Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
443.9 Кб
Скачать

2.3. Облік розрахункових та кредитних операцій

Необхідною умовою нормальної діяльності будь-якого підприємства є встановлення ним господарських відносин з постачальниками, покупцями, іншими організаціями, працівниками та іншими особами. Ці зв’язки забезпечують безперервне постачання виробництва, ритмічність відвантаження (реалізації) продукції покупцям. Встановлення господарських відносин суб’єкта підприємницької діяльності з іншими особами передбачає виникнення між ними певних прав та зобов’язань.

Методологічні основи бухгалтерського обліку дебіторської заборгованості і вимоги до її розкриття у фінансовій звітності містяться у П(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість», затверджене наказом Міністерства фінансів України від 08.10.1999 р. №237.

П(С)БО 10 дає такі визначення термінів «дебітори», дебіторська заборгованість:

Дебітори – це юридичні та фізичні особи, які внаслідок минулих подій заборгували підприємству певні суми грошових коштів, їх еквівалентів або інші активи.

Дебіторська заборгованість – сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату.

Придбання матеріальних цінностей може проводитися на різних умовах оплати їх вартості. При проведенні оплати за фактом поставки матеріальних активів на ТОВ «БФ «Пріоритет» його грошові кошти трансформуються в запаси виробничих та матеріальних цінностей, які знаходяться в розпорядженні підприємства та є основою для досягнення запланованих обсягів запасів.

Якщо ж підприємство здійснює авансову оплату, то утворюється дебіторська заборгованість постачальників, яка через певний термін часу має бути погашена в матеріальній формі шляхом поставки відповідних матеріальних активів.

Реалізація товарів може передбачати дві форми оплати: за фактом продажу або з відстрочкою платні. У першому випадку цикл руху оборотних активів на цьому закінчується – авансовані гроші знову приймають грошову форму. Залежно від цільової функції діяльності мають створюватися умови для досягнення рівності між обсягом авансованих та повернених грошей (самоокупність) або зростання грошових коштів за результатами закінчення кожного операційного циклу (самофінансування).

При реалізації продукції на умовах відстрочки платні (комерційний або споживчий кредит) матеріальні обігові активи трансформуються в дебіторську заборгованість покупців. Закінчення циклу кругообороту відбувається тільки при погашенні заборгованості, що виникла, в грошовій формі.

Проведення діяльності підприємства обумовлює виникнення також інших видів дебіторської заборгованості (перед робітниками, бюджетом, фондами соціального страхування), що в свою чергу обумовлено існуючим порядком проведення відповідних розрахунків.

Аналітичний облік розрахунків з дебіторами ведеться окремо за підприємствами, організаціями та фізичними особами, з якими здійснюється розрахунок. Рахунки для обліку розрахунків, що мають переважне дебетове сальдо, включено до класу 3, а рахунки для обліку розрахунків, що мають переважне кредитове сальдо, а також активно-пасивні рахунки в «чистому вигляді»– до класу 6. У зв’язку з цим рахунки 377, 372 «Розрахунки з різними дебіторами» і 631 «Розрахунки з постачальниками і підрядниками» можуть мати одночасно дебетове і кредитове сальдо і відображаються в балансі окремо (розгорнуто) в активі та пасиві відповідно.

Як правило, не всі борги дебіторів повертаються підприємству. Через низку причин, наприклад, банкрутство дебітора, його несумлінність і т.д., частина боргів залишається неповерненою. Тому у підприємства завжди є сумніви у повному погашенні наявної у нього на балансі дебіторської заборгованості. З урахуванням наведеної обставини і з урахуванням міжнародної практики П(С)БО 10 за поточною дебіторською заборгованістю за продукцію передбачено створювати резерв сумнівних боргів як частину загальної суми такої заборгованості, щодо якої існує невпевненість у її погашенні боржниками. Тому, фірмі необхідно створювати резерв сумнівних боргів.

