних коштів (власного капіталу) то має місце наступне балансове рівняння:

Активи = Власний капітал ( 1)

Проте рівняння (1) не характерне для більшості підприємств, і для ТОВ «БФ «Пріоритет» теж. Активи підприємства можуть поповнюватися за рахунок коштів інших підприємств і фізичних осіб. В цьому випадку підприємство матиме заборгованість (зобов’язання). З урахуванням заборгованості наведене вище рівняння набуває вигляду:

Активи = Власний капітал + Зобов’язання ( 2)

Основним елементом власного капіталу є статутний капітал – один із основних показників, що характеризує розміри та фінансовий стан підприємства. Статутний капітал – це організаційна-правова форма капіталу, величина якого визначається установчими документами господарюючого суб’єкта згідно з чинним законодавством. Це сукупність внесків засновників (учасників) в майно, виражених у грошовому вимірнику, при створенні підприємства для забезпечення його статутної діяльності. Для обліку статутного капіталу підприємство використовує рахунок 40 “Статутний капітал”, по кредиту даного рахунку відображається збільшення статутного капіталу, а по дебету його зменшення (вилучення).

Сума, яка на дату реєстрації підприємства оголошена, але фактично не внесена засновниками, представляє собою неоплачений капітал підприємства. Невкладені кошти засновників (учасників) зменшують реальний розмір статутного капіталу та в пасиві балансу відображається зі знаком мінус. Неоплачений капітал відображається на рахунку 46 “Неоплачений капітал”, по дебету даного рахунку відображається заборгованість засновників (учасників) за внесками до статутного капіталу підприємства, по кредиту – погашення цієї заборгованості.

Також власний капітал включає такі елементи:

  • Пайовий капітал – це сукупність добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарсько-фінансової діяльності коштів фізичних і юридичних осіб. Для обліку пайового капіталу в плані рахунків передбачений рахунок 41 “Пайовий капітал”, він призначений для обліку й узагальнення інформації про суми пайових внесків членів споживчого товариства, колективного сільськогосподарського підприємств. Підприємство у своєму складі не має пайового капіталу, так як не є вище переліченим підприємством

  • Додатковий капітал включає суми на які вартість реалізованих випущених акцій перевищує їх номінальну вартість, а також суми дооцінки необоротних активів та вартість необоротних активів безоплатно отриманих підприємством від інших осіб та інше. Для обліку додаткового капіталу передбачений рахунок 42 “Додатковий капітал”, по кредиту якого відображається збільшення додаткового капіталу, по дебету – зменшення. Підприємство використовує такі субрахунки: 422 “Інший вкладений капітал;

  • Резервний капітал створюється відповідно до статуту використовується, як правило, у випадку недостачі прибутку для погашення боргів, покриття непередбачених витрат та в інших випадках. Для обліку резервного капіталу передбачений рахунок 43 „Резервний капітал”, по кредиту якого відображається створення резерву, за дебетом – їх використання.

  • Вилучений капітал показує, що капітал належить підприємству, але не закріплений за конкретною фізичною особою. А також – вартість акцій власної емісії, які на даний момент не розміщені серед акціонерів. Для обліку вилученого капіталу передбачений рахунок 45 „Вилучений капітал”, по кредиту якого відображається вартість анульованих акцій, а по дебету – фактична собівартість акцій власної емісії або часток, викуплених господарським товариством у його учасників.

  • Нерозподілений прибуток (непокриті збитки), вони обліковуються на рахунку 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)”. Даний рахунок призначений для узагальнення інформації про формування і використання фінансових результатів господарської діяльності Товариства. По кредиту рахунка відображають збільшення прибутку від усіх видів діяльності, по дебету – збитки та використання прибутку. Рахунок 44 має три субрахунка, а саме: 441 “Прибуток нерозподілений” – відображають наявність і рух нерозподіленого прибутку; 442 “Непокриті збитки” – відображаються непокриті збитки (Товариство непокритих збитків у своєму складі немає). 443 “Прибуток використаний у звітному періоді” – відображається прибуток, який був використаний у звітному періоді.

Основні бухгалтерські проводки, які відображають формування статутного капіталу і нерозподіленого прибутку підприємства наведено в табл. 2.8.1

Таблиця 2.8.1

Бухгалтерські проводки з обліку статутного капіталу і нерозподіленого прибутку ТОВ «БФ «Пріоритет» за листопад 2012 рік

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума (грн.)

Кореспонденція рахунків

Згідно нормативних документів

На ПП «Паляниця плюс»

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

1.

Зареєстрований статутний капітал

Внесення засновниками внесків до статутного капіталу грошовими коштами

-

46

40

46

40

-

311

46

311

46

2.

Поповнення засновниками статутного капіталу після реєстрації:

  • основними засобами;

  • запасами;

  • нематеріальними активами

10

20

12

46

46

46

10

20

12

46

46

46

3.

Відображено нерозподілений прибуток

2822,48

791

441

791

441