Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 2.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
443.9 Кб
Скачать

2.2. Облік грошових коштів, валютних операцій та інших монетарних активів.

Для ведення виробничої діяльності кожне підприємство повинно мати в необхідних розмірах грошові кошти. Вони необхідні для придбання різних виробничих матеріалів, для оплати праці, для платежів фінансовим органам, іншим установам.

Основним документом, що регулює ведення касових операцій на підприємстві, є Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. № 637. У ньому розкриті основні вимоги, яких необхідно дотримуватись при проведені операцій з готівкою.

Саме положення № 637 скасовує цільове використання підприємством одержаної у банку готівки. ТОВ «БФ «Пріоритет» може зберігати в касі готівку тільки в межах ліміту залишку готівки, тобто граничної суми розміру готівки, яка може залишатися в касі підприємства на кінець робочого дня. Зараз ліміт каси всі підприємства встановлюють самостійно. В разі перевищення ліміту з підприємства повинні бути стягнені штрафні санкції.

Облік грошових коштів в національній та іноземній валюті, інших монетарних активів здійснюється згідно з такими нормативними документами:

1)Правила організації розрахунково-касового обслуговування комерційними банками і взаємовідносини з цього питання між територіальними управліннями НБУ і комерційними банками в національній валюті: Постанова НБУ від 05.02.2001 р. № 44.

2) Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій та Інструкція про порядок їх виготовлення, зберігання та застосування: Наказ Мінстату України від 27.07.98 р. № 263.

3) Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України: Постанова правління НБУ від 19.02.2001 р. № 691.

4) Інструкція про порядок відкриття, використання і закриття банками рахунків в національній та іноземній валюті: Постанова правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492.

5) Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті: Постанова Правління НБУ від 21.01.2004 р. №22.

Як вже раніше зазначалося, грошові кошти підприємства мають зберігатися в касі або на рахунку в банку.

Каса — спеціально обладнане та ізольоване приміщення, призначене для приймання, видачі і тимчасового зберігання готівки, як в національній так і в іноземній валютах, та інших грошових документів.

Так як ТОВ «БФ «Пріоритет» є невеликим підприємством то роль касира виконує головний бухгалтер, з яким укладено договір про матеріальну відповідальність.

Приймання готівки в касу проводиться за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства.

Про приймання підприємствами готівки в касу за прибутковими касовими ордерами фізичним особам видається засвідчена відбитком печатки ТОВ «БФ «Пріоритет» квитанція за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником. Квитанція є відривною частиною прибуткового касового ордера(додаток 8).

Видача готівки з каси ТОВ «БФ «Пріоритет» проводиться за видатковими касовими ордерами. (додаток 6). Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником. До видаткових ордерів можуть додаватися заяви на видачу готівки розрахунки тощо.

Якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах рахунках тощо є дозвільний підпис керівника підприємства, то його підпис на касових ордерах не обов’язковий.

Виплати заробітної плати проводяться головним бухгалтером ТОВ «БФ «Пріоритет» за видатковими відомостями. На титульній сторінці видаткової відомості робиться дозвільний напис про видачу готівки за підписами керівника і головного бухгалтера або осіб, уповноважених керівником, із зазначенням строків видачі готівки і сум (гривень – словами, копійок – цифрами). Після закінчення встановлених строків виплат головний бухгалтер фірми:

  • У видатковій відомості проти прізвища осіб, яким не проведено виплату, поставити відбиток штампа або зробити напис «Депоновано»;

  • Скласти реєстр депонованих сум;

  • У кінці платіжної відомості зазначити фактично виплачену та недоодержану суму виплат і засвідчити напис своїм підписом.

На загальну суму готівки, виданої по відомості, в бухгалтерії оформляється видатковий касовий ордер.

Касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтером у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів (додаток 9).

Записи в касовій книзі проводяться касиром за кожним касовим ордером і видатковою відомістю в день її надходження або видачі.

На ТОВ «БФ «Пріоритет» інвентаризацію каси проводять разом із інвентаризацією рахунків. На даному підприємстві інвентаризація каси проводиться один раз в рік.

До складу інвентаризаційної комісії входять:

  • заступник голови товариства;

  • головний бухгалтер;

  • економіст;

При інвентаризації каси звертають увагу на спів ставність даних прибуткових і видаткових касових ордерів із записам бухгалтера-касира, звертають особливу увагу на залишок ліміту каси, перевіряють також наявність в документах всіх реквізитів:

  • підстава;

  • наявність дати;

  • суми, написані літерами і цифрами;

  • наявність підписів: керівника, головного бухгалтера;

  • наявність на документі печатки підприємства.

При інвентаризації готівки в касі інвентаризаційна комісія або матеріально-відповідальна особа складають «Акт інвентаризацій наявності коштів, що знаходяться на ТОВ «БФ «Пріоритет». Інвентаризація коштів в касі проводиться на підставі наказу по підприємству. Під час інвентаризації встановлюється фактичний підсумок наявності готівки. В кінці акту повинні бути підписи голови комісії та її членів.

Таблиця 2.2.1