На ТОВ «БФ «Пріоритет» використовується рахунок 36 «Розрахунки з покупцями та замовниками» призначений для узагальнення інформації про розрахунки з покупцями та замовниками за відвантажену продукцію, товари, виконані роботи й послуги, крім заборгованості, яка забезпечена векселем, а також узагальнюється інформація про розрахунки з учасниками промислово-фінансової групи. За дебетом рахунку 36 відображається продажна вартість реалізованої продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг (у тому числі на виконання бартерних контрактів), що включає податок на додану вартість, акциз та інші податки, збори (обов’язкові платежі), що підлягають перерахуванню до бюджетів та позабюджетних фондів та включені у вартість реалізації, за кредитом — cума платежів, які надійшли на рахунки підприємства в банківських установах, у касу, та інші види розрахунків. Сальдо рахунку відображає заборгованість покупців та замовників за одержані продукцію (роботи, послуги). Можемо побачити за кожен місяць оборотно-сальдову відомість та аналіз рахунку. Для прикладу візьмемо звітність по 361 рахунку за листопад 2012 року. Можна побачити,що початкове сальдо рахунку становило 20975,16 грн. З місяць з 361 рахунку було переведено 15613,36 грн. на 311 рахунок та з 70 рахунку перераховано 9950,20 грн. на 361 рахунок. Кінцевим сальдо буде по Дт рахунку 361 – 15312 грн. додаток

На рахунку 372 «Розрахунки з підзвітними особами» ТОВ «БФ «Пріоритет» проводить облік розрахунків зі службовими особами за виданими коштами на відрядження чи придбання товарно-матеріальних цінностей, канцелярських товарів і т.д. При цьому, на підприємстві затверджується наказ керівника зі списком підзвітних осіб, яким дозволено придбання за готівку товарно-матеріальних цінностей.

При вибутті працівника у службове відрядження його мету і термін вказується у наказі, на основі якого виписують посвідчення про відрядження та з каси видається аванс з урахуванням вартості проїзду, добових, для покриття витрат на проїзд, проживання тощо.

Після повернення з відрядження чи придбання за готівку товарно-матеріальних цінностей, підзвітні особи подають авансовий звіт, додаючи до нього підтверджуючі документи.

До того ж, авансові звіти про витрати у відрядження подаються у триденний строк після повернення, а про витрати на господарські потреби – не пізніше як через 10 днів після одержання авансу, які лише після перевірки бухгалтером подаються на затвердження керівникові підприємства. Після затвердження проводиться бухгалтерське опрацювання авансового звіту.

Облік розрахунків з підзвітними особами на ТОВ «БФ «Пріоритет» узагальнюється в оборотно-сальдовій відомості рахунку 372. За допомогою програми 1С: Бухгалтерія ми також можемо побачити аналіз 372 рахунку. Наприклад, розглядаючи даний документ ми можемо сказати, що початковим сальдо на 01.11.12 372 рахунку була сума по Кт 65,81 грн., оборот по Дт за листопад місяць сягнув 200 грн., оборот по Кт – 340, 75 грн. кінцеве сальдо на 30.11.12 стало по Кт – 206,56 грн (додаток ).

Таблиця 2.3.1

Бухгалтерські проведення з обліку розрахунків з покупцями і замовниками на ТОВ «БФ «Пріоритет» за листопад 2012 року

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума (грн.)

Кореспонденція рахунків

Згідно нормативних документів

На ТОВ «БФ «Пріоритет»»

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

1

2

3

4

5

6

7

1

Відображено дохід від реалізації продукції

9950,20

361

70

361

701

- нараховане податкове зобов'язання

1658,37

70

641

701

641

Продовження таблиці 2.3.1.

1

2

3

4

5

6

7

2

Зараховано виручку від реалізації послуг на поточний рахунок

15613,36

311

361

311

361

Рахунок 60 «Короткострокові позики» пpизнaчeний для обліку розрахунків у нaціональній та іноземній валютах зa кредитами банків, строк повернення якиx не перевищує дванадцяти міcяців з дати балансу, та зa позиками, термін погашення яких минyв.

За кредитом рахунку 60 відображаютьcя суми одержаних кредитів (пoзик), за дебетом — сума їx погашення та переведення дo довгострокових зобов’язань у рaзі відстрочення кредитів (пoзик). ТОВ «БФ «Пріорітет» на початок листопада отримало кредит у сумі 100000 грн.. В листопаді 2012 року з 601 рахунку було передано на поточний рахунок 3158,47 грн. На кінець періоду залишилося 96841,53 грн. додаток

В процесі господарської діяльності ТОВ «БФ «Пріоритет» часто вступає у розрахункові відносини з постачальниками у зв’язку з придбанням у них товарно-матеріальних цінностей. Розрахунки при цьому здійснюються у вигляді безготівкових платежів. Їх обліковують на рахунку 631 “Розрахунки з постачальниками і підрядчиками" рахунок пасивний, сальдо по кредиту його характеризує суму заборгованості перед постачальником за одержані цінності. При одержанні товарів він кредитується , а при оплаті заборгованості – дебетується. Головними постачальниками ТОВ «БФ «Пріоритет» є КФ ПраТ «Бліц-Інформ», ПАТ «Укртелеком» Чернівецька філія, ПП Мармус Дмитро Євгенович, ТОВ НПП «Фактор», ТОВ Букоімпекс, ФОП Пасічник Ю.В.

Для забезпечення оплати підприємством-покупцем бажаних цінностей на його адресу від постачальника виставляється "Рахунок-фактура" (див. зразок 2.1), в якому вказується кількість, ціна і загальна сума (з урахуванням ПДВ) щодо їх оплати. В свою чергу перерахування коштів на розрахунковий рахунок постачальника здійснюється за допомогою документа "Платіжне доручення" (див. зразок 3.13). Підтвердженням здійснення оплати постачальнику є виписка банку по розрахунковому рахунку підприємства. Для прикладу ми можемо проаналізувати акт, складений про те, що ТОВ НВП «Фактор» надана послуга з переплати на періодичні видання: газета «Налоги и бухгалтерський учет». До акту прикріплений рахунок-фактура №5107С. ТОВ «БФ «Пріоритет» за послуги повинно сплатити 730 грн. 80 коп. додатки

На підставі первинних документів, рахунків, податкових накладних тощо виписаних постачальником, проводяться записи до реєстрів по кожному постачальнику, як правило, це можна побачити, сформувавши оборотно-сальдову відомість по рахунку 631. додаток

ТОВ «БФ «Пріоритет» є платником податку на додану вартість, яке відповідним чином зареєстроване у ДПІ м. Чернівці і отримало Свідоцтво платника податку на додану вартість.

У підприє­мства в звітному періоді виникають зобов'язання по сплаті до бюджету ПДВ, якщо податкові зобов'язання перевищують по­датковий кредит. Якщо податковий кредит перевищує подат­кові зобов'язання, у бюджету виникає зобов'язання поверну­ти підприємству суму перевищення або зарахувати її в рахунок майбутніх платежів. Аналіз рахунка 641 наведено в додатку (див. додат.). В кінці місяця складається оборотно-сальдова відомість по даному рахунку (див. додат).

Порядок відображення на рахунках бух­галтерського обліку основних операцій з обліку ПДВ наведе­но в таблиці 2.3.6

Таблиця 2.3.2

Відображення на рахунках бухгалтерського обліку ТОВ «БФ «Пріоритет» операцій з визнання, погашення та відшкодування з бюджету податку на додану вартість за листопад 2012 року

№ з/п

Зміст господарської операції

Сума (грн.)

Кореспонденція рахунків

Згідно нормативних документів

На ПП «Паляниця плюс»

Дебет

Кредит

Дебет

Кредит

1.

Сплачено в бюджет податкове зобов'язання з ПДВ

1234,16

641

311

6411

311

Утримано податок з доходів фізичних осіб

532,06

661

641

661

641

2

Нараховано податок на прибуток

780,67

92

641

92

